Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przygotować podróż?
Autor Wiadomość
Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2013-11-12, 00:00   

Ja planuję miejsce docelowe. Jest ono nad morzem i służy do wypoczynku, Jest to stellplatz czy też bardziej rodzimo camperpark. Tak abym spokojnie mógł wypocząć bez stresu o pozostawiony kamper brak wody a do tego rozłożył markizę grila itp. Zanim jednak dojadę na miejsce docelowe sprawdzam trasę. Małżonka czyta co w okolicy po trasie jest do zwiedzenia. Następnie staram się szukać miejsc postojowych w danym mieście przeznaczonym do zwiedzania aby zbytnio nie błądzić. Całość koordynatów wpisuję do nawigacji. Oprócz tego mam dodane POI z miejscami parkingowymi i noclegowymi.
Z tak przygotowanym planem wyruszamy. Oczywiście plany zazwyczaj po trasie ulegają zmianie i najpierw szukam miejsca do noclegu wg POI i zazwyczaj znajduję. Czasem okazuje się że jest brak miejsc lub miejsce już takie nie istnieje wtedy szukam na własną rękę . Ważne aby to zrobić zanim zmrok zapadnie.
Postaw piwo autorowi tego posta

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2013-11-12, 07:57   

Trzeba pamietać, co już wcześniej przedmówcy nadmieniali, że podróże kamperkiem zasadniczo zmieniają sposób spędzania dnia.
Prawie każde miejsce wybrane na nocleg spontanicznie (zwłaszcza w tzw. krajach zachodnich) wiąże się z koniecznością rezygnacji z rozkładania markizy, foteli i np. grillowania. Oczywiście nie mówię tu o kempingach.
W wielu wypadkach, np. nocleg gdzieś przy ulicy w centrum miasta wynika to samo z siebie, ale przy często wybieranych przez camperowców stellplatzach oficjalnych (z przewodnika ADAC) jest regulamin zabraniający nie tylko otwierania rolety, ale nawet wystawiania krzeseł i stopnia poza pojazd.
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2013-11-12, 11:33   

No name napisał/a:
darboch.....i po co przypomniałeś? teraz mam doła :placze2

ja też mam doła, że Ty masz tak blisko na prom :gwm

janus napisał/a:
Prawie każde miejsce wybrane na nocleg spontanicznie (zwłaszcza w tzw. krajach zachodnich) wiąże się z koniecznością rezygnacji z rozkładania markizy, foteli i np. grillowania. Oczywiście nie mówię tu o kempingach.

chyba, że mówimy o Skandynawii :-P

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
Wysłany: 2013-11-12, 15:35   

No właśnie widzę, że forma spędzania wolnego czasu między przyczepą a kamperem jest diametralnie różna, choć są punkty wspólne. Widzę, że warto jechać w nieznane, ale tak raz na 3-4 dni zawitać na kemping. Odpalic grilla, dobrze się wymoczyć, ... :lol:

Zaradek - możesz rozszerzyć myśl - szukam noclegu na POI. Wczytujesz to do nawigacji?
Ściągasz to skądś?

Janus - rozumiem, że warto nabyć przewodnik ADAC?
Pozdr

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2013-11-12, 16:58   

Tak wczytuje do nawigacji miejsca ktorymi jestem zainteresowany czyli parkingi, stellplatze i miejsca obslug. Korzystam z francuskiej strony www.campingcar-infos.com skad pobieram POI.
Sa tam miejsca sprawdzone czesto sa zdjecia i komentarze o danym miejscu. Tlumacz google choc niedoskonaly pozwala sie zroientowac mniej wiecej.
Wczesniej mialem rowniez wgrane POI ze stellplatz fuhrer ale czesc z nich juz nie istnial badz byly bramki ograniczajace wjazd dla kamperow.

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-11-12, 18:11   

kodi napisał/a:
No właśnie widzę, że forma spędzania wolnego czasu między przyczepą a kamperem jest diametralnie różna, choć są punkty wspólne. Widzę, że warto jechać w nieznane, ale tak raz na 3-4 dni zawitać na kemping. Odpalic grilla, dobrze się wymoczyć, ...

Dokładnie tak. Kamperowanie to bardziej poznawanie świata i nie raz zdarzało się że stawaliśmy tylko po to żeby się przespać i rano jechać dalej. Jak jest 23 to czy śpisz na stacji czy na parkingu nie ma większego znaczenia. Przyczepa to raczej domek na kółkach : jedziesz, stajesz i stoisz.
My ze względu na dzieci co pare dni jedziemy na kemping żeby odpocząć od pilnowania ich.

krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 48/54
Wysłany: 2013-11-12, 18:43   

Są dwie różne rzeczy: nocleg i rozbijanie markizo-grilla. To pierwsze może być na stacjach benzynowych czy supermolochach, to drugie już nie wszędzie.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2013-11-12, 22:34   

kodi napisał/a:

Oj widzę, że będę musiał się tego nauczyć. Na kempingu było tak, że wieczorkami się siedziało, grillowało, piwkowało. Na dziko o ile nie znajdziemy fajnego miejsca może być o to trudno.
Dlatego pytałem, czy takie wojaże traktujecie (przepraszam za określenie) tylko aby "przejechać jak najwięcej km" i co za tym idzie zobaczyć jak najwięcej - czy też w tych dzikich warunkach można potraktować to jako wolne, spokojne spędzanie czasu.
Da się to pogodzić?

Daaa się pogodzić. Można równie dobrze codziennie ew co drugi dzień zmieniać kemping i też jest miło :wyszczerzony: Nie ma obowiązku posiadając kampera unikać kempingów i spać wyłącznie pod Biedronką :) Jak kto lubi. Wolność kamperowa wg mnie polega na tym że jakby co to chałupę mam Zawsze ze sobą a i co ważne z własną poduszką i kołdrą 8-)
Jeżeli masz doświadczenia przyczepowe to jedyna różnica jest taka że masz dużo większą autonomię (woda, prąd) a jak ją wykorzystasz to tylko twój pomysł 8-) Aaa no i nie musisz jechać 85 km/h za tirem :lol: (nie dotyczy aut ponizej 90-100km :wyszczerzony: )

Bajaga&Instruktori

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2013-11-13, 16:16   

kodi napisał/a:
(...)
Zaradek - możesz rozszerzyć myśl - szukam noclegu na POI. Wczytujesz to do nawigacji?
Ściągasz to skądś?

Janus - rozumiem, że warto nabyć przewodnik ADAC?
Pozdr

Zdecydowanie warto nabyć wersję książkową ADAC oferowaną także przez polskie księgarnie, ale także poszperać w necie i wgrać POI z różnych źródeł. W tym roku wiosną bardzo nam się obie formy przydały. Nie mieliśmy przed wyjazdem na zachód żadnego wybranego miejsca na nocleg i wszędzie znajdowaliśmy coś, jeżeli nie w punkcie to w najbliższej okolicy :)
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2013-11-13, 16:42   

Bajaga napisał/a:
Daaa się pogodzić. Można równie dobrze codziennie ew co drugi dzień zmieniać kemping i też jest miło Nie ma obowiązku posiadając kampera unikać kempingów i spać wyłącznie pod Biedronką Jak kto lubi.

i dodał bym jak kogo stać .

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2013-11-13, 19:00   

Bim uzupełnij swój awatar bo przestałem czytać Twoje posty.Wcześniej cała rodzina codziennie wchodziła żeby pękac ze śmiechu.Żałoba już minęła

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2013-11-13, 20:40   

nie ma takiej opcji żle zapisałem adres avatra i uleciał w bezkresny internet mnie on też się podobał i byłem rozpoznawalny właśnie po nim szkoda bo rozweselał

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2013-11-13, 22:01   

przepraszam z spam w tym temacie ale dzięki Frape udało mi się powrócić z dalekiej podróży :lol: :roza:

frape 
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy
Piwa: 115/53
Wysłany: 2013-11-13, 22:39   

polecam się :spoko

Wyświetl szczegóły
zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2013-11-14, 14:18   

No Frape spisałeś się. :spoko Piwo Bim postawił????

Odpowiedz do tematu