|
Jak przygotować podróż? |
| Autor |
Wiadomość |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2013-11-12, 00:00
|
|
|
Ja planuję miejsce docelowe. Jest ono nad morzem i służy do wypoczynku, Jest to stellplatz czy też bardziej rodzimo camperpark. Tak abym spokojnie mógł wypocząć bez stresu o pozostawiony kamper brak wody a do tego rozłożył markizę grila itp. Zanim jednak dojadę na miejsce docelowe sprawdzam trasę. Małżonka czyta co w okolicy po trasie jest do zwiedzenia. Następnie staram się szukać miejsc postojowych w danym mieście przeznaczonym do zwiedzania aby zbytnio nie błądzić. Całość koordynatów wpisuję do nawigacji. Oprócz tego mam dodane POI z miejscami parkingowymi i noclegowymi.
Z tak przygotowanym planem wyruszamy. Oczywiście plany zazwyczaj po trasie ulegają zmianie i najpierw szukam miejsca do noclegu wg POI i zazwyczaj znajduję. Czasem okazuje się że jest brak miejsc lub miejsce już takie nie istnieje wtedy szukam na własną rękę . Ważne aby to zrobić zanim zmrok zapadnie. |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2013-11-12, 07:57
|
|
|
Trzeba pamietać, co już wcześniej przedmówcy nadmieniali, że podróże kamperkiem zasadniczo zmieniają sposób spędzania dnia.
Prawie każde miejsce wybrane na nocleg spontanicznie (zwłaszcza w tzw. krajach zachodnich) wiąże się z koniecznością rezygnacji z rozkładania markizy, foteli i np. grillowania. Oczywiście nie mówię tu o kempingach.
W wielu wypadkach, np. nocleg gdzieś przy ulicy w centrum miasta wynika to samo z siebie, ale przy często wybieranych przez camperowców stellplatzach oficjalnych (z przewodnika ADAC) jest regulamin zabraniający nie tylko otwierania rolety, ale nawet wystawiania krzeseł i stopnia poza pojazd. |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2013-11-12, 15:35
|
|
|
No właśnie widzę, że forma spędzania wolnego czasu między przyczepą a kamperem jest diametralnie różna, choć są punkty wspólne. Widzę, że warto jechać w nieznane, ale tak raz na 3-4 dni zawitać na kemping. Odpalic grilla, dobrze się wymoczyć, ...
Zaradek - możesz rozszerzyć myśl - szukam noclegu na POI. Wczytujesz to do nawigacji?
Ściągasz to skądś?
Janus - rozumiem, że warto nabyć przewodnik ADAC?
Pozdr |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2013-11-12, 16:58
|
|
|
Tak wczytuje do nawigacji miejsca ktorymi jestem zainteresowany czyli parkingi, stellplatze i miejsca obslug. Korzystam z francuskiej strony www.campingcar-infos.com skad pobieram POI.
Sa tam miejsca sprawdzone czesto sa zdjecia i komentarze o danym miejscu. Tlumacz google choc niedoskonaly pozwala sie zroientowac mniej wiecej.
Wczesniej mialem rowniez wgrane POI ze stellplatz fuhrer ale czesc z nich juz nie istnial badz byly bramki ograniczajace wjazd dla kamperow. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-11-12, 18:11
|
|
|
| kodi napisał/a: | | No właśnie widzę, że forma spędzania wolnego czasu między przyczepą a kamperem jest diametralnie różna, choć są punkty wspólne. Widzę, że warto jechać w nieznane, ale tak raz na 3-4 dni zawitać na kemping. Odpalic grilla, dobrze się wymoczyć, ... |
Dokładnie tak. Kamperowanie to bardziej poznawanie świata i nie raz zdarzało się że stawaliśmy tylko po to żeby się przespać i rano jechać dalej. Jak jest 23 to czy śpisz na stacji czy na parkingu nie ma większego znaczenia. Przyczepa to raczej domek na kółkach : jedziesz, stajesz i stoisz.
My ze względu na dzieci co pare dni jedziemy na kemping żeby odpocząć od pilnowania ich. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2013-11-12, 18:43
|
|
|
| Są dwie różne rzeczy: nocleg i rozbijanie markizo-grilla. To pierwsze może być na stacjach benzynowych czy supermolochach, to drugie już nie wszędzie. |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-11-12, 22:34
|
|
|
| kodi napisał/a: |
Oj widzę, że będę musiał się tego nauczyć. Na kempingu było tak, że wieczorkami się siedziało, grillowało, piwkowało. Na dziko o ile nie znajdziemy fajnego miejsca może być o to trudno.
Dlatego pytałem, czy takie wojaże traktujecie (przepraszam za określenie) tylko aby "przejechać jak najwięcej km" i co za tym idzie zobaczyć jak najwięcej - czy też w tych dzikich warunkach można potraktować to jako wolne, spokojne spędzanie czasu.
Da się to pogodzić? |
Daaa się pogodzić. Można równie dobrze codziennie ew co drugi dzień zmieniać kemping i też jest miło Nie ma obowiązku posiadając kampera unikać kempingów i spać wyłącznie pod Biedronką Jak kto lubi. Wolność kamperowa wg mnie polega na tym że jakby co to chałupę mam Zawsze ze sobą a i co ważne z własną poduszką i kołdrą
Jeżeli masz doświadczenia przyczepowe to jedyna różnica jest taka że masz dużo większą autonomię (woda, prąd) a jak ją wykorzystasz to tylko twój pomysł Aaa no i nie musisz jechać 85 km/h za tirem (nie dotyczy aut ponizej 90-100km ) |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2013-11-13, 16:16
|
|
|
| kodi napisał/a: | (...)
Zaradek - możesz rozszerzyć myśl - szukam noclegu na POI. Wczytujesz to do nawigacji?
Ściągasz to skądś?
Janus - rozumiem, że warto nabyć przewodnik ADAC?
Pozdr |
Zdecydowanie warto nabyć wersję książkową ADAC oferowaną także przez polskie księgarnie, ale także poszperać w necie i wgrać POI z różnych źródeł. W tym roku wiosną bardzo nam się obie formy przydały. Nie mieliśmy przed wyjazdem na zachód żadnego wybranego miejsca na nocleg i wszędzie znajdowaliśmy coś, jeżeli nie w punkcie to w najbliższej okolicy |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2013-11-13, 16:42
|
|
|
| Bajaga napisał/a: | | Daaa się pogodzić. Można równie dobrze codziennie ew co drugi dzień zmieniać kemping i też jest miło Nie ma obowiązku posiadając kampera unikać kempingów i spać wyłącznie pod Biedronką Jak kto lubi. |
i dodał bym jak kogo stać . |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-11-13, 19:00
|
|
|
| Bim uzupełnij swój awatar bo przestałem czytać Twoje posty.Wcześniej cała rodzina codziennie wchodziła żeby pękac ze śmiechu.Żałoba już minęła |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2013-11-13, 20:40
|
|
|
| nie ma takiej opcji żle zapisałem adres avatra i uleciał w bezkresny internet mnie on też się podobał i byłem rozpoznawalny właśnie po nim szkoda bo rozweselał |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2013-11-13, 22:01
|
|
|
przepraszam z spam w tym temacie ale dzięki Frape udało mi się powrócić z dalekiej podróży |
|
|
|
 |
frape
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Gru 2009 Piwa: 115/53 Skąd: Gliwice
|
|
|