|
|
Wymiana kibelka w LMC Lord Liberty - czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
gfizyk
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
|
Wysłany: 2013-11-10, 13:39 Wymiana kibelka w LMC Lord Liberty - czy warto?
|
|
|
Witajcie,
nie mogę się nacieszyć moim Lordem, ale po kilku tygodniach rozmyślań, czytania for, ponownych rozmyślań, prób, itd doszedłem do wniosku, że może warto wymienić stacjonarny pojemnik na fekalia na coś łatwiejszego w obsłudze.
Plusów będzie sporo, bo odejdzie wożenie olbrzymiej kasety do opróżniania, więc jedyna bakista będzie miała inne zastosowania (stolik, krzesełka i duperele), łatwiejsza obsługa (przez 4 sezony obsługiwałem kasetę w budce).
A teraz dwie alternatywy:
- jedna to kibelek obracany - z uwagi na układ w łazience - tylko taka wchodzi w grę. Plusy to serwis z zewnątrz, czyli większy porządek.
Minusy - to CENA (używane to minimum 500-700 zł za kibel + drzwiczki serwisowe), montaż - bo na wysokości około 30-35cm położne są rurki spustowe ze zlewu, więc nie wiem czy się zmieszczę z kasetą...
Druga alternatywa to kibelek przenośny, duży (21L), najlepiej z pompką elektryczną (czyli 465).
Plusy - cena używany 100, nowy (elektrycznych nie widzę, więc ręczny) - 200-300zł, łatwiejszy montaż ;-), itd, większa pojemność niż kasety
Minusy - późniejszy serwis - muszę wynieść kasetkę na zewnątrz przez całego kamperka, możliwość wywrócenia się sprzętu...
Proszę o podpowiedzi. Mam świadomość, że to"gówniany temat" i całkiem "śmierdząca sprawa", ale liczę na Wasze podpowiedzi w temacie.
Biorę pod uwagę w pierwszej fazie zakup przenośnej, którą potem odsprzedam lub oddam rodzicom na działkę i w dalszej perspektywie wymienię na "obracaną", demontaż zbiornika i próbę montażu. Co Wy na to? Demontowaliście zbiornik stały? Jak to wygląda? |
_________________ pozdrawiam!
Grzesiek |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2013-11-10, 14:30
|
|
|
Mi Grzesiu, najbardziej odpowiada obsługa zewnętrzna kibelka.
Obrotowy miałem w Knausie, świetna sprawa.
Teraz mam "stały" ale nie narzekam - kłopot tylko czasem jest z otwarciem drzwiczek jak rowery są na bagażniku.
Muszę też coś o tym pomyśleć. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-11-14, 17:10
|
|
|
Taki stały też ma swoje plusy,Chyba mieli Cacki a po nich przejął GregdeWal Pogadaj z nimi zanim cdemontujesz. |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2013-11-14, 17:22
|
|
|
u mnie w kamperze też jest stały z rurą do wypuszczania. I tak jak ty myślałem , żeby wymienić na kasetę. Ale po pierwszym sezonie wakacyjnym zrezygnowałem z przeróbek.
Po prostu nie było problemu z opróżnianiem. A nawet na niektórych kempingach jest zrzutka kota pod kamperem. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2013-11-14, 17:38
|
|
|
Również mam stacjonarny zbiornik na fekalia ,,,,,,,,,,dokupiłem specjalny zbiornik 20 litrowy do zasuw na 3/8 cala i w tej chwili nie ma problemu zresztą Bodek również nabył taki zbiornik
pozdrowionka
2013_03_06_174408_156.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7079 raz(y) 36,06 KB |
|
_________________ Darek |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
GregdeWal
stary wyga

Twój sprzęt: ALIELIDOMEK IV - Globebus I2
Nazwa załogi: GA2E
|
Wysłany: 2013-11-14, 20:27
|
|
|
Ze mną trudno będzie porozmawiać o plusach i minusach, jako że sam pilnie śledzę ten wątek, bo mam identyczne wątpliwości
Swoją drogą Arcadarku - możesz podrzucić jakiś cynk co do tego, gdzie taki zbiornik dorwać? |
_________________ Navigare necesse est, vivere non est necesse
Historia ALIDOMKU I
Wypociny nałogowca
 |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 108/3 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-11-14, 20:52
|
|
|
Tank 21 W Abwasser- oder Fäkaltank
21 l, mit Bajone...
Tank 21 W Abwasser- oder Fäkaltank
Details
ab 40,00 €
NR artykułu 9972180 z katalogu MOVER
http://www.movera.com/de/shop/suche.html
do tego odpowiednie końcówki i przewód harmonijkowy 9973650
f7a03d9bc2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7015 raz(y) 10,42 KB |
3907fe227d.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7005 raz(y) 9,24 KB |
|
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
|
Wysłany: 2013-11-14, 21:09
|
|
|
Został mi zbiornik na szarą wodę 21L
mam też oryginalną OLBRZYMIĄ kasetę MKM (chyba 45L), ale jest mało mobilna,
mam również rurę prostą spustową, oraz harmonijkową. Przeraża mnie jednak mycie tych akcesoriów ...
W końcu - będę musiał wypłukać zbiornik, czyli dwa kursy ze zbiornikiem przewoźnym, wymyć zbiornik przewoźny, rurę (harmonijkową, więc nie będzie to łatwe)....
Darek - jaka jest wysokość kasety w kibelku obrotowym? |
_________________ pozdrawiam!
Grzesiek |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-11-14, 21:24
|
|
|
Napisz na PW e-maill bo zapomniałem prześlę ci pdf kaseta na kółkach ,czy nie |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2013-11-14, 21:26
|
|
|
już się kiedyś chwaliłem, ale co tam...jeszcze raz, bo teraz jestem bogatszy o jakieś tam doświadczenie z eksploatacji...
otóż moja Szafa ma taki dziwny kombi-system: szambo ale z opcją kasety.
[img] [/img]
Zbiornik G ma pojemność kasety. Zbiornik D to 4 x kaseta. Jak się G zapełni mogę przelać do D za pomocą E albo do kasety za pomocą E+C. Kasetę dokupiłem. Standardową 21 l.
U mnie akurat jest tak, że nie mogę jechać z podłączoną kasetą. Mogę ją podłączyć tylko na postoju. I teraz meritum:
System pracuje bezbłędnie gdy:
- po powrocie do domu (bazy) mam gdzie wylać szambo. Jeśli tak, to wszystkie weekendowe wyjazdy (90% wszystkich wyjazdów) mam wolne od biegania z kasetą. 3 dni wytrzymuję spokojnie w składzie 2+2. Po powrocie do domu ( albo np na autostradowym MOP-ie) wylewam szambo do zlewni i cześć.
- mam kasetę i mam gdzie ją wozić (zewnętrzne schowki, bo nie wyobrażam sobie wnoszenie tego zasrańca do kampera)
- odległość zasuwy spustowej od kasety (albo dokupionego zbiornika) musi być minimalna ! (u mnie po podwieszeniu kasety ta odległość to jakieś 2 cm, u Darka widzę jakieś 4-ry). Dlaczego to ważne ? Bo wszystko co stoi między zasuwą a zbiornikiem wyleje się na glebę przy odłączaniu zbiornika celem opróżnienia. Kumacie problem ? Żadnych szambo-węży między kasetą (dokupionym zbiornikiem) a zasuwą !
no i to tyle w tym gównianym temacie...dziękuję za uwagę , Pozdrawiam |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-11-14, 21:29
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | już się kiedyś chwaliłem, ale co tam...jeszcze raz, bo teraz jestem bogatszy o jakieś tam doświadczenie z eksploatacji...
otóż moja Szafa ma taki dziwny kombi-system: szambo ale z opcją kasety.
[url=
Zbiornik G ma pojemność kasety. Zbiornik D to 4 x kaseta. Jak się G zapełni mogę przelać do D za pomocą E albo do kasety za pomocą E+C. Kasetę dokupiłem. Standardową 21 l.
U mnie akurat jest tak, że nie mogę jechać z podłączoną kasetą. Mogę ją podłączyć tylko na postoju. I teraz meritum:
System pracuje bezbłędnie gdy:
- po powrocie do domu (bazy) mam gdzie wylać szambo. Jeśli tak, to wszystkie weekendowe wyjazdy (90% wszystkich wyjazdów) mam wolne od biegania z kasetą. 3 dni wytrzymuję spokojnie w składzie 2+2. Po powrocie do domu ( albo np na autostradowym MOP-ie) wylewam szambo do zlewni i cześć.
- mam kasetę i mam gdzie ją wozić (zewnętrzne schowki, bo nie wyobrażam sobie wnoszenie tego zasrańca do kampera)
- odległość zasuwy spustowej od kasety (albo dokupionego zbiornika) musi być minimalna ! (u mnie po podwieszeniu kasety ta odległość to jakieś 2 cm, u Darka widzę jakieś 4-ry). Dlaczego to ważne ? Bo wszystko co stoi między zasuwą a zbiornikiem wyleje się na glebę przy odłączaniu zbiornika celem opróżnienia. Kumacie problem ? Żadnych szambo-węży między kasetą (dokupionym zbiornikiem) a zasuwą !
no i to tyle w tym gównianym temacie...dziękuję za uwagę , Pozdrawiam |
Tak ten system istnieje tylko w LAICE ,super chyba tylko |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2013-11-14, 21:36
|
|
|
mi najbardziej idzie o punkt 3 - odległość zasuwy od zbiornika, bo jak ktoś się zapomni to sobie buty zamoczy... |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2013-11-14, 21:42
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | mi najbardziej idzie o punkt 3 - odległość zasuwy od zbiornika, bo jak ktoś się zapomni to sobie buty zamoczy... |
Nie będziesz miał problemu jak zasuwa ,będzie cały czas otwarta i ze zbiornika głównego będzie od razu spływało do kasety ,,,ale to tylko na oko ,bo kaseta nie ma czujnika poziomu i może się przelać |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2013-11-14, 21:42
|
|
|
a byłbym zapomniał ! U Darka można zakupić fikuśną zasuwę 3/8 albo inny rozmiar z napędem elektrycznym !
Tanio nie będzie, ale niech Ci ktoś światłami zamruga albo klaksonem- nie daj Boże - ponagli...jeden przycisk i delikwent leczy traumę do końca życia przy wymianie wycieraczek...
żartowałem! Oczywiście tak nie wolno !.... |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|