Rolety na oknach - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
pwtwsw
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: chwilowo brak
|
Wysłany: 2013-12-17, 13:13 Rolety na oknach - pytanie
|
|
|
Witam. Ma pytanko do fachowców dotyczące działania roletek w oknach. W moim wozidlu roletki są usytuowane w następujący sposób. Roletka firankowa od góry - żeby ją zaciągnąć ciągniemy w dół. Roletka pełna od dołu. Obydwie roletki schowane są w jednej prowadnicy. Nie ma możliwości zaciągnięcia jednocześnie firankowej i pełnej. Jedna zawsze musi być zwinięta. To jeszcze przeżyję. Ale tu moje pytanie. W jaki sposób roletkę zablokować, że się sama nie zwijała. /zdjęcia poniżej/ Czy brakuje mi jakiegoś dinksa czy jest na to jakiś mi nieznany i tajny? sposób
1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 51 raz(y) 146,63 KB |
2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 43 raz(y) 142,73 KB |
3.jpg Na szybko znalazłem takie zdjęcie ramy okna |
 |
Plik ściągnięto 51 raz(y) 105,45 KB |
|
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich !!! |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2013-12-18, 19:50
|
|
|
A jaki jest sens zaciągania obydwu naraz
U mnie jest tak, że uchwyt jednej wchodzi w uchwyt drugiej i stanowią jedną całość obojętnie która ile jest wysunięta. Blokowanie jest w tych prowadnicach, w których się przesuwają. |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-12-19, 08:45
|
|
|
krzysztofCz, nie chodzi mi o sens zasuwania obydwu rolet jednocześnie. Chodzi mi o blokowanie tych rolet, żeby się same nie zwijały. Wydaje mi się, że listwy kończące rolety wzajemnie się zazębiają. Tak jakby jedna mogłaby być połączona z drugą. Czyli obrazowo jeśli jedną zasuwamy to druga się odsuwa. Ale nie ma tam niczego czym można by było je połączyć. Muszę spojrzeć u siebie czy nie mam jakichś blokad w prowadnicach. Gdyby to nie było dla ciebie problemem to wrzuć jakąś fotkę tych blokad obrazującą sposób blokowania rolet. Wszakże "jeden obraz zastępuje tysiąc słów"
Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2013-12-19, 09:01
|
|
|
pwtwsw napisał/a: | Wydaje mi się, że listwy kończące rolety wzajemnie się zazębiają. Tak jakby jedna mogłaby być połączona z drugą. Czyli obrazowo jeśli jedną zasuwamy to druga się odsuwa. Ale nie ma tam niczego czym można by było je połączyć. |
Właśnie tak jest, a łączą się tymi uchwytami którymi przesuwasz.
W prowadnicach blokują się, ale bez rozebrania tego nie widać. Po bokach uchwytu dolnej rolety (tej całej) masz przyciski, które naciskasz by przesunąć góra/dół. Jeżeli się nie blokuje to może ktoś ciągał to "na siłę" i uszkodził (rozgiął) prowadnicę. Możesz zdemontować osłonę i sprawdzić.
Zajdę później do swojego to zrobię fotki uchwytu. |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2013-12-19, 11:26
|
|
|
pwtwsw napisał/a: | Gdyby to nie było dla ciebie problemem to wrzuć jakąś fotkę tych blokad obrazującą sposób blokowania rolet. Wszakże "jeden obraz zastępuje tysiąc słów"
Pozdrawiam!!! |
Mówisz - masz
Ta roleta górna nie ma blokady innej niż zaczepienie o dolną, która ma blokadę. Przynajmniej mój typ tak ma
Zdjęcie0025.jpg te "uszy" z boku to przyciski blokady |
 |
Plik ściągnięto 2247 raz(y) 65,57 KB |
Zdjęcie0026.jpg tak są osobno |
 |
Plik ściągnięto 2247 raz(y) 73,85 KB |
Zdjęcie0027.jpg tak są razem |
 |
Plik ściągnięto 2247 raz(y) 61,17 KB |
Zdjęcie0028.jpg to jest ta blokada, która wchodzi w prowadnicę ((w lewym, dolnym rogu) |
 |
Plik ściągnięto 2247 raz(y) 56,79 KB |
|
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-12-19, 13:54
|
|
|
krzysztofCz, dzięki serdecznie. Tak jak mówiłem jeden obraz zastępuje tysiąc słów. Nie mam tych dolnych uchwytów. Wyparowały Muszę coś wymyśleć.
Jeszcze raz wielkie dzięki i wesołych !!!
No i leci |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-12-19, 14:15
|
|
|
Jak bedziesz rozkładał to przy okazji załóż sobie koszulkę termokurczliwą na sprężynę zwijacza, będzie o wiele ciszej w kamperku w czasie jazdy
Trzeba wysunąć pręt ze sprężyną z rurki zwijacza ( uwaga bo sprężyna może się gwałtownie rozkręcić przy otwieraniu), zdjąć plastikowy uchwyt z pręta na końcu , ktory blokuje pręt względem rurki i nasunąć na całą długość koszulkę termokurczliwą i zacisnąć ją np. opalarką.
Przy ponownym składaniu pamiętaj aby naprężyć wstępnie sprężynę (min. 10 obrotów) bo inaczej zwijacz nie będzie działał albo nie do końca.
Cała operacja zlikwiduje denerwujące drgania sprężyny ktore są źródłem sporego hałasu . |
|
|
|
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-12-19, 15:04
|
|
|
Wielkie dzięki! |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2013-12-19, 19:02
|
|
|
pwtwsw napisał/a: | krzysztofCz, dzięki serdecznie. Tak jak mówiłem jeden obraz zastępuje tysiąc słów. Nie mam tych dolnych uchwytów. Wyparowały Muszę coś wymyśleć.
Jeszcze raz wielkie dzięki i wesołych !!!
No i leci |
Dzięki za
A w innych oknach nie masz |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-12-19, 19:55
|
|
|
No właśnie nie ma |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|