Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja silnikowa
Autor Wiadomość
janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2013-02-02, 08:06   

Dzięki za info :ok
Poszukam :spoko
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!
Postaw piwo autorowi tego posta

Forest 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
Otrzymał 4 piw(a)
  Wysłany: 2013-06-11, 21:46   

Odświeżam temat który powinien zainteresować posiadaczy kamperków na podwoziu ducato 1,9 td (1929cm3). Mój upór w poszukiwaniu warsztatu, który podejmie się montażu klimatyzacji został nagrodzony. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem kamperka z klimatyzacją. W tym miejscu dementuję wszelkie informacje o braku możliwości dołożenia klimatyzacji do silnika 1,9 td (fiatowski). Okazuje się że nie trzeba wielkich kombinacji aby zamontować sprężarkę, gdyż sprżarka od silnika 2,5 td praktycznie idealnie pasuje pod wypusty silnika 1,9. Przeróbki wymagało koło pasowe oraz trzeba było dołożyć napinacz . Montażu podjął się Pan Jacek z Firmy Skorpion w Krośnie (podkarpackie) i wykonał to wzorowo. Cena to 1500 zł (1200 zł robocizna, 300zł części). Większość podzespołów była dostarczona przeze mnie - kupione na allegro
Autko śmiga, bez widocznego uszczerbku mocy, a co najważniejsze rewelacyjnie chłodzi.
Pozdrawiam
Piotr

tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-06-12, 07:45   

Gratuluję uporu :spoko :spoko :spoko

Thom 
zaawansowany

Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter XXX 631G (2005)
Piwa: 8/2
Wysłany: 2013-06-12, 08:18   

BraVo!....

To mi się podoba... ja w takim razie poproszę namiar na Pana Jacka
i może jakąś listę części do zakupu...

Super... Pozdrawiam i Gratuluję.... :mikolaj

Forest 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2013-06-12, 10:08   

Tak na szybko.
Adres zakładu to http://www.skorpion.krosno.pl/. Pan Jacek jest oczywiście pracownikiem firmy. Wykazał się wiedzą, sprytem i pomysłowością. Przekazałem mu oczywiście kompletną używaną klimę, łącznie z całym zespołem nagrzewnicy ale niestety część części było mocno zużyte (np. nagrzewnica z parownikiem). Nie było to problemem. Parownik klimatyzacji powędrował do mojej starej obudowy, przewody zostały również na nowo zakute.
W kwestii części nie podejmuję się wyliczyć co wchodzi w skład kompletu tu warto zagłębić się w internet. Podstawa to sprężarka, parownik i chłodnica + przewody.

piotrekbb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Blaszany namiot
Wysłany: 2013-08-17, 20:16   

krzlac napisał/a:
A słyszał ktoś o wykorzystaniu klimy z kabiny na postoju. Podobno można zamontować w komorze silnika sprężarkę na 230 V i chłodzić się na kempingu.

właśnie, słyszał ktoś ?

elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2013-08-17, 21:09   

Teoretycznie oczywiście, że się da. Nawet prościej niż sprężarkę jest podłączyć silnik elektryczny pod ten sam pasek.

Jest jednak jedno 'ale'. Prawa fizyki mówią, że aby uzyskać ileś tam energii, trzeba przynajmniej tyle samo energii wytworzyć. Będziesz potrzebował pompować w taką klimę jakieś 2000-3000W. Bez względu na to czy to będzie dodatkowa sprężarka czy silnik elektryczny.

Pewnie korki wywalisz na swoim stanowisku na campie

piotrekbb 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-08-18, 18:56   

hmm , domowa lodówka bez problemu startuje na kempingu .Gdyby ruszyła sprężarka to jak dla mnie bomba , mam tak mały samochód,że klima silnikowa schładza go bez problemu.
Ciekawi mnie koszt takiej przeróbki , czyli sprężarka, wpięcie w obieg,i parę przekaźników.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2013-08-18, 19:21   

piotrekbb napisał/a:
hmm , domowa lodówka bez problemu startuje na kempingu .Gdyby ruszyła sprężarka to jak dla mnie bomba , mam tak mały samochód,że klima silnikowa schładza go bez problemu.
Ciekawi mnie koszt takiej przeróbki , czyli sprężarka, wpięcie w obieg,i parę przekaźników.

klimatyzator w markecie kosztuje ok. 800zl, widzialem takie na kempingach- warto sie wiec chrzanic z jakimiś dziwnymi przeróbkami?

Bajaga&Instruktori

piotrekbb 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-08-18, 19:34   

eee , przenośny to balast i problemy z odprowadzaniem ciepłego powietrza .

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2013-12-24, 12:10   

Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pisze tutaj.
Trochę się boje bo to nie pierwszy raz jak pytam o sprawy dla niektórych proste ale przez całe święta będę myślał o moim problemie a może koledzy coś wyjaśnią i będzie po kłopocie.

W moim nowym kamperku nie działa klima silnikowa to znaczy naciska się guzik i nic.
Sprzedawca zapewniał mnie, że ona się włącza dopiero powyżej iluś tam stopni na plusie, byłem trochę zdziwiony bo w mojej osobówce włącza się w zimie bez problemów. Poczytałem trochę w sieci i przekonałem się do tej hipotezy bo podobno w niektórych samochodach tak jest.

http://fiatklubpolska.pl/...atyzacji-17504/
Dzisiaj termometr pokazał 9 stopni i też się nie włączyła, poszukałem schematu i okazało się, że brakuje bezpiecznika o symbolu F19 7,5A, chciałem go włożyć ale nie idzie. Te otwory na bezpiecznik są tak luźne, że on tam wpada i się nie zaciska. Inne bezpieczniki wchodzą jak należy oprócz miejsca na F30 (bezpiecznik świateł przeciwmgielnych, których w tym samochodzie nie przewidziano, tez tam nie da się włożyć bezpiecznika)
No i teraz najważniejsze czy w takim razie tam w ogóle jest klimatyzacja i jak to rozpoznać, że ona tam jest.
Proszę o wyrozumiałość, taki ze mnie fachowiec jak z koziej .... trąbka.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-12-24, 15:06   

1- klimatyzacja z osobnym przyciskiem czy klimatronik,?

2- jesli osobny przycisk to czy sie swieci jak nacisniesz przy odpalonym samochodzie i przelacznikiem wentylatora na np. 1 biegu i regulacji temp. na niebieskim?

3- jesli na odpalonym samochodzie podswietla wlacznik klimy tak jakby dzialala to czy szumia wentylatory na chlodnicy?

czy lkima jest stwierdzisz po tym ze na pasku napedowym przy silniku bedziesz mial pomijajac jakies tam rolki-
- alternator
-pompe wspomagania
-dziwne podluzne urzadzenie z rorkami z aluminium-to klima

jak cie meczy to znajdz korek na aluminiowej rorce gdzies kolo chlodnicy i odkrec korek , pod nim bedzie mozna nacisnac czyms na ulamek sekundy , jesli trysnie zielonkawe to znaczy ze jest czynnik.

tyle mozesz sam , reszte fachura.
jesli bedziesz naciskal to czyms nie drapiacym :lol:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2013-12-25, 20:40   

Załoga G napisał/a:
Sprzedawca zapewniał mnie, że ona się włącza dopiero powyżej iluś tam stopni na plusie,

A który to handlarz wciska takie kity klientom?

Bezpiecznik F19 zabezpiecza cewkę kompresora (przed przekaźnikiem TO5 włączającym kompresor) ale jest jeszcze bezpiecznik F18 (7,5A) zabezpieczający cewkę przekaźnika TO9 sterowanego przez ECU silnika. Styki tego przekaźnika uruchamiają przekaźnik TO5.

Załoga G 
stary wyga

Wysłany: 2013-12-25, 20:54   

No na razie nie chcę przy świętach tak przy wszystkich oczerniać sprzedawcy, jeszcze muszę coś sprawdzić aby mieć pewność co do niego ale do kolegi Kaimar napisze na priv.

Załoga G 
stary wyga

Wysłany: 2013-12-27, 17:57   

Klimatyzacja chyba jest, bo pod autem blisko zderzaka znalazłem sprężarkę firmy SANDEN z nakleją czynnik chłodzący R134A. Nie można jednak włożyć bezpiecznika F19, chyba będę musiał cała tą skrzynkę bezpieczników wykręcić aby od spodu zobaczyć dlaczego on tam nie wchodzi.

Odpowiedz do tematu