Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
VW T3 T4 T5
Autor Wiadomość
VW 
trochę już popisał

Twój sprzęt: VW T4 + HERZOG EASY TRAVEL
Nazwa załogi: żONA mYŚLI :)
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-29, 21:23   

Bajaga napisał/a:
Jeżeli Nie Musisz mieć auta niższego niż 200cm (np sprawa garażu itp) to naprawdę odpuść ten temat vw jako kamper... Bo to taka świnka morska... ani świnka ani morska.. :mrgreen:

No właśnie garaż też gdzieś tam na końcu listy podpowiada żeby to było do 200cm. Ale się nie upieram, bo być może wkrótce zmieni się nasz styl wypoczywania z "campingowego" na "dziko-kamperowy". Po mailu od jednego z forumowiczów rozpocząłem "negocjacje" z małżonką. Ale bardzo wstępne, gdyż sam nie jestem jeszcze przekonany. Czy to jest ten moment na zmianę wieloletnich przyzwyczajeń. No i wtedy pozostaje znów kwestia, że jak na dziko to tylko w pełni funkcjonalny kamper odpowiednich rozmiarów, cobym się zmieścił. I znów szukanie od nowa... Ale to akurat jest przyjemność. Szczególnie gdy czuje się wsparcie tylu przyjaznych dusz na CT. Na ten moment aktualny jest wciąż temat T4 lub T5, gdyż one przy odpowiednim rozmiarze spania, zaspokoiłyby wszystkie nasze potrzeby związane z aktualnym trybem wypoczywania. Czyli transport, "szafa" i spanie w samochodzie, a toaleta i odświeżanie na kampingu. Poza tym o ile mi wiadomo "porządny" kamper to zdecydowanie większy wydatek niż to co teraz planuje.

Nie znałem tego ze "świnką" :) dobre... :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-29, 21:27   

cebek napisał/a:
Trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Warto by się było zastanowić jak taki kamper ma być używany. Jeśli ma jeździć jako autko wakacyjne, po cywilizowanych drogach, to im większy tym lepszy. Jeśli to ma być uniwersalne auto do ewentualnych wakacyjnych lub weekendowych wyjazdów to vw multivan i jego wariacje sprawdzą się doskonale. Nie jestem zwolennikiem przeróbek typu dehler itp bo nie da się zrobić pełnego kampera na tak małej powierzchni. :P Ja wolę multivana bo klasycznym kamperem nie dam rady wjechać w miejsca które mnie interesują. Poza tym potrzebuję się tylko wyspać w aucie a nie mieszkać w nim na długich wyjazdach.

Jakaż celna uwaga... Podpisuję się pod tym ręcami i nogami. VW do spania - kamper do mieszkania!

cebek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Piwa: 5/5
Wysłany: 2014-01-29, 21:28   

VW napisał/a:
Fux napisał/a:
Polukaj tutaj.

http://www.reimo.com/pl/

Dzięki za namiar. Przeglądnąłem i wysłałem zapytanie mailowe w temacie... Dam znać co odpiszą, jeżeli odpiszą... :)

to jeszcze ta firma robi fajne rzeczy http://spacecamper.de/ :P

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-29, 23:00   

Mają ciekawe rozwiązania...
Ale dachy sypialne, te z kręgu moich zainteresowań wygląda na to, że też SCA mają w ofercie.

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-31, 16:17   

cebek napisał/a:
Na http://www.t4-forum.pl/ jest dużo wiadomości, i grono i grono przyjaznych ludków którzy pewnie pomogą w zakupach. Jest też opisane parę przeróbek. Może ci coś doradzą.

Dzięki za namiary. Zarejestrowałem się i czekam właśnie na przyjazne dusze z KRK lub okolic cobym mógł się pomierzyć do wnętrza przed decyzją o zakupie. Pogrzebałem też trochę na tamtym forum i rzeczywiście jest tam chyba wszystko czego trzeba do zakupu. Pozostaje jedynie zdecydować...

Znalazłem też temat, gdzie user dołożył dach sypialny do T4 używany za około 6000pln, o ile dobrze pamiętam. To też rodzi nadzieję na tańszy zakup i przeróbki pod siebie.

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-02-04, 22:39   

Ostatnio piszę sam do siebie, ale być może komuś przydadzą się moje doświadczenia...
W niedziele na mini spocie KRK T4-forum.pl poznałem kilku fajnych chłopaków, którzy pozwolili poprzymierzać się w T4. Porozmawialiśmy też na temat moich potrzeb i kilka pomysłów na rozwiązania z miejscem na moje nogi również padło,. gdyż okazało się, że regulacja fotela w T4 nie pozwala na swobodne zmieszczenie osoby moich gabarytów, Generalnie na ten moment rozglądam się za T4 z silnikiem najlepiej 2,5 TDI 150km mniej więcej od roku 2000 w wersji Caravelle Long. Najważniejsza jest baza, resztę można doposażyć w miarę potrzeb. Cokolwiek sensownego z rozkładanym dachem jest bardzo ciężko kupić w kraju. A w longu to już praktycznie nie możliwe. Dokupowanie nowego dachu za dwadzieścia kilka tysięcy mija się z celem - brakuje mi tu uzasadnienia ekonomicznego. Pozostanie szukanie dachu używanego do "przytulenia". Bardzo ciekawe i proste patenty podsunęli mi właśnie forumowicze i okazuje się, że w Caravelli Long mogę mieć łoże długości nawet 240cm i ponad 150cm szerokości. Jak już uda mi się zakupić i przerobić to wrzucę kilka fotek dla potomnych. Być może na początek wystarczy, a jak powiększy się ekipa to się okaże czy styl podróżowania zostanie i będę szukał używki dachu, czy może przyjdzie czas na kampera i wtedy wszystko jasne.

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-03-03, 22:21   

Samochód zakupiony tydzień temu. Wkrótce się "pochwalę"... Na ten moment napisze tylko tyle, iż mam wrażenie, że dotychczasowym Passatem mógłbym się zmieścić w nim w całości :)

dominicc 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca '95
Piwa: 4/3
Wysłany: 2014-03-03, 22:51   

Czekam na sprawozdanie! :)

bmalu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Piwa: 42/11
Wysłany: 2014-03-06, 22:10   VW T4 Gall

Miałem oryginalnego VW T4 wyprodukowanego przez firmę Gall Wega 2 Multiplex z wysokim dachem. Posiadał inny układ wnętrza niż Westfalia. Spanie bazujące na rozkładanym siedzeniu i obrotowych fotelach lub na rozkładanych częściach pod wysokim dachem - wymagało to niezłego gimnastykowania się przy wchodzeniu. Z tyłu zestaw kuchenny na szynach który można było wysunąć na zewnątrz i gospodarować w przystawce lub mieć mała ciężarówkę. Również rozkładane siedzenie można było wysunąć z mocowań, wyjąć na zewnątrz i powiększyć wnętrze do innych celów. Polecam

AUTO-WEGRZCE 024 (Small).jpg
TV T4 Gall
Plik ściągnięto 388 raz(y) 83,92 KB

Odpowiedz do tematu