Zimowy problem |
Autor |
Wiadomość |
kulas
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-02-23, 13:41 Zimowy problem
|
|
|
Witam jestem Maciek.Mam 18 lat i właśnie kończę 3 liceum.Zamierzam studiować we Wrocławiu.Z braku pieniędzy zamierzam kupić jakieś auto, najprawdopodobniej fiata ducato i przerobić go na kampera.Z rozmieszczeniem wszystkiego nie ma problemów natomiast nurtuje mnie sprawa zimi w takim kamperze.Większość czasu będe na zajęciach, więc wtedy musiałbym utrzymać temperature ok 15 stopni (chyba).Wyższa temperatura ok 20 stopni będzie mi potrzebna w trakcie nauki i spania.I tu pojawia się problem.Myślałem nad trumą ale przy najniższym spalaniu 30g/g wychodzi ok 2 butle miesięcznie.Jak i czym najlepiej zaizolować od środka kampera.Myślałem o styropianie grafitowym i na to ta folia która odbija promienie cieplne.Jak myślicie czy truma S3004 na najmniejszej mocy mi wystarczy?? |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-02-23, 13:47
|
|
|
Na gaz nie wyrobisz. |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2014-02-23, 14:16 Re: Zimowy problem
|
|
|
kulas napisał/a: | Witam jestem Maciek.Mam 18 lat i właśnie kończę 3 liceum.Zamierzam studiować we Wrocławiu.Z braku pieniędzy zamierzam kupić jakieś auto, najprawdopodobniej fiata ducato i przerobić go na kampera. |
Poczytaj to forum dokładnie, jest tu wiele wątków o podróżowaniu kamperem zimą. Z naciskiem na słowo podróżowaniu... Maćku |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-02-23, 14:22
|
|
|
kulas, zimą 2 butle,ale na tydzień. |
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 88/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2014-02-23, 15:06
|
|
|
darek 61 napisał/a: | kulas, zimą 2 butle,ale na tydzień. |
Albo i 3 butle, wszystko zależy od temperatury zewnętrznej! |
_________________ Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Ale czasem jest tak, że tak bardzo chcę, że muszę.
 |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-23, 17:51
|
|
|
u nas nie ma zim , góra miesiąc mrozu i wiosna !!!! a w mieście jest zawsze około 2 stopnie cieplej niż na polu.
acha i jeszcze jedno, odpuść sobie , tak się nie da uczyć. |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2014-02-23, 18:19
|
|
|
kulas napisał/a: | nurtuje mnie sprawa zimi w takim kamperze |
Jeśli masz zamiar wykorzystać kampera stacjonarnie jako mieszkanie, to raczej pomyśl o możliwości podłączenia się do prądu i ogrzewanie termowentylatorami z termostatem. Myślę, że będzie to lepsze rozwiązanie niż ogrzewanie gazem.
Możesz przy tym wykorzystać sterowanie czasowe i regulować temperaturę w kamperze poprzez włączanie termowentylatorów w czasie pobytu w kamperze i częściowe ich wyłączanie gdy jesteś na zajęciach poza kamperem.
Wydaje mi się, że możesz się dogadać z właścicielami budynków użytkowych typu szkoła, biurowiec, pawilon handlowy co do możliwości postoju i korzystania z podłączenia do prądu oraz opłat z tego tytułu.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:37
|
|
|
Jesli tak na prawde chcesz go kupic to mysle ze pomysl jest delikatnie mowiac sredni ale skoro i tak to zrobisz to skup sie na izolacji i wylaczaniu ogrzewania . dobrze zaizolowany bus nagrzeje sie w miare szybko i to tyle . grzanie caly cxzas uwazam za bezsens .
Tylko super dobra izolacjia i mala bezwladnosc termiczna da ci samodzielnosc |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
|
|
|
 |
kulas
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:11 Duże opłaty
|
|
|
Kurcze myslałem że przy takiej małej powierzchni dam rade ogrzewać.Alternatywą dla kampera jest dla mnie wynajem piwnicy w jakimś starym bloku i doprowadzenie jej do stanu używalności .Tam przynajmniej są dość grube mury.
Majsterek : mówisz że grzanie cały czas uważasz za bezsens, co proponujesz??W kamperze będe praktycznie tylko spał i troche się uczył .(zamierzam pracować dorywczo a nauka na studiach to kucie na kolokwia a ja zamierzam godzinke codziennie w jakiejś galerii lub magdonaldzie się pouczyć,więc 20 stopni to mi potrzebne jest na noc a w dzień to tyle żeby w środku nie zamarzło i nie uszkodził sie sprzęt (laptop, gitara,radio )Wymagań naprawdę nie mam dużych dla mnie własne łóżko to już będzie fajna sprawa. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:29
|
|
|
Jakie masz plany co do miejsca postoju. To nie dom . Jak znam ,życie zawsze znajdzie sie ktoś komu nie będzie odpowiadał Twój styl życia. Grafiti masz pewne, o włamaniach nie wspominam . Straż miejska, tez Cie pewnie odwiedzi.
A jak Panienkę ( np.płec dowolna) sprowadzić , to i mochery Cie znajda.
Ale marzyć możesz i to pochwalam..
Lepiej, chyba holenderski domek postawic na znajomej działce. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:36
|
|
|
kulas, piwnica by była lepsza |
|
 |
kulas
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:42
|
|
|
Postój normalnie na parkingach bo musze mieś światło(chce miec solary na dachu).Co do włamań od 5 lat ćwicze boks z sukcesami i jeśli nie są uzbrojeni to szpital murowany.(a zawsze u ruskich można tt-ke kupić).Ludzie myśle że nie mieliby nic przeciwko bo po pierwsze jestem bardzo spokojny, komunikatywny i najważniejsze że nie będą o tym wiedzieli (kamper bez okien bo chce zminimalizować straty energii)poza tym nikt nie mówi ,że musze cały czas być w jednym miejscu.Moje założenia na studia sa następujące:
- iść na studia dzienne i dobrze się uczyć
-zmniejszyć do minimum pieniądze jakie mam wydać na życie, bo będe sie utrzymywał z prac dorywczych lub granie na gitarze na mieście)
-utrzymac się z tych pieniędzy a może nawet coś odłożyć
Więc pomóżcie.Co mam robić kamper i bulić tyle za ogrzewanie czy piwnica i władować kase w remont pomieszczenia, które nie jest moje. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:43
|
|
|
Dwie zimy przemieszkałem w przyczepie na działce i nie jest to takie proste. Po jakimś czasie człowiekowi marzy się normalność. Jeszcze jak jest pogoda to ok. Ale jak leje, sypie to naprawde jest ciężko. A butla starczała mi max na tydzień przy bardzo oszczędnym ogrzewaniu.
Po drugie kasa: chcesz przerobić ducato na kamera. Za 1000zł tego nie zrobisz. Nie taniej wynająć gdzieś pokój ? A opłaty za auto ? W Twoim wieku OC będzie cholernie wysokie. Przemyśl ten pomysł na spokojnie . Czy jest realny ... |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:44
|
|
|
Wyjedź na studia do Australi , ciepło , praca , kasa , plaża , ocean , kangury , misie koala , węże |
|
|
|
 |
|