Przesunięty przez: janusz 2007-04-26, 00:05 |
Klimatyzacja |
| Autor |
Wiadomość |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-08-21, 23:58
|
|
|
| Witam! No i do ciemnosci zaczyna przychodzic jasnosc.. :-> .Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-08-22, 15:23
|
|
|
Teraz trochę słów o montażu klimy w kamperku.
Ja nie rozdzielałem klimatyzatora, bo nie musiałem. W moim autku podłoga jest podwójna i wysokość pozwoliła na umieszczenie go w luku pod siedzeniem. Konieczne było jednak opuszczenie o około 12 cm podłogi w tym miejscu. To obniżenie pod podwoziem wykorzystałem do cyrkulacji powietrza chłodzącego kompresor i parownik. Tak jak widać na zdjęciach górny wymiennik jest tuż pod klapą siedzenia za którym jest szafa. W niej umieściłem przewód wentylacyjny doprowadzający chłodne i suche powietrze do kratek wylotowych. Kanał okleiłem matą izolacyjną. Ssanie powietrza obiegowego jest umieszczone pod siedzeniem. Na wlocie i wykocie powietrza zamontowałem mini tłumiki szumów, by poprawić komfort pracy. Sterowania wymontowane z obudowy klimatyzatora przeniosłem pod kratki wylotowe.
Koszt elementów i materiałów nie przekroczył 1000,-PLN. Robocizna musi być własna, bo żaden "fachowiec" nie będzie chciał się tego podjąć za mniej niż 2000,- PLN. Ja bym drugi raz tego nie robił nawet za 5-kę. Ale już nie muszę bo mam chłodek.
To tyle opisu. Wszystkim którzy będą chcieli adaptować klimatyzator do swojego kampera służę radą i pomocą. |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2008-08-24, 10:57
|
|
|
A jakiego producenta to ustrojstwo |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-08-24, 12:23
|
|
|
Witam! | Cytat: | | Wszystkim którzy będą chcieli adaptować klimatyzator do swojego kampera służę radą i pomocą. | - i my za udzielona pomoc i rade bedziemy wdzieczni.Rozwijajac jednak mysl kolegi KALININA do tak "zestrojonego urzadzenia prawdopodobnie mozna jeszcze "zaprzac" sprezarke od silnika co pozwolilo by na uzywanie zestawu podczas pracy silnika......Oczywiscie mozna (upraszczajac?!) uklad poprzestac na dodatkowym alternatorze z przetwornica...Co koledzy o tym sadza?Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2008-09-19, 05:51
|
|
|
| ma ktos moze taka klime co pracuje na postoju i nie jest zalislana z sieci 230v-czyli mozna ja uzywac poza campingiem ? np praca zasilana gazem,12v lub z agregatu pradotworczego |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-09-19, 07:12
|
|
|
tak, Kimtop. marki Dometic, wersja dachowa zasilana 230V lub 12V ale na aku to krótko bo prądu nie starcza.
O klimie gazowej nie słyszałem |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2008-09-19, 07:44
|
|
|
| papamila napisał/a: | O klimie gazowej nie słyszałem | ja słyszałem ale nie znalazłem |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-20, 23:13
|
|
|
Witam! A ja znalazlem! Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-09-21, 15:16
|
|
|
| stefan napisał/a: | | A ja znalazlem! |
i co?.....................................................
...........napisz i pokaż wszystko, |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-22, 16:29
|
|
|
Witam! Znalazlem to i byla iskierka nadziei.. http://atmopomiar.pl/ Niestety po rozmowie z Panem zludzenia prysnely jak banka mydlana. Zostaly tylko agregaty pradotworcze zasilane gazem.No i "amerykanskie" wynalazki gdzie sprezarke napedza silnik od kosiarki.Moze i to warte rozwazenia? Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-09-22, 17:43
|
|
|
| Honda produkuje agregaty prądotwórcze zasilane gazem i razem z klimą elektryczną mogą tworzyć substytut klimatyzacji gazowej. Nie robi się klimatyzacji gazowych opartych na działaniu lodówki absorpcyjnej ze względu na sprawność takiej konstrukcji i kłopotem z napędzaniem wentylatora za pomocą gazu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-22, 20:23
|
|
|
Witam! Klimatyzator oparty na zasadzie absorpcji jest bardzo "gazozerny" i pewnie z tej przyczyny nie ma takiego ani w produkcji ani uzytku.Agregaty HONDY i nie tylko na gaz sa dosc powszechnie znane.Mozna juz za 200E kupic.Tyle ze tu trzeba "mieszac' z jednego na drugie co powoduje niepotrzebne straty.Pisalem o amerykanskim(?) "wynalazku" na silnik od kosiarki do trawy.Chodzi toto na gaz ze zwyklej butli czy innego zbiornika bez benzyn i podobnych utrudnien w uzytkowaniu. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
takisobie
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Transit CI 210 Riviera Rok 94
Nazwa załogi: Ela i Jan
|
Wysłany: 2008-12-10, 00:35
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Zauważyłem, że koledzy nie odpowiednio interpretują symbol klimatyzacji. W nazwie Trumy istnieje liczba 1700. To nie jest podana moc agregatu w tej klimatyzacji tylko moc chłodzenia. Tak żeby wyjaśnić prosto to jest tak jak byśmy używali klimatyzacji do ogrzewania pomieszczenia, (chociaż można), i ta klimatyzacja grzała by jak grzejnik o mocy 1700W. Ponieważ i klimatyzacja i identyczna w działaniu lodówka to są tak naprawdę pompy ciepła. Chłodzenie z jednej strony powoduje ogrzewanie z drugiej. Przy jakiejś tam sprawności agregatu dostarczenie małej ilości energii do niego powoduje przepompowanie znacznej ilości ciepła. Wyobraźmy sobie że w mieszkaniu mamy kaloryfery, kaloryfery podłączone są do pieca, abo kotłowni miejskiej. Piec dostarcza energii cieplnej, kaloryfery ogrzewają pomieszczenie jednocześnie studząc piec. Odpowiednikiem agregatu z klimatyzacji jest tu tylko ta pompa która powoduje przepływ wody w rurach.
Truma podaje takie dane techniczne:
Klimatyzator Frostair 1700 jest najmniejszym urządzeniem w rodzinie Frostair i w swojej klasie mocy, należy do najlżejszych dostępnych na rynku europejskim urządzeń.
Niskie zuzycie prądu na poziomie 2,8 A umożliwia niezawodną pracę urządzenia na niemal wszystkich europejskich kempingach.
Zwarta konstrukcja daje szerokie możliwości przy montażu i co najważniejsze mieści się w każdym schowku na pościel czy wnęce kanapowej. Montaż podłogowy nie obciąża dachu i przede wszystkim oszczędza tak ważne w przyczepie miejsce. Elastyczne rury rozprowadzające zimne powietrze, umożliwiają indywidualne zaprojektowanie jego rozprowadzenia po pomieszczeniu.
DANE TECHNICZNE
* moc chłodzenia 1,7 kW
* zasilanie ~ 230 V 50 Hz
* zużycie prądu 2,8 A
* masa 26,3 kg
600W przy napiciu 14V w instalacji samochodowej to prąd około 40A dodając do tego sprawność przetwornicy z 12/220 to razem jest około 45A.
Taką klimatyzację teoretycznie powinien zasilić standardowy alrernator 50-60A tylko nie zostanie prądu na światła, radio itp. |
prosze podac moc pradu w fazie rozruchu!
tzw. prad rozruchu, moga byc niespodzianki czy aby 600 w wystarczy? |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-12-10, 01:16
|
|
|
Witam! | takisobie napisał/a: | | tzw. prad rozruchu, moga byc niespodzianki czy aby 600 w wystarczy? | -jest mozliwe ale malo prawdopodobne. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-12-10, 11:53
|
|
|
Odpowiem tak. Mam taką klimę. Z przetwornicy 1000W (Mascot) startuje i pracuje bez problemu. Z agregatu dwusuwowego takiego z super marketu 900W aby zastartowała trzeba paluszkiem przytrzymać dźwigienkę regulacji obrotów bo przy starcie klimy gaśnie. 1 Kw generator czterosuwowy działa bez problemu. Na większości kempingów w Italii są problemy, wywala zabezpieczenie. Nie ma problemów na promie Włochy - Grecja tylko kałuża pod samochodem zwracająca uwagę. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|