|
|
|
truma prosba o radę |
| Autor |
Wiadomość |
Kuras
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FFB Toskana Ford Transit 2.5D
|
Wysłany: 2014-05-08, 08:53 truma prosba o radę
|
|
|
Witajcie, temat stary i już nieraz opisany. Problem z truma 3002 (zabudowa adria 1991 na ducato 2.5d). W zeszłym sezonie wszystko było ok. Po sezonie kompletny brak iskry (iskrownik - wersja na baterie).
Po zimie zrobiłem serwisowanie pieca (serwisant Truma). Okazało się, że jeden z przewodów ze starości wymagał wymiany. I znowu wszystko ok, ale do czasu. Obecnie iskrownik działa losowo, tj. raz tak, raz nie. Baterie nowe, styki czyste, gaz świeży (mam konwersję na LPG i zbiornik, zamiast butli)
Czy jakiekolwiek czynniki (wilgoć, jakość gazu/?/, ew. brud/kurz) mogą mieć na to wpływ?
No i teraz pytanie zasadnicze. Mój model pieca to antyk, czy jeśli kupować nowy iskrownik to ten z nowszej generacji (pasuje? - jeśli tak to czy ktoś pomoże jak podłączyć - są inne końcówki). Nie jestem ekspertem w zakresie elektryki, ale na zwykłą logikę: tego typu urządzenia działają lub nie. Zatem jak go sprawdzić, czy rzeczywiście padł?
A może kupić na szybko iskrownik, ten ręczny? Czy można go bezproblemowo zamontować jako zamiennik?
Ewentualnie ktoś, coś w okolicach Bydgoszczy na szybko?
Problem kolejny, trochę mi się spieszy...:) - wyjazd w ten weekend/małe dzieci na pokładzie.
Proszę o pomoc:) |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2014-05-10, 20:54
|
|
|
Witaj w klubie .
Miewam te same problemy z iskrownikiem i zwykle problem jest z zanieczyszczeniem błotem samego elementu gdzie przeskakuje iskra - kurz i błoto poprostu go zwiera. Łatwo to sprawdzić - trzeba od iskrownika odłaczyć przewód wysokiego napięcia. Jak dotkniesz palcem styku gdzie jest podłaczony to zdrowo Cię kopnie jeśli aparat zapłonowy jest sprawny. Jak zbliżysz do styku kabelek podłaczony do masy to będzie skakać iskra.
Jeśłi taki jest powód to trzeba położyć się pod samochodem lub lepiej skorzystać z kanału, zdjąć spodnią obudowę palnika i szczotką / pęzelkiem oczyścić ustrojstwo z błota i brudu. Czesem wystarczy obstukać obudowę od spodu i błoto odpada i jest dobrze. Kiedyś przestało mi działać jesiennej nocy i samo opukanie pomogło.
W moim kamperze piecyk jest z prawej strony za tylnym kołem i niestety palnik jest narażony na zanieczyszczanie błotem, zwłaszcza że do domu dojeżdżam drogą leśną i po deszczu jest mnóstwo błota.
Oczywiście przyczyny mogą być też inne - słaba bateria, zły kontakt baterii, brak połączenia włącznika iskry ze stykami regulatora płomienia piecyka, brak kontaktu z masą (obudową piecyka)
To również łatwo sprawdzić. Do iskrownika dochodzi kabelek od pokrętła regulatora i styk masy. Trzeba zewrzeć te dwa punkty kawałkiem kabelka. Jeśli iskra się pojawi to w tym obwodzie należy szukać usterki. |
_________________ Pozdrawiam.
Marcin |
|
|
|
 |
marcin traker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
|
Wysłany: 2014-05-10, 22:22
|
|
|
| często problem leży w braku przejscia między zasobnikiem baterii a obudowa iskrownika ja dolutowałem po kropli lutu na baterie i już nie mam problemu |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-05-12, 09:35
|
|
|
| Jeśli przy odpalaniu pieca słychać cykanie a iskry nie ma, trzeba zdjąć obudowę pieca i sprawdzić w którym miejscu na drodze od iskrownika do palnika "skacze" iskra, często jest to przy samym sterowniku. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|