|
Predkościomierz nie działa ale licznik kilometrów działa... |
| Autor |
Wiadomość |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-07-13, 19:37 Predkościomierz nie działa ale licznik kilometrów działa...
|
|
|
Mam taki problem - dzisiaj po ruszeniu z parkingu przez jakiś czas (około 2 km) prędkościomierz i licznik kilometrów zachowywały się normalnie. Później (odnoszę wrażenie że po ruszeniu ze skrzyżowania) prędkościomierz przestał działać ale licznik kilometrów pracuje normalnie... Wnoszę z tego że linka przekazująca obroty ze skrzyni biegów jest w porządku, tylko coś się podziało z samym prędkościomierzem... Myślicie że można sobe z tym poradzić "w polu" i mogę to rozebrać czy lepiej podjechać do mechanika? Czego mogę się spodziewać po rozebraniu (w czym szukać problemu)?
Mój samochód to Ducato rocznik 2001. |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-07-13, 21:17
|
|
|
| Może być zatarty mechanizm wskazówki. Rozbierz licznik i sprawdz czy chodzi ona płynnie. Moze też być zabrudzona głowica z tyłu licznika. Najlepiej rozebrać, pooglądać, przeczyścić i sprawdzić czy działa. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-07-14, 06:25
|
|
|
OK, czyli można spróbować samemu dziś przestawiam się na kilka dni na camping to zobaczymy czy mój podstawowy zestaw narzędzi został dobrze dobrany czy nie... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2014-07-14, 06:33
|
|
|
Jak masz elektroniczny naped to do wymiany czujnik przy skrzyni biegow. |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2014-07-14, 07:02
|
|
|
| W tym roczniku nie ma mechanicznego napędu licznika (nie ma linki) jest elektryka. Zazwyczaj pada nadajnik przy skb, ale może być też przerwa na łączach. Spróbuj sprawdzić połączenie między nadajnikiem w skb a wtyczką. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-07-14, 07:15
|
|
|
| OK, ale skoro nadajnik byłby uszkodzony to chyba licznik kilometrówki dziennej i głównej też by nie działał? Czy może to jest przekazywane osobną linią? Bo tak jak pisałem wyżej - liczniki kilometrów oba działają, nie rusza się tylko wskazówka prędkościomierza... |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2014-07-14, 07:35
|
|
|
tak, ale różne cuda w życiu widziałem. Wyjąć wtyczkę z nadajnika w skb, przedmuchać, oczyścić to pryszcz, a może pomóc. Demontować deskę i sprawdzać licznik na kampingu to wyzwanie. Warto zacząć od podstaw jak nie pomoże to patrz
| makdrajwer napisał/a: | | Może być zatarty mechanizm wskazówki. Rozbierz licznik i sprawdz czy chodzi ona płynnie. Moze też być zabrudzona głowica z tyłu licznika. Najlepiej rozebrać, pooglądać, przeczyścić i sprawdzić czy działa. |
|
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-14, 08:35
|
|
|
Mialem to samo nic nie pomaga tylko wymiana nadajnika. |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-07-14, 09:02
|
|
|
Marne to pocieszenie z tą wymianą nadajnika... Ponieważ zaglądnięcie pod silnik nic mnie nie kosztuje to sobie zerknę (bez wielkiej nadziei) a po powrocie do domu zastanowię się czy naprawiać to jeszcze przed wyjazdem za granicę czy już po powrocie (mam tylko dwa tygodnie między jednym wyjazdem a drugim i dużo spraw na głowie...)
Jak zerknę to dam znać co zobaczyłem |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-14, 09:07
|
|
|
Wyjecie slimaka ze sb nie zabiera wiele czasu,odlaczyc kostke i wyjac. Z tym dziadostwem w reku do serwisu Fiata bo sa 3 rodzaje nadajnikow, dlatedo wazne miec ze soba orginal, ja biegalem 2 razy bo nie wiedzialem ,myslalem ze wystarczy nr.
Pozdrawiam
|
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-07-14, 11:05
|
|
|
| Coś mi się widzi że będę z tym musiał poczekać aż mi się całkiem zepsuje - jak jechałem z Giżycka na kemping to działał, jak jechałem od recepcji do boksu który sobie upatrzyłem - nie działał... na razie parę dni stania w miejscu to może po prostu wyczyszczę styki. Później będę patrzył co się dzieje i najwyżej w Krakowie już z nadajnikiem skoczę do Fiata... Dzięki raz jeszcze. |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2014-07-17, 20:54
|
|
|
| Wychodzi na to ze naprawiłem prędkościomierz - najprostszym możliwym sposobem znanym z filmów czyli stukając w szybkę. Wychodzi więc na to że nadajnik jest OK, tylko coś się zacina w samym mechaniźmie wskazówki - na razie nie rozbieram ale pewnie tym się skończy... |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-17, 21:35
|
|
|
| Oj chyba nie bedzie tak latwo, u mnie pracowal po kilka dni a na koniec wymiana. |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
|
|