Spalanie Campera na postoju. |
Autor |
Wiadomość |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2014-09-29, 02:20 Spalanie Campera na postoju.
|
|
|
Cześć,
Tak jak w tytule czyli prośba o podzielenie się ( o ile ktoś z was to zmierzył )
Ile pali kamper na postoju.
To nie jest temat o spalaniu na 100km gdyż takie już odszukałem na forum tylko ile na godzinę pali silnik 2.5D, 2.5TD, 1.9TD itd...
Ja posiadam fiata Ducato 1989 z silnikiem 2.5 bez Turbo ale szczerze mówiąc nie udało mi się tego zmierzyć bo tankując do pełna kapie mi z rury wlewu paliwa a ponieważ nie mogę jej jak na razie nigdzie dostać to zmierzenie spalania na godzinę jest utrudnione. |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-09-29, 06:55
|
|
|
Nie wolno parkować samochodu z uruchomionym silnikiem. |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/482 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2014-09-29, 08:22
|
|
|
Koledzie Suburban chodziło raczej o wiedzę czy kupowac agregat pradotwórczy czy podładować akumulator z alternatora silnika. Przynajmniej tak zrozumiałem intencje pytania. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2014-09-29, 16:51
|
|
|
Nie wolno, ale tylko w obszarze zabudowanym |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-09-29, 17:23
|
|
|
Spalanie to ok.1l.na godzinę |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-09-29, 20:48
|
|
|
Jaki jest sens agregatu jezeli zmiescimy sie w tych 1,5 litra tylko sie zastanawiam jak to mozliwe by 2500ccm palilo ok 1litr skoro agregat 350ccm pali tez ok 1litr. :0, Czy pomijajac fakt zakazu postoju na silniku w terenie zabudowanym nie lepiej po prostu postac 2h na silniku niz walczyc z agrgaem lub inwestowac w baterie sloneczne ktore przy blasku ksiezyca daja piekne efekty nowoczesno estetyczne oraz 0A. Skoro nikt tego nie sprawdzal to jako pierwszy sie tego podejme. Wypale bak do konca, zaleje z 2liry, odpale i dam znac w ile silnik to wypalil. Mialem nadzieje ze mnie to ominie. Obym jakis fafoclow z dna baku niezassal... |
 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:01
|
|
|
Suburban napisał/a: | Jaki jest sens agregatu jezeli zmiescimy sie w tych 1,5 litra tylko sie zastanawiam jak to mozliwe by 2500ccm palilo ok 1litr skoro agregat 350ccm pali tez ok 1litr. :0, |
Weź tylko pod uwagę sprawność silnika pojazdu w produkcji energii i sprawność agregatu. Ten litr zużyty przez agregat da Ci znacznie większą ilość energii.
Suburban napisał/a: | Wypale bak do konca, zaleje z 2liry, odpale i dam znac w ile silnik to wypalil. Mialem nadzieje ze mnie to ominie. Obym jakis fafoclow z dna baku niezassal... |
Ok. Zmierz tylko dokładnie ilość energii przed i po. Wtedy tylko Twoje badanie będzie miało sens ;-) |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:12
|
|
|
Suburban napisał/a: |
...
jak to mozliwe by 2500ccm palilo ok 1litr skoro agregat 350ccm pali tez ok 1litr.
... |
Jak to jak?
Ja się kręci diesel na wolnych obrotach a jak się kręci agregat produkując energię? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:13
|
|
|
Suburban napisał/a: | nie lepiej po prostu postac 2h na silniku niz w |
Spróbuj.. w upalny dzień bez wiatru . lub w deszcz gdzie nie ma gdzie wyjść.
hałas w środku Ok damy rade , wibracje ok toz podczas jazdy tez sa , ale smród spalin i same spaliny ???? NIE DA SIE bez komina. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-09-29, 21:21
|
|
|
Powodzenia przy odpalaniu jak juz wypalisz
Tak poważnie to czy nie lepiej wlać w banieczke liter i podłączyć pod filter |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-09-30, 00:15
|
|
|
No dobra, porzucam wymysł o wypalaniu do końca baku Co do baniaczka 1litr przed filtr to nie wiem gdzie tam jest pompa i te nie chce tego ruszać by nie popsuć starych gwintów i uszczelnień... To jedyny sposób który mi wpadł d głowy tak na szybko...
Bronek napisał/a: | Suburban napisał/a: | nie lepiej po prostu postac 2h na silniku niz w |
Spróbuj.. w upalny dzień bez wiatru . lub w deszcz gdzie nie ma gdzie wyjść.
hałas w środku Ok damy rade , wibracje ok toz podczas jazdy tez sa , ale smród spalin i same spaliny ???? NIE DA SIE bez komina. |
Nie raz tak stałem ( dokładnie teraz tak stoje ) bez przesady, jak nie mamy przedsionka w którym by miały zgromadzić się spaliny to ten " 1 " litr w godzine tyle spalin nie produkuje. W upalny dzień to kto siedzi w kamperze... więc i prąd nie potrzebny. Najdłużej stałem ok 6,5h w nocy i nie było czuć spali w bezwietrzną pogode... Po za tym to nie temat czy da sie czy wygodnie czy zgodnie z prawem...
Na polu koło autostrady przetwornica ładująca laptop, golarke plus oświetlenie pus nadmuch ogrzewania kabinowego zużywają energie rach ciach ciach wiec pytanie jest ile w takim czasie tego paliwa shodzi... czy litrów 6 czy moze 18... |
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2014-09-30, 01:10
|
|
|
Fux napisał/a: | Nie wolno parkować samochodu z uruchomionym silnikiem. |
W/g mojej wiedzy to można bez opuszczania pojazdu.
Pogmerajcie w przepisach dla własnego dobra.
Cytat: | Koledzie Suburban chodziło raczej o wiedzę czy kupowac agregat pradotwórczy czy podładować akumulator z alternatora silnika. Przynajmniej tak zrozumiałem intencje pytania. |
Ja to zrozumiałem inaczej, a o agregacie nie było wzmianki.
kimtop napisał/a: | Spalanie to ok.1l.na godzinę |
To rozsądna odpowiedź na zadane pytanie.
A skoro rzeczowe pytanie zadał początkujący forumowicz to odpowiedzcie zgodnie ze swoją wiedzą i doświadczeniem. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-30, 07:48
|
|
|
Zgodnie z moim doświadczeniem,rura wydechowa m pomiędzy kołami Ducato tak dawała smrodem ,że ta opcja odpada. ŚWIADOMOŚĆ wdychania na własne życzenie choćby najmniejszej ilości w/w jest dla mnie be. Nawet jakby mi paliwo silnik produkował.
Dea razy próbowałem w Ducto się nie dało. Tylko gdybym nie miał wyboru i musiał podtrzymywać Np.respirator lub dbać o zamrożone zwłoki teściowej |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2014-09-30, 09:58
|
|
|
łoś napisał/a: | Fux napisał/a: | Nie wolno parkować samochodu z uruchomionym silnikiem. |
W/g mojej wiedzy to można bez opuszczania pojazdu.
Pogmerajcie w przepisach dla własnego dobra.
|
Mógłbyś lekko rozszerzyć temat ? |
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-09-30, 10:33
|
|
|
Patrząc na ustawę "Prawo o ruchu dorogowym" widzimy:
Art 60. ust. 2 pkt 1 do 3:
[...] zabrania się [...]
1) oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;
2) używania pojazdu w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem;
3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;
W praktyce policjanci powołują się najczęściej na pkt 2 - uciążliwości związane z nadmierna emisją spalin. Było o tym głośno jakiś czas temu w związku z mandatami wystawianymi dla kierowców którzy mieli włączone silniki podczas odśnieżania samochodów.
ustawa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 97,21 KB |
|
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
|