Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.
Autor Wiadomość
Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 356/141
Wysłany: 2014-10-16, 18:48   Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.

Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy” ;)

Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).

Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.

telewizorek2.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 238,58 KB

telewizorek po zamknięciu .jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 228,44 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
andrzej34sto 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5TD zabudowa Fendt
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2014-10-16, 18:56   

no niezły,a matryca jest z laptopa 15 ?mógłbys mi wysłać na email schemacik:)

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 137/5
Wysłany: 2014-10-16, 19:00   

Mam w kamperze zamontowany TV OVERMAX 15,6" zbudowany fabrycznie na matrycy z laptopa.
Niestety kąty oglądania fatalne, wręcz dyskwalifikujace. Nie masz z tym podobnego problemu?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-16, 19:02   

Chyba nikt poza producentami podzespołów nie ma schematu ale jak przeczytasz cały wątek na elektrodzie to wszystko się wyjaśni.
Jeśli chodzi o kąty oglądania, to miałem wątpliwości ale usytuowanie pod alkową czyli dość nisko i możliwość odchylenia ekranu trochę "do tyłu" niweluje ten problem.

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2014-10-19, 20:46   Re: Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.

Skwarek napisał/a:
Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy” ;)

Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).

Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.

Bardzo mnie ciekawi ile amperów pobiera ten Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-19, 20:53   

W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie. ;)

Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik.

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2014-10-19, 21:23   

Skwarek napisał/a:
W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie. ;)

Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik.

Myślę, że 19W jest dobrym wynikiem. Mój fabryczny TV LED 16" MPEG4 na 12V obciąża w czasie pracy akumulator prądem poniżej 1A (zmierzone). Podczas rozruchu chwilowo potrzebuje 2A.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-19, 21:52   

Telewizorek jest z elektrozłomu, starego typu ekran podświetlany maleńką świetlówką a ta zasilana inwerterem który ciągnie najwięcej prądu w tym układzie. Można świetlówkę zastąpić ledami i oszczędzić około 0,5A, ale chyba mi się nie chce tego robić i aż tak oszczędzać bo i tak nie jest źle. :)

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2014-10-26, 16:32   

Dzisiaj podłączyłem antenę , wiercenie i przewlekanie kabla Brr .

Po włączeniu kiwałem się w różne strony aby pod dziwnymi kątami patrzeć na ekran i jest OK.

Pewnie jakby kamerek miał 4m szerokości to spoglądanie na ekran było by trudniejsze.

Zrobiłem zdjęcie pod światło i okazało się, że powinienem umyć przednią szybę ;)

z anteną2.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 231,75 KB

Odpowiedz do tematu