Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu. |
Autor |
Wiadomość |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 356/140 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2014-10-16, 18:48 Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.
|
|
|
Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”
Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).
Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.
telewizorek2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 51 raz(y) 238,58 KB |
telewizorek po zamknięciu .jpg
|
 |
Plik ściągnięto 50 raz(y) 228,44 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
andrzej34sto
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5TD zabudowa Fendt
|
Wysłany: 2014-10-16, 18:56
|
|
|
no niezły,a matryca jest z laptopa 15 ?mógłbys mi wysłać na email schemacik:) |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 136/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-10-16, 19:00
|
|
|
Mam w kamperze zamontowany TV OVERMAX 15,6" zbudowany fabrycznie na matrycy z laptopa.
Niestety kąty oglądania fatalne, wręcz dyskwalifikujace. Nie masz z tym podobnego problemu? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-16, 19:02
|
|
|
Chyba nikt poza producentami podzespołów nie ma schematu ale jak przeczytasz cały wątek na elektrodzie to wszystko się wyjaśni.
Jeśli chodzi o kąty oglądania, to miałem wątpliwości ale usytuowanie pod alkową czyli dość nisko i możliwość odchylenia ekranu trochę "do tyłu" niweluje ten problem. |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2014-10-19, 20:46 Re: Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”
Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).
Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego. |
Bardzo mnie ciekawi ile amperów pobiera ten Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-19, 20:53
|
|
|
W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.
Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik. |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2014-10-19, 21:23
|
|
|
Skwarek napisał/a: | W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.
Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik. |
Myślę, że 19W jest dobrym wynikiem. Mój fabryczny TV LED 16" MPEG4 na 12V obciąża w czasie pracy akumulator prądem poniżej 1A (zmierzone). Podczas rozruchu chwilowo potrzebuje 2A. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-19, 21:52
|
|
|
Telewizorek jest z elektrozłomu, starego typu ekran podświetlany maleńką świetlówką a ta zasilana inwerterem który ciągnie najwięcej prądu w tym układzie. Można świetlówkę zastąpić ledami i oszczędzić około 0,5A, ale chyba mi się nie chce tego robić i aż tak oszczędzać bo i tak nie jest źle. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-26, 16:32
|
|
|
Dzisiaj podłączyłem antenę , wiercenie i przewlekanie kabla Brr .
Po włączeniu kiwałem się w różne strony aby pod dziwnymi kątami patrzeć na ekran i jest OK.
Pewnie jakby kamerek miał 4m szerokości to spoglądanie na ekran było by trudniejsze.
Zrobiłem zdjęcie pod światło i okazało się, że powinienem umyć przednią szybę
z anteną2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 42 raz(y) 231,75 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|