| Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu. | 

| Autor | Wiadomość | 

| Skwarek   Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
 Nazwa załogi: Ania i Michał
 Piwa: 377/160

| 

|  Wysłany: 2014-10-16, 17:48   Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu. |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD. Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”

Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe.  Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).

Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu.  Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.

| telewizorek2.jpg 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 52 raz(y) 238,58 KB |  

| telewizorek po zamknięciu .jpg 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 51 raz(y) 228,44 KB |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Wyświetl szczegóły | 

|  | 

| andrzej34sto   początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5TD zabudowa Fendt
 Postawił 3 piw(a)

| 

|  Wysłany: 2014-10-16, 17:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | no niezły,a matryca jest z laptopa 15 ?mógłbys mi wysłać na email schemacik:) |  | 

|   |  | 

|  | 

| krzlac   Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
 Piwa: 144/6

| 

|  Wysłany: 2014-10-16, 18:00 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mam w kamperze zamontowany TV OVERMAX 15,6" zbudowany fabrycznie na matrycy z laptopa. Niestety kąty oglądania fatalne, wręcz dyskwalifikujace. Nie masz z tym podobnego problemu?
 |  
				| _________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
 http://www.wilex.com.pl

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Skwarek   Kombatant

| 

|  Wysłany: 2014-10-16, 18:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Chyba nikt poza producentami podzespołów nie ma schematu ale jak przeczytasz cały wątek na elektrodzie to wszystko się wyjaśni. Jeśli chodzi o kąty oglądania, to miałem wątpliwości ale usytuowanie pod alkową czyli dość nisko i możliwość odchylenia ekranu trochę "do tyłu" niweluje ten problem.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| McGali   stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
 Nazwa załogi: GaliTeam
 Piwa: 17/9

| 

|  Wysłany: 2014-10-19, 19:46   Re: Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu. |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Skwarek napisał/a: |  	  | Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD. Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”

Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe.  Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).

Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu.  Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.
 | 

Bardzo mnie ciekawi ile amperów pobiera ten Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Skwarek   Kombatant

| 

|  Wysłany: 2014-10-19, 19:53 |   
 |  
               | 
 |  
               | W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.   
 Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| McGali   stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
 Nazwa załogi: GaliTeam
 Piwa: 17/9

| 

|  Wysłany: 2014-10-19, 20:23 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Skwarek napisał/a: |  	  | W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.   
 Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik.
 | 

Myślę, że 19W jest dobrym wynikiem. Mój fabryczny TV LED 16" MPEG4 na 12V obciąża w czasie pracy akumulator prądem poniżej 1A (zmierzone). Podczas rozruchu chwilowo potrzebuje  2A.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Skwarek   Kombatant

| 

|  Wysłany: 2014-10-19, 20:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | Telewizorek jest z elektrozłomu, starego typu ekran podświetlany maleńką świetlówką a ta zasilana inwerterem  który ciągnie najwięcej prądu w tym układzie.  Można świetlówkę zastąpić ledami i oszczędzić około 0,5A, ale chyba mi się nie chce tego robić i aż tak oszczędzać bo i tak nie jest źle.   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Skwarek   Kombatant

| 

|  Wysłany: 2014-10-26, 16:32 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzisiaj podłączyłem antenę , wiercenie i przewlekanie kabla Brr . 
 Po włączeniu kiwałem się w różne strony aby pod dziwnymi kątami patrzeć na ekran i jest OK.

Pewnie jakby kamerek miał 4m szerokości to spoglądanie na ekran było by trudniejsze.

Zrobiłem zdjęcie pod światło i okazało się, że powinienem umyć przednią szybę

| z anteną2.jpg 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 43 raz(y) 231,75 KB |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach