|
|
|
Spalanie Campera na postoju. |
| Autor |
Wiadomość |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-10-27, 09:46
|
|
|
| joko napisał/a: | Odpalanie silnika na postoju dla podładowania aku w sytuacjach awaryjnych
1. Bardzo ograniczone możliwości zastosowania , sprowadzające się jedynie do postojów na dziko | rozumię, że kamperując na dziko, nie przebywasz w jednym miejscu zbyt długo, przeważnie jest to jeden do kilku dni, moje żelki bez klimy, ale pozostałe gerety do woli, wytrzymują minimum jeden tydzień, czasami zdarza mi się, że ekspres do kawy ma za niskie napięcie, więc dosłownie na chwilę, tzn. na czas parzenia kawy załączę silnik. Każdy z nas ma inne potrzeby i inaczej je zaspokaja. Ja do agregatów mam awersje, od czasu jak moją okolicę nawiedzały tornada, tygodniami nie było prądu z sieci bo słupy(kratownice) wysokiego napięcia były połamane jak zapałki a ja obsługiwałem dwa duże agregaty, żeby utrzymać ruch w mojej firmie. https://www.youtube.com/watch?v=Nsa-Z2DOstc |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2014-10-27, 18:41
|
|
|
| Rawic napisał/a: | | joko napisał/a: | Odpalanie silnika na postoju dla podładowania aku w sytuacjach awaryjnych
1. Bardzo ograniczone możliwości zastosowania , sprowadzające się jedynie do postojów na dziko | rozumię, że kamperując na dziko, nie przebywasz w jednym miejscu zbyt długo, przeważnie jest to jeden do kilku dni, moje żelki bez klimy, ale pozostałe gerety do woli, wytrzymują minimum jeden tydzień, czasami zdarza mi się, że ekspres do kawy ma za niskie napięcie, więc dosłownie na chwilę, tzn. na czas parzenia kawy załączę silnik. Każdy z nas ma inne potrzeby i inaczej je zaspokaja. Ja do agregatów mam awersje, od czasu jak moją okolicę nawiedzały tornada, tygodniami nie było prądu z sieci bo słupy(kratownice) wysokiego napięcia były połamane jak zapałki a ja obsługiwałem dwa duże agregaty, żeby utrzymać ruch w mojej firmie. https://www.youtube.com/watch?v=Nsa-Z2DOstc |
Ile masz pojemności aku ?
Tydzień na aku bez podładowania ? :O
to Wychodzi:
21h sam komp z przetwornicy + światło + pompa wody (u mnie dwie bo lubie większe ciśnienie a nie kąpiel pod kapiąca ledwo koneweczką ) + nawiew truma = ojojo...
Pare dni bez słońca i pyr pyr pyr pyr nieuniknione.
Z tym hałasem to koledzy mocno przesadzacie.
Oczywiście komuś pod oknami nie wypada ze względu na spaliny i hałas ( w zabudowanym terenie nie wolno ) ale na parkingu autostradowym szukać chłodni? Autostrada tak hałasuje że z odległości 20m nie będziecie wiedzieli czy kamper stoi na włączonym czy wyłączonym silniku... To nie Tir czy autobus... tylko 2,5D pyr pyr pyr...
Agregaty spalinowe są w 80% głośniejsze niż silnik w samochodzie...
Nie mam jeszcze baterii słonecznych i nie będę tutaj o nich „offtopował”
Nie mam z nimi doświadczenia lecz zamierzam założyć.
A jak zajdzie słoneczko to pyr pyr pyr
Temat był o tym jakie jest spalanie na postoju i wyszło mi w starym Dieselu 0,66l/h co uważam za znakomity wynik. Kto do czego go uzyje to już jego sprawa
P>S>
Film o szkodach trąby powietrznej jak nie z naszego kontynentu |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-27, 21:39
|
|
|
| Suburban napisał/a: | | Ile masz pojemności aku ? | mam dwa aku żelowe zabudowy po 80 Ah, | Suburban napisał/a: | to Wychodzi:
21h sam komp z przetwornicy | na wczasach mało siedzę przed kompem | Suburban napisał/a: | | Film o szkodach trąby powietrznej jak nie z naszego kontynentu | podobno przed II Wojną Światową w Lublinie, tornado porwało z szyn na bocznicy, wagony 60-cio tonowe z węglem. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-10-27, 21:54
|
|
|
konkludując solary to fajna rzecz , na pewno najmniej kontrowersyjna i wskazana.
W Gorzkowicach to cwaniaki mieszkajaą.... kampery sobie pokupowali jak dostali odszkodowania.
Powiało popadało trochę , pod osłoną nocy wyburzyli co trzeba i rano komisja...
Filmik zmontowali .
A Zbyszek ( Rawic) - ma wstręt do agregatów bo mu sie kojarzą tą sytuacją .
Facet ma sumienie , i jak warkot silnika słyszy, to wspomina jak buldożerem sąsiadowi robił dobrze.
Nawet kampera sobie wygłuszył. Tak go gryzie. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-10-27, 22:05
|
|
|
e rozczarowałem się - myślałem, że będzie film fabularny jak Rawic obsługuje dwa duże agregaty, a tu tylko jakieś wiatrołomy tudzież zerwidachy |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-27, 22:26
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Powiało popadało trochę , pod osłoną nocy wyburzyli co trzeba i rano komisja... | oj Broniu, smiej się, śmiej ale u nas na drugi rok, prawie w rocznicę przyszło drugie tornado, ale od tej pory spokój, a podobno do trzech razy sztuka. | Bronek napisał/a: | | W Gorzkowicach to cwaniaki mieszkajaą.... kampery sobie pokupowali jak dostali odszkodowania. | kamper na taką tragedię, gdy nie masz dachu nad domem jest rozwiązaniem. Ja straciłem dach nad restauracją, odszkodowania ledwo starczyło na nowy dach. Prawdopodobnie tornada w naszej okolicy są spowodowane olbrzymią ilością ciepła jakie emituje największa elektrownia na bazie węgla brunatnego w Europie oraz Równina Piotrkowska.
Od czasu tornada, trzymam sokoła w klatce, coby wypatrywał zagrożenia, jak on zacznie podrywać się do lotu to i ja wskakuję do kampera i chodu. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-27, 22:36
|
|
|
Spoko . . Pomagałem przy powodzi..
Ale jak się nie da z tym wygrać , to chociaż sprobować trzeba z tym życ.
To niezwykle bolesne jak tracisz wszystko i nic nie możesz zrobić.
niemniej jednak , po powodzi 1997 niemal 100% osób bylo ubezpieczonych . teraz z 30% ..... bo ....... dawno nie padało.
Potem wiadomo dajcie bo nas zalało .
Nie mowie o tych co ich nie stać na 300 zl rocznie na polisę , ale o znakomitej większości. |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2014-10-27, 23:24
|
|
|
[quote="Rawic"] | Bronek napisał/a: | | Powiało popadało trochę , pod osłoną nocy wyburzyli co trzeba i rano komisja... | oj Broniu, smiej się, śmiej ale u nas na drugi rok, prawie w rocznicę przyszło drugie tornado, ale od tej pory spokój, a podobno do trzech razy sztuka.[quote="Bronek"]
Jasne, jasne co Dwa kampery to nie jeden ! albo pierwszy zakup nietafiony to i koparką po nocy trzeby bylo znowu gruzowač :D. :D. :D |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-28, 06:50
|
|
|
U nas nad morzem nieco zimniej , ale ta kałuża łagodzi klimat. Co nie oznacza , że nie wieje. Ale nigdy nie tak by to powodowało klęskę.
Pewnie zawsze tak było , ale infrastruktura, komunikacja, media i skupiska. Ludzi....dają takie efekty.
Jak żyć????
A te docinki nie na miejscu , to do Rawica, bo.......On nie lubi agregatów, a to mnie boli , bo ja lubię |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-10-28, 07:24
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
Miałem Peugeota 307 SW HDI itd........ RATUNKU !!!!! . jak słysze HDI to od razu .... przez sen krzyczę .
|
Kupiłeś używanego szrota z przebiegiem 700 000 poprawionym przez tureckiego handlarza na 270 000, a potem przez polskiego na 140 000 czy nowy? |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-10-28, 07:41
|
|
|
| O Dżonny się pojawił. |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2014-10-28, 07:45
|
|
|
Chodzi mi o to, aby język giętki
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa:
A czasem był jak piorun jasny, prędki,
A czasem smutny jako pieśń stepowa,
A czasem jako skarga nimfy miętki,
A czasem piękny jak aniołów mowa...
Aby przeleciał wszystka ducha skrzydłem.
Strofa być winna taktem, nie wędzidłem.
Juliusz Słowacki
witamy,witamy dzonego |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-28, 08:10
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Bronek napisał/a: |
Miałem Peugeota 307 SW HDI itd........ RATUNKU !!!!! . jak słysze HDI to od razu .... przez sen krzyczę .
|
Kupiłeś używanego szrota z przebiegiem 700 000 poprawionym przez tureckiego handlarza na 270 000, a potem przez polskiego na 140 000 czy nowy? |
Witaj Banito !!!!
Nówka bo dach szklany mnie ujął. Taki jestem działam zanim pomyślę.
Ale to był pierwszy wypust ... sam okna otwierał jak stwierdził ,że napierdziałem , szybę tylną w grill zamienił tak ,że wybuchła .
One się ponoć same w garażu paliły .
Koło dwu masowe , czujniki ... Miałem rok te cudo... i nigdy więcej Peugeota.
Renualty szczególnie też pierwszy wypust Scenica jak na tamte czasy nieźle wspominam
Najlepiej Citroeny BX , to ciężarówki z swoim zawieszeniem hydro/pneumo .
Peugeot jedynie co miał fajne to CZUJNIK deszczu i wygodne siedzenia.
| Fux napisał/a: | | O Dżonny się pojawił. |
Niestety.... to świadczy ,że czas szybko leci i sie starzejemy.. ale swiatełko w tunelu ,że i wiosna szybko nastanie.....
===========================
Włączenie silnika by pyrkał na postoju, uważam za ostateczność .
Solary za niemal konieczność .
Miłe uczucie nie musieć podłączać kampera do prądu za każdym razem . Wyłączać wszystkiego .
Ja wysiadam zapominam . Po kilku dniach przychodzę i aku. pełne światło w środku włączone radio gra. Nic się nie stało .
Mam pokładowy 130 Ah i solary 200W. 3 dni na jesień stałem bez prądu 230 . Niczego sobie nie żałowałem WI-FI na własnym routerze , piec , radio i TV do woli. .. To fajne uczucie.
W czepce bez solarów musiałem uważać. i autko podłączyć w celu ładowania co drugi dzień - pyrkać samochodem. |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burnster Privilege 728
Nazwa załogi: Mikołaj Opole
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Opole - Domecko
|
Wysłany: 2014-10-29, 08:47
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
Mam pokładowy 130 Ah i solary 200W. 3 dni na jesień stałem bez prądu 230 . Niczego sobie nie żałowałem WI-FI na własnym routerze , piec , radio i TV do woli. .. To fajne uczucie.
|
Potwierdzam komfort niesamowity. Jak czasem widzę ludzi którzy nie staną na dziko bo nie ma 230V to mi ich żal się robi....
I do tego to zamieszanie na zlocie z kablami, trójniki , złodziejki, przedłużacze, wywalające korki, normalnie dramat w kosmosie. A ja się śmieję... |
_________________ Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj żelazo nie klęka... |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-10-29, 10:36
|
|
|
| Mikojaj napisał/a: | | Jak czasem widzę ludzi którzy nie staną na dziko bo nie ma 230V to mi ich żal się robi.... | a ja nie rozumię po co mam stać na dziko w jednym miejscu dłużej niż tydzień, jak aku nie trzyma to się go wymienia na lepszy model. | Bronek napisał/a: | | W czepce bez solarów musiałem uważać. i autko podłączyć w celu ładowania co drugi dzień - pyrkać samochodem. | to pewnie cepka nie miała aku żelowego z niezależnym ładowaniem przez złącze 13 pin. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|