|
|
|
Wskaznik poziomu paliwa Fiat Ducato a CB Radio |
| Autor |
Wiadomość |
MrTommy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fendt Diamant 650
Nazwa załogi: Tommy's Family
|
Wysłany: 2014-04-28, 19:12
|
|
|
| aroo59 napisał/a: | poproś pierwszego napotkanego posiadacza SB radia o pomoc. Zyskujesz : masz problem rozwiązany |
Tiaaaa, SB radio, to jakaś odmiana cenzury radiowej?
Ztersztą teraz SB już trudno znaleźć, łatwiej o CBŚ, UOP czy ABW |
_________________ Come fly with me.................
Zamieniłem Kampera na przyczepę, cieszyć sie czy płakać?
 |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2014-04-28, 19:49
|
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
| Ostatnio zmieniony przez aroo59 2014-04-28, 19:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2014-04-28, 19:54
|
|
|
Przepraszam kolegę MrTommy czy słowo " Ztersztą " nie jest odpowiednikiem SB radio ? |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DUCATO 2.8 idTD WEINSBERG Komet 2000r
Nazwa załogi: Komet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2014 Piwa: 2/11 Skąd: Irlandia- Ballylynan
|
Wysłany: 2015-01-05, 23:24
|
|
|
Ja mam to samo bez cb radia, jade sobie i sru leci za zero , dopiero jak zatrzymam i odpale pokazuje poziom paliwa ,co jest ???? Ktoś wie?? prosze |
_________________ LEGOL971
 |
|
|
|
 |
Krystian
weteran
Twój sprzęt: SEA na Peugeot Boxer
Nazwa załogi: Krystian i Helena
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2008 Piwa: 13/21 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2015-01-06, 15:00
|
|
|
| leszekk napisał/a: | Ja mam to samo bez cb radia, jade sobie i sru leci za zero , dopiero jak zatrzymam i odpale pokazuje poziom paliwa ,co jest ???? Ktoś wie?? prosze |
U mnie kiedy silnik pracuje wskaźnik poziomu paliwa pokazuje pełny bak, bez względu na ilość przejechanych kilometrów (Si Bi -radio nie ma na to wpływu). Po wyłączeniu silnika wskaźnik spada do zera.
Na razie wymieniłem pływak przy pompie zanurzonej w baku i dalej bez zmian. Będę szukał dalej. |
_________________ Krystian |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2015-01-06, 16:39
|
|
|
co do wskaznika paliwa w ducato, ja mam też problem z tym wskaźnikiem i raz pokazuje faktyczny stan a raz że pusto, tyle że działa mi jeszcze kontrolka rezerwy i wiem kiedy tankować.
Nie wiem co może miec wspólnego CB do tego czujnika, tam nie ma żadnej elektroniki która by mogła być zakłócana przez fale radiowe. Moja sugestia jest taka że do poprawnej pracy CB radio potrzebuje 13,5 volta więc w momencie nadawania pobiera największy prąd. A było mówione że wskaźnik leci w dół przy nadawaniu. Może po prostu siada ci alternator i nie daje rady podać 13,5 V i wtedy czujnik jako bardziej delikatny wariuje.
Po drugie masa CB radia nie ma tu też nic do tego bo jak CB nie będzie miało masy to po prostu nie bedzie działać. to samo z anteną,bez masy radio nie zadziała.
Sprawdź czy masz dobre styki na kostce przy pływaku , czy masz dobre styki przy wskaźniku paliwa na desce roździelczej i masę w tych dwóch miejscach.
Kolejna sprawa to umiejscowienie anteny, klapa to nie najlepsze miejsce, za nisko i zasłaniasz antenę bryłą samochodu , najlepsze miejsce to dach i najlepiej na samym środku, ale wystarczy już na kabinie u góry i wtedy też dobrze działa. Kolejny minus twojego CB to podłaczenie pod radio, CB najlepiej podpinać bezpośrednio pod aku montując na kablach filtr i bezpiecznik i warto kupić grubsze kable niż sa orginalnie montowane w cb i je podmienić. Z reguły te oryginalne i tak są za krótkie. Może masz jakieś zwarcie w mikrofonie??
Z reguły jest tak że to CB radio jest bardziej podatne na wszelakie zakłócenia i wtedy trzeba je filtrami odseperować od tych zakłóceń. Najczęściej słyszymy działający alternator, dmuchawę , wentylatory chłodnicy, silnik wycieraczek,pompke paliwa,pompke spryskiwaczy,itp wirujące elementy elektryczne.
Wejdź na CB Forum i tam się popytaj chłopaków co może być przyczyną i czy się z czymś takim spotkali.
Widzę że w ducato ten typ tak to ma. |
|
 |
janek50
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-12, 13:55
|
|
|
| odkurzam temat, Krzysiek czy już wiesz co było przyczyną twoich problemów ze wskaźnikie paliwa??bo jestem ciekaw i nie tylko pewnie ja. |
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: Sam
|
Wysłany: 2015-01-12, 21:40
|
|
|
Dzisiaj dopiero natknąłem się na ten wątek, mam ten sam problem co Krzysiek, silnik 2,8. Odpuściłem temat, jakoś daje się z tym żyć, ale jestem też ciekaw, czy udało się zdiagnozować chochlika ? |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-15, 12:00
|
|
|
| zadałem pytanie na cb forum o tych problemach ze wskaźnikiem , na razie też nie mają pojęcia co może być przyczyną polecają podpięcie pod aku CB radia, i zmienić miejsce montażu anteny. |
|
 |
krzysieks
weteran
Twój sprzęt: Globe Traveller - Voyager
Nazwa załogi: MOKS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Maj 2012 Piwa: 157/51 Skąd: Ostrowiec Św
|
Wysłany: 2015-01-15, 12:42
|
|
|
| janek50 napisał/a: | | zadałem pytanie na cb forum o tych problemach ze wskaźnikiem , na razie też nie mają pojęcia co może być przyczyną polecają podpięcie pod aku CB radia, i zmienić miejsce montażu anteny. |
Niestety do dzisiaj nie znam przyczyny. Też podpinałem bezpośrednio pod akumulator ale nic nie pomagało. |
_________________ Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego,czego nie zrobiłeś,niż tego co zrobiłeś.Więc odwiąż liny,opuść bezpieczną przystań.Złap w żagle pomyślne wiatry.
Podróżuj,śnij,odkrywaj.
Mark Twain
 |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-15, 14:49
|
|
|
| może przyczyną problemów ze wskaźnikiem paliwa jest to że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V Może iść w tym kierunku?? sprawdzić napięcie na aku podczas nadawania CB radiem. JA wiem jedno , w tej chwili nie mam cb bo mi padło a wskaźnik raz działa raz nie , więc te typy chyba tak mają .jak było to działał i to dobrze |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-01-15, 18:48
|
|
|
| janek50 napisał/a: | | że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V |
Do czego potrzebują tyle napięcia? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-01-15, 19:25
|
|
|
Ducato II, ma złącze wiązki wskaźnika paliwa. Jest ono umieszczone pod filtrem paliwa w okolicach rury wlewu paliwa. Złącze jest trzy, lub cztery piny. Nie pamiętam dokładnie. Gniją same piny, jak i miejsca ich zaciskania. Trzeba obciąć złącze i je wymienić, ewentualnie polutować na stałe. Jak któryś przewód od złącza do wskaźnika jest czarny/utleniony, koniecznie go wymienić. Przy tej operacji, koniecznie sprawdzić przejścia pomiędzy złączem, a wtyczką przy wskaźniku. 90% usterek wskaźnika w tym modelu, było spowodowane tym co napisałem. Reszta uszkodzeń to sam wskaźnik, licznik i słaba masa |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-16, 21:20
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | janek50 napisał/a: | | że wszystkie CB radia potrzebuja powyżej 13 V napięcia, np alan 109 potrzebuje 13,8 V, president johnny3 13,2 V, Mtech legend2 13,8V |
Do czego potrzebują tyle napięcia? |
nie mi zgadywać po co im tyle napięcia, weż poczytaj instrukcje , są też na necie i tam w każdej pisze prąd zasilania 13,2 lub 13,8 V, ja napisałem ile potrzebują po przeczytaniu kilku instrucji z CB radia, z własnego doświadczenia wiem że są prądożerne i gdy napięcie spadnie poniżej 11V radyjko zaczyna szwankować.
Gewehr dzięki za info , jak się ociepli zajrzę do tych przewodzików. |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-01-16, 21:26
|
|
|
| janek50 napisał/a: | | nie mi zgadywać po co im tyle napięcia, |
Amperów im trzeba.
| janek50 napisał/a: | | pisze prąd zasilania 13,2 lub 13,8 V, j |
To na 12.5V już nie da rady nadawać? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|