|
|
Pompka wody ma zbyt małą moc :( |
Autor |
Wiadomość |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2015-01-16, 23:36
|
|
|
Co do napełniania wodą zbiorników to nie ma różnicy , czy pół , czy cały itd...
Jeżeli pompka jest sprawna to zamykamy oba zbiorniki, i zawór lub zawory przy boilerze.
Przelewamy zimną wodę aż zacznie dobrze lecieć , potem ciepłą i koniec.
Zdarza się często , np. jak długo stoi nieużywana np.pompka od spłukiwania w przyczepie przy wc thetford.Jeżeli wciskasz spłukiwanie a pompki nie słychać ,to może oznaczać że się zastała
Albo ją się wymienia,albo można spróbować ją wyjąć , co jest bardzo proste.
Potem małym śrubokrętem od dołu tam co jest takie jagby śmigiełko spróbować poobracać uprzednio można psiknąć troszkę wd40 . W 80 procentach przypadków , pompka zaczyna działać.
Chyba że jest spalona |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-16, 23:45
|
|
|
Jestem serwisantem ASO między innymi marki HYMER i to co jest napisane o tych 20l w czasie jazdy ,to można z przymróżeniem oka traktować ponieważ wiąże się to z DMC i jest to tak wyliczone ,że przykładowo mamy DMC 3,5 t.
A ładowność np. 700 kilo.
To auto ..gotowe do jazdy..ma 2,8 t, czyli wyliczone jest w tym waga auta plus seryjne wyposażenie,plus waga kierowcy jest uśredniona, ta nieszczęsna woda 20l,pełny zbiornik paliwa , dwie pełne butle i może coś jeszcze ale nie pamiętam.
PS..ogólnie hymer to bardzo dobra marka,mam do czynienia ze znacznie gorszymi |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-16, 23:51
|
|
|
Co do mocnych łuków węża zimnej lub ciepłej wody jeżeli musi być mocno zagięty my na warsztacie stosujemy specjalne plastikowe rynienki o takim właśnie kształcie które pasują na standardowy wąż , nie jest to drogie a nie ma możliwości żeby wąż się załamał na zakręcie...jak będę miał to w ręku to zrobię fotkę..... bo patent fajny |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-01-17, 08:37
|
|
|
Takie rynienki można zrobić z osłon kabli rurkowych. To cienki biały plastki podatny na kształtowanie opalarką. Przecinasz wzdłż odcinek takiej rurki i podgrzewasz kształtując. Potem w środek rurkę z wodą i "opaską trytką".
Pompki zanurzeniowe w kamperze to dobre rozwiązanie. Po prostu inna opcja. Ni lepsze ni gorsze
Fakt krany z mikrowyłącznikami ale ich koszt to też nie astronomia i tak znów się często nie psują.
Nie ma strachu o przecieki, szczególnie jak masz zbiornik wyrównawczy ciśnienia
Sprawa syfu. Dobrze jak pompka miała by fitr na wlocie.
Czyściłem swoją ciśnieniową po roku używanis. Aż dziwne że pompowała! Tyle brudu. |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-17, 12:21
|
|
|
Takie pompki są sprzedawane z filtrem siatkowym zawsze w komplecie.Fajne jest to że jak filtr się zasyfi to bez problemu można go wyczyścić. W razie wymiany nie jest też drogi.Jednak z takiej ciśnieniówki szczególnie tej największej to woda zasuwa jak głupia ,ale wtedy zbiornik zaraz pusty....często tak mam przy testach |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-17, 12:34
|
|
|
Fajny patent wymyśliłeś z tymi peszlami,czasem samemu też jest fajnie coś zrobić.
Dla tych co mają drogie maszyny ,to prościej jest to kupić ,jedna szt. to koszt 3 euro ,czyli około 12 zeta.
Jednak przy zakupie np. akumulatora Exide 80 ah 900 wh za 289 euro ,to 6 szt po 3 euro to dla mnie darmo |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2015-01-17, 12:41
|
|
|
IMG_0033.JPG wygląd tych zakrętów co by się wąż nie załamywał... |
 |
Plik ściągnięto 4937 raz(y) 175,57 KB |
|
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/306 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2015-04-06, 17:00
|
|
|
Po zimie jest słabe ciśnienie w łazience i kuchni. W prysznicu Jest Ok. Czy jest jakiś sposób w który napelnia się układ? Jakaś kolejność? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2015-04-06, 18:56
|
|
|
Nie ma żadnej kolejności.Żeby było normalne ciśnienie musisz mieć wszystko napełnione,bojler,kibel itp. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/306 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2015-04-06, 19:30
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | A ja u siebie zauważyłem następujący problem.
Zawsze napełniałem zbiornik wody do pełna, aż się przelewał. Wszystko chodziło jak należy. Woda tryskała prawie jak w domu.
Ostatnio opróżniłem instalację wody. W tym także bojler poprzez zawór antymrozowy. Następnie napełniłem zbiornik wody tylko do połowy. Napełniłem instalację niezgodnie z instrukcją najpierw odkręcając krany zimne, a potem ciepłe. Teraz ciśnienie wody we wszystkich punktach jest bardzo małe.
Szukając wyjaśnienia tego problemu postawiłem tezę, że po opróżnieniu instalacji jej całkowite napełnienie pozwala lepiej odpowietrzyć pompę. Argumentem na to jest też niewielki wyciek na zbiorniku wody w okolicy pompy podczas kiedy całkowicie napełniony zbiornik jest dalej napełniany. Wskazuje to na nieszczelność pozwalającą odpowietrzać itp. Inna możliwość to zapowietrzenie bojlera poprzez niewłaściwą kolejność napełniania instalacji wodnej.
Niedługo to sprawdzę opróżniając instalację i napełniając ponownie wg pierwotnej metody zgodnie z instrukcją.
PS Nie działa mi zawór spustowy wody świeżej. Nie daje się ustawić w położeniach puste i 20l. Jest zawsze zamknięty niezależnie od tego ile robię nim obrotów w dowolną stronę. Od nowości tak jest. |
Dlatego pytam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|