|
|
|
Czy nowy silnik 115 Multijet II jest sposobem na akcyzę? |
| Autor |
Wiadomość |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2015-02-27, 18:35
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
Ale tylko akcyza jest powodem ,że te silniki są montowane. No i ich cena .
To napęd dla oszczędnych .
I niewymagających : |
Gdyby np w Niemczech były tak głupie jak nasze przepisy akcyzowe to zapewne Fiat zrobiłby Ducato 2.0 ok. 130km 6 biegów, i to by była bardzo sensowna propozycja. Ale ponieważ tylko nasz rząd jest tak twórczy... no cóż..
Anyway: nie kupiłbym alkowy 2.0 115 5b. Gdyby można w podobnej cenie mieć transita to czemu nie. Zwłaszcza, że w transicie się wygodniej siedzi w szoferce niż w ducato. A przy okazji liftingu ducato nie poprawiono regulacji kierownicy (nadal w jednej płaszczyźnie), zabrano bardzo fajny zamykany centralny schowek dając durny uchwyt na butelki. Nawet nie zmieniono sposobu wlewania płynu do spryskiwaczy, który jest kpiną. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2015-02-27, 19:06
|
|
|
Według mnie alkowa to ogromny opór, jak jadę 90km na godzinę lekko pod górę, to czuję, że autko ma apetyt a jak się schowam za tirem to jakbym schudł o połowę.
Jeżeli camper z alkową będzie miał 3,5 tony i przyjdzie mu jechać pod wiatr i pod górę to ten silnik sobie nie poradzi, tzn pojedzie ale to może być nawet 50km/h i na 3 biegu.
3 tony a 3,5 to ogromna różnica. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-02-27, 19:44
|
|
|
Ad Bajaga... Sama prawda.
Dodam, że kolanem już dwa razy wyłczyłem zapłon w tym durnowatym kluczyku (jedynym).
Jeżdżę na tzw zapasie, jest mniejszy.
I tempomat inaczej niż u większości
A na koniec nieprecyzyjny przełącznik kierukowskazów i świateł.
Robie dyskotekę , zmiana świateł, bęc niby skręcamy
Do malutkiego kamperka taki jak np. mój się nada. I to tak na styk.
Pod górę w Grecji, niestety musiałem ustępować zjeżdzając "szalonym" kierowcom ciężarówek.
Taki jak się rozbujał to szedł ponad 120 po znanych sobie górskich drogach.
. Brakowało mocy i momentu, przyspieszenia., by dynamicznie jechać na tyle aby nie tamować ich ruchu.
Nie szybkości brakuje na autostradzie spokojnie jedzie swoje 120 do 140 i ok. Pali 12/ 100km
To tylko w górkach, nie górach lekko męczący.
Ten silnik, to wersja nizinno podgórska.
Racjonalizowanie wyboru, normalne u niektórych. To nie cecha silnika a charateru kierowcy
NA NASZE ekonomiczne warynki i kretyńskkie prawo (złodziejskie i przeciw nam) to optymalny wybór z pobudek czysto ekonomicznych.
Następny silnik nie jest wart tej podwyżki ceny.
Myślę , że tylko 3 litry w automacie jakoś lekko się bronią. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2015-02-27, 20:28
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Myślę , że tylko 3 litry w automacie jakoś lekko się bronią. | tylko ten automat to zwykły manual z modułem zmieniającym biegi |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-02-27, 20:32
|
|
|
A to mnie g... obchdzi, ważne by zmieniał, to nie wyścigówka i kawkę pozwalał trzymać itd.
Lubię wygodę |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/94 Skąd: torun
|
Wysłany: 2015-02-27, 23:15
|
|
|
| temat wałkowany na tym forum moja opinia jako właściciela 7,5 m alkowy z silnikiem 2,3 130 km jest taka ,że to ledwie jedzie ale taki jest camper to nie sport ale wakacyjne jeździło więc na twoim miejscu kupiłbym tego 2,0 bo różnica w cenie jest duża a jednym i drugim trzeba jeździć wolno , a jak chcesz szybciej to najpierw poduszki na tylną oś , a potem konie |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 577/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-02-27, 23:44
|
|
|
Witaj Kwinto. Sorki że nie odpowiedziałem wczoraj na Twojego maila, ale dopiero dzisiaj to sprawdziłem. Odpowiem tutaj:
Mam półintegrę o długości 7,6m , ale stosunkowo dość lekką i załadowany na maksa dobijam do 3400kg.
Na liczniku po niecałych dwóch latkach mam 19000km. W tym czasie jedna wymiana oleju i filtrów , a za chwilę będzie druga (zgodnie z moimi zasadami , że nie jak zaleca serwis tylko jak zalecam sobie sam co 10000km)
Z górek to pojeździłem trochę na Słowacji, w Alpach po stronie Austrii i Włoch, oraz w Chorwacji w zeszłym roku i nigdzie nie czułem dyskomfortu .
Gdybym dzisiaj miał podjąć decyzję o wyborze tego silnika jeszcze raz to albo bym to powtórzył, albo wybrał 3.0. Na pewno nie wybrał bym 2.3. Mam dostawczaka z 2.3 i pomimo , że lżejszy to lepiej jeździ mi się kamperem. Powodem jest najprawdopodobniej właśnie ta skrzynia 5-tka, którą wielu uznaje za wadę a ja uważam że jest lepiej zestopniowana i przy prędkościach podróżnych jakimi zazwyczaj się porusza kamperem, samochód daje wrażenie jakby łatwiej się nim ruszało i jeździło. Podobno głośniejszy .... ależ nie dajmy się zwariować, to jest współczesny samochód i więcej hałasu robi opływające powietrze niż sam silnik. Co mają powiedzieć użytkownicy starszych "grzechotników". Przy większych prędkościach trochę gosniejszy jak 2.3, ale z racji przełożenia skrzyni , a tym samym większych obrotów, ale na wolnych to bym się spierał , który u mnie bardziej klekocze .
Jeżeli różnica w akcyzie (kilkadziesiąt tysięcy) ma dla Ciebie znaczenie to warto rozważyć , choć w przypadku alkowy, faktycznie silnik może być wysilony. Jeżeli wydawać więcej to tylko 3.0 jest wart tego aby za niego płacić i chyba właśnie w przypadku alkowy ma on sens.
Ja kupiłem 2.0 trochę z wrodzonej przekory a nie dlatego ,że budżet był ciasny, ale nie ukrywam , że fakt iż za różnicę w cenie wyposażyłem kamperka we wszystko co się dało (i czego podobno się nie dało), było przyjemnym uczuciem
Dzisiaj , po dwóch sezonach uważam , że wybór był optymalny.
Ja nie planuję jeździć nim latami i jak znam siebie, to pewnie ten sezon i przyszły i będę się nakręcał na coś nowego. O tym że będzie trochę tańszy w odsprzedaży nie myślałem ani przy kupnie , ani teraz. Skoro był tańszy w zakupie to w czym problem ..... poza tym mój jest tak wyposażony , że na pewno tanio go nie oddam ..... a że się sprzeda na pniu to wiem już dzisiaj .
A tak jeszcze w kwestii mocy, to powiem tylko tyle, że bardzo wdzięcznie się ten silnik kręci. W zeszłym roku znajomy wrzucił mi na póbę mapy na okolice 130KM i shamował się na 137KM. Momentu dokładnie nie pamiętam, jaki wyszedł , ale było proporcjonalnie.
Nie przejechałem na tym więcej jak 200km i wróciłem do fabrycznych map, bo gwarancja jeszcze trwa , ale alternatywa jest i jak mi kiedyś pary braknie to 5 minut i załatwione . Bądźmy szczerzy oba silniki dzieli w serii 15KM i parę niutków, a lepiej zestopniowana skrzynia 5-tka też tę różnicę zaciera.
Tak więc Kwinto, z mojej strony wygląda to tak, że jak alkowa to na pewno lepiej było by 3.0 , a jeśli niżej to brałbym 2.0 a za oszczędzoną kasę doposażył ....... i jeździł
Jak te parę koników będzie brakowało to za parę stówek nowe mapy paliwowe , albo jak z racji gwarancji będziesz miał podobne obiekcje jak ja, to jeszcze można box'a założyć .... ale jestem prawie pewien, że jak zaczniesz jeździć to szybko o tym zapomnisz .
I ostatnia sprawa, u mnie po tych około 19000km , średnie spalanie lekko ponad 9 litrów ..... bez komentarza |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2015-02-28, 14:31
|
|
|
Kolega joko w kilku zgrabnych zdaniach zawarł cały sens tego tematu. Zgadzam się z nim w całej rozciągłości (chociaż ja mam 2.3, ale za to nie mam porównania z innymi silnikami)
Heniu przeczytaj wiadomość na PW |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|