Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drugi aku
Autor Wiadomość
Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-03-09, 13:15   Drugi aku

Witajcie :spoko

Pytanie takie mam jedno :) Czy mogę dołożyć drugi a w zasadzie trzeci aku ? Chodzi mi o drugi aku pokładowy, jakieś dodatkowe 100 Ah ? Jeśli mogę i znajdę dla niego miejsce, jak je spiąć aby działały równolegle, czyli sumowały swoją moc i jednocześnie w czasie jazdy i podłączenia sieci się równolegle ładowały ? No i czy alternator wytrzyma ładowanie trzech aku równocześnie ?
Teraz jeszcze jedno pytanie ? Czytałem, ale nie bardzo rozumiem. Czy jako pokładowy aku można zastosować normalny, zwykły aku, taki jak do rozruchu ? Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Jaka będzie różnica ? Oczywiście zakładając, że nie dopuszczę do całkowitego rozładowania się aku ?
Postaw piwo autorowi tego posta

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2015-03-09, 13:22   Re: Drugi aku

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Witajcie :spoko

Pytanie takie mam jedno :) Czy mogę dołożyć drugi a w zasadzie trzeci aku ? Chodzi mi o drugi aku pokładowy, jakieś dodatkowe 100 Ah ? Jeśli mogę i znajdę dla niego miejsce, jak je spiąć aby działały równolegle, czyli sumowały swoją moc i jednocześnie w czasie jazdy i podłączenia sieci się równolegle ładowały ? No i czy alternator wytrzyma ładowanie trzech aku równocześnie ?
Teraz jeszcze jedno pytanie ? Czytałem, ale nie bardzo rozumiem. Czy jako pokładowy aku można zastosować normalny, zwykły aku, taki jak do rozruchu ? Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Jaka będzie różnica ? Oczywiście zakładając, że nie dopuszczę do całkowitego rozładowania się aku ?

Moim zdaniem sprawny akumulator 100ah na zabudowę spokojnie wystarcza gdy jest naładowany. Ja skłaniałbym się wydatkować te pieniądze na ogniwo słoneczne ok 130w.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2015-03-09, 13:24   

Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy alternatora :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2015-03-09, 13:31   

[quote="Edyta i Krzysiek"] Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Lepszy jest ten,ale rozruchowy tez będzie działać .Najlepsze wyjście to zainstaluj na dachu 100 W solar i kłopot z glowy

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 13:32   

McGali napisał/a:
Moim zdaniem sprawny akumulator 100ah na zabudowę spokojnie wystarcza gdy jest naładowany. Ja skłaniałbym się wydatkować te pieniądze na ogniwo słoneczne ok 130w.

Tylko, że ogniwo to koszt 3x większy niż drugi aku :-) Poza tym, doszedłem do wniosku, że na moje plany wakacyjne, gdzie nie mam postoju dłuższego niż 2 noce, ogniwa nie są mi potrzebne, ale na wszelki wypadek wolałbym mieć drugi aku
MILUŚ napisał/a:
Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy alternatora

A to jakoś z niego odczytam, czy miernikiem trzeba ?

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 24/113
Wysłany: 2015-03-09, 13:33   

Tak jak sam napisałeś połącz równolegle czyli +do + a "-" do "-".
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;) nie martw się na zapas niepotrzebną teorią bo sezon coraz bliżej..zastosuj tylko solidną średnicę kabli pomiędzy bateriami i zabezpiecz je przed uszkodzeniami mechanicznymi.
PS.
zmieniając co 4 dni miejsce camperem i mając 200AH w zabudowie do czego jest potrzebny solar?
Już nie wspomnę, że jak staniesz w cieniu nawet częściowym to i tak jest on psu na budę.. bo działa 1/4 jesienią krótki dzień często pochmurny i znowu bida.

Pozdro.
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2015-03-09, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 13:37   

przemo.d napisał/a:
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;)

I o to mi właśnie chodziło :) Wielkie dzięki :pifko

Jakby teraz ktoś mi jeszcze wytłumaczył jaki aku ? Zwykły, czy głebokiego rozładowania i dlaczego właśnie taki ?

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-09, 13:41   

przemo.d napisał/a:
.........................
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;) ...................
Pozdro.

"Kiedyś" to pojęcie wzglądne :-P przy tej pojemności akumulatorów ; braku solarów trzeba będzie strasznie dużo przejeżdżać kilometrów żeby wszystkie aku były OK . Dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie ledowych świateł dziennych ; wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe :ok

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 13:43   

MILUŚ napisał/a:
wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe

To już mam zaplanowana. Co do dziennych świateł, to takie z Allegro mnie nie przekonują a na przyzwoite..... szkoda mi pieniędzy ;-)

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 24/113
Wysłany: 2015-03-09, 13:44   

przemo.d napisał/a:
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;)

Jakby teraz ktoś mi jeszcze wytłumaczył jaki aku ? Zwykły, czy głebokiego rozładowania i dlaczego właśnie taki ?

Przy takim połączeniu najlepiej by było jak byś kupił identyczny jak ten co masz w zabudowie, najlepiej jak były by w podobnej kondycji..;)
Tymi opisami "głębokiego rozładowania" itd sie nie kieruj bo to w 90% bełkot marketingowy..wybierz sprawdzonego i polecanego producenta.
Pozdro.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 13:44   

MILUŚ napisał/a:
przy tej pojemności akumulatorów ; braku solarów trzeba będzie strasznie dużo przejeżdżać kilometrów żeby wszystkie aku były OK .

Nie zapominajmy, że piszę o krótkich postojach, więc generalnie aku będą tylko doładowywane, nie będą ładowane od zera. Na full zostaną naładowane z sieci przed wyjazdem, później energia będzie jedynie uzupełniana.

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2015-03-09, 13:46   

MILUŚ napisał/a:
wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe

To już mam zaplanowana. Co do dziennych świateł, to takie z Allegro mnie nie przekonują a na przyzwoite..... szkoda mi pieniędzy ;-)

Jak zamontowałem u siebie to zgasło mi żarówek na ~ 250 W :chytry

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-03-09, 13:49   

Jeżeli akumulator, który już masz, ma kilka lat na karku, to będzie problem - będzie sam z siebie rozładowywał nowy akumulator i w sumie wyjdziesz na tym gorzej, niż jakbyś po prostu akumulator wymienił.

Akumulatory łączy się równolegle - minus do minusa, plus do plusa, dość grubymi kablami. Czy alternator da radę - zależy od alternatora. Ale są na forum campery, które w zabudowie mają 3 akumulatory i wydala.

Akumulator rozruchowy wytrzyma ok 300 pełnych rozładowań - przez "pełne rozładowanie" mamy na myśli rozładowanie do napięcia 10.8V, które powinno nastąpić po wyciągnięciu z niego znamionowej liczby amperogodzin. Akumulator głębokiego rozładowania wytrzyma 1500 takich cykli. Oba się bezpowrotnie zdegradują, jeśli rozładujesz poniżej tych 10.8V. Biorąc pod uwagę obecne ceny, jestem teraz fanem stosowania zwykłych akumulatorów Ca/Ca (wapniowych) - o ile masz tylko miejsce. 100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, solar 210W kupiłem ostatnio za 350zł, więc to też nie jest tak straszny wydatek, jak się wydaje.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 14:07   

koder napisał/a:
Biorąc pod uwagę obecne ceny, jestem teraz fanem stosowania zwykłych akumulatorów Ca/Ca (wapniowych) - o ile masz tylko miejsce. 100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, solar 210W kupiłem ostatnio za 350zł, więc to też nie jest tak straszny wydatek, jak się wydaje.

Dziękuję za praktyczną poradę, porównywałem ceny i też skłaniałem się ku zwykłemu aku. Obecny ma raptem nie całe dwa lata, jest jeszcze na gwarancji, więc taki stary nie jest, zresztą rozruchowy też mam nowy :)
Solary może i kosztują 350zł, ale do tego cała reszta i robi się suma, jeszcze montaż, bo ja sam tego raczej nie zrobię :-(
Dlatego na wyjazd skłaniam się do kupienia drugiego aku. Miejsce mam, obok zbiornika na wodę zmieszcze ze dwa takie od Jelcza :-)

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-03-09, 14:08   

koder napisał/a:
100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, gdzie masz takie ceny ?? Bo ja do Mercedesa teraz kupowałem 72Ah za 240 :) W zimę. Podasz namiary, bo cena atrakcyjna :)

Odpowiedz do tematu