 |
|
Piekarnik w kamperze - nieelektryczny, więc jaki? |
Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2014-09-12, 17:17
|
|
|
Plan taki, że wywalam wszystko co plastikowe włącznie z pokrętłami, wywalam grzałki, termostaty, w spodzie wytnę otwór pasujący do nakładki grillowej od kuchenki na kartusze. Ona już dość dobrze sobie radzi z rozprowadzaniem ciepła, ale żeby udoskonalić jej zalety zostawię wentylator do termoobiegu w obudowie piekarnika. Wiadomo, żeby się kręcił trzeba będzie mu podać 230V, ale to tylko wentylatorek i jest odporny na temperatury. Powinien coś tam namieszać.
Pobór prądu samego wentylatorka przy tym co zeżarłby piekarnik to pojedyncze procenty ale i tak zawsze można go nie włączać
Patrząc na tą skrzyneczkę z filmiku na YT, nadal obstawiam, że taka obudowa od elektrycznego piekarnika jest lepsza niż te wyginające się blaszki.
W każdym razie piekarnik przeznaczony był na wywalenie bo już grzałki umierały. Ostatecznie wywalę go trochę później. Nowy już stoi na miejscu starego
A i tak wiem, że niektórzy w ciszy czekają na efekty pierwszego wypieku w "śmiesznym piekarniku" |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 18:36
|
|
|
Przyszedł czas i na nieelektryczny piekarnik. Jak nie elektryczny to jaki? Gazowy.
Wreszcie go zrobiłem i dziś upiekliśmy pierwszą testową zapiekankę. Tak na szybko.
Oto efekty:
pierwsza zapiekanka.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 137,28 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-03-20, 18:40
|
|
|
Grzejesz go tą kuchenką pod spodem? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 18:52
|
|
|
Tak i "trochę" przerobiłem ten elektryczny piekarnik. Wywaliłem grzałki, pokrętła, kable i wszystko co plastikowe. Spód miał podwójną blachę. Wywaliłem jedną, w tej co została nawierciłem trochę otworów. Na razie mniejszą średnicą. W każdej chwili mogę powiększyć ich średnice czy dowiercić więcej.
Dobiorę ilość eksperymentalnie. Brakuje nam też termometru, ale to kilkanaście złociszy w Polsce, więc niebawem zakupimy i zamontuję na stałe.
Na razie będzie to pieczenie loteria.
Wszystko finalnie zależy i tak od dobrania ilości i średnic otworów w spodniej blasze. Najlepszą opcją byłoby dać jakąś formę cegły czy czegoś na spód, ale nie mam pod ręką.
Wzorowałem się płytą grillową, która też nie ma wielu otworów, a jedynie na obrzeżach i łądnie grilluje mięsiwa wszelakie. :P
Spód to teraz taka forma płyty "grillowej". Jutro pieczenie pierwszego placka w kamperowym piekarniku. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-03-20, 18:54
|
|
|
"toscaner" - sprzęt wygląda zdumiewająco - ale skoro piecze to ok. Możesz być pewien, że jest jedyny w swoim rodzaju. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-03-20, 19:22
|
|
|
Musisz chyba bardzo lubić te placki. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-03-20, 19:30
|
|
|
dol mozna by wypelnic cegla szamotowa,taka jak sie w piecykach typu np koza stosuje,fajnie trzyma cieplo.U nas za 3 zlote w markecie budowlanym,u Was pewnie w cenie zlota |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 19:34
|
|
|
Krzlac, placki są dobre, a serniki najlepsze.
Można też upiec rybki. Mniam.
Inna sprawa, że moja M. prowadzi bloga kulinarnego i dodatkowo dzieli się przepisami na forum. W kamperze ma wszystko, co ktoś kto lubi gotować mieć powinien. Ma młynek elektryczny, robota kuchennego, blender i nawet maszynkę do mięsa. Brakowało piekarnika. Elektryczny nie miał racji bytu przy kempingowaniu na dziko. Jedyną opcją był gazowy.
Te oryginalne to szafy wielkości stodoły. To musiało być coś małego kompaktowego z opcją użycia na zewnątrz, np. do pieczenia rybek. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 19:37
|
|
|
tom-cio napisał/a: | dol mozna by wypelnic cegla szamotowa,taka jak sie w piecykach typu np koza stosuje,fajnie trzyma cieplo.U nas za 3 zlote w markecie budowlanym,u Was pewnie w cenie zlota |
Tomcio o tym właśnie pisałem. Jak będę w Polsce to ... inna bajka. Taką cegłe, to pewnie nawet w kiosku kupię. Tu to pewnie musiałbym robić specjalne zamówienie. W każdym razie ani w Obi, ani Brico i tego typu marketach nie widziałem nic.
Na razie do czasu aż ją kupię w Polsce musi być blacha, a od jutro blacha z małą modyfikacją. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 20:41
|
|
|
Teraz podzielę się z jeszcze całym etapem budowy piekarnika.
Nie chciało mi się strugać jakiejś blaszanki z pojedynczej blachy. Zdecydowałem się użyć piekarnik, który już jest stabilną konstrukcją i ma podwójne ścianki z każdej strony.
Wybraliśmy mały, jak najmniejszy (do kampera przecież).
Kupiliśmy, ale piekarnik leżał, leżał i leżał. Jak wszystko w tym kraju, przeróbka musiała nabrać mocy urzędowej.
W moim piekarniku postanowiłem użyć płytę grillową. A raczej jej część. Zaletą jej jest to, że już ma 4 wytłoczenia pod kratkę palników. Gdy testy będą pomyślne, to możliwe, że kupię drugą płytę i jedną zmontuję na stałe do spodu piekarnika. Zobaczymy.
Może koszt piekarnika nie jest oszałamiająco niski, bo pod nóż poszedł całkowicie nowy piekarnik elektryczny, specjalnie wybrany w sklepie, aby miał małe rozmiary. Gdybym miał stary piekarnik, to inaczej.
Do tego jeszcze dojdzie dokupienie drugiej płyty grillowej, z której wykorzystam tylko tą dolną część, ale najważniejsze, że JEST.
Teraz fotki z budowy i testów. Oczywiście bezpieczeństwo najważniejsze:
1 bierzemy calkiem dobry piekarnik.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 31 raz(y) 154,49 KB |
2 rozbebeszamy ile sie da.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 34 raz(y) 133,32 KB |
3 bierzemy calkiem dobra płyte grillowa.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 32 raz(y) 107,92 KB |
4 latawce dziurawce wiatr.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 203,15 KB |
5 bezpieczne testy.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 31 raz(y) 214,14 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-03-20, 21:57
|
|
|
No..... Termoobieg? Jest?
Damy radę "The Day After" |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-20, 22:07
|
|
|
Bronek napisał/a: | No..... Termoobieg? Jest?
Damy radę "The Day After" |
Nie ma, ale jak był elektryczny to też nie miał, a upiec się dało.
To moje ulepszenie które planuję, to tak w teorii "termoobieg" grawitacyjny. Jak zadziała to spoko, jak nie to i tak nic nie zepsuje.
Jutro pierwsze pieczenie, jak tylko dokonam przeróbki. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|