Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Piekarnik w kamperze - nieelektryczny, więc jaki?
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2014-09-12, 17:17   

Plan taki, że wywalam wszystko co plastikowe włącznie z pokrętłami, wywalam grzałki, termostaty, w spodzie wytnę otwór pasujący do nakładki grillowej od kuchenki na kartusze. Ona już dość dobrze sobie radzi z rozprowadzaniem ciepła, ale żeby udoskonalić jej zalety zostawię wentylator do termoobiegu w obudowie piekarnika. Wiadomo, żeby się kręcił trzeba będzie mu podać 230V, ale to tylko wentylatorek i jest odporny na temperatury. Powinien coś tam namieszać.
Pobór prądu samego wentylatorka przy tym co zeżarłby piekarnik to pojedyncze procenty ale i tak zawsze można go nie włączać :mrgreen:
Patrząc na tą skrzyneczkę z filmiku na YT, nadal obstawiam, że taka obudowa od elektrycznego piekarnika jest lepsza niż te wyginające się blaszki.

W każdym razie piekarnik przeznaczony był na wywalenie bo już grzałki umierały. Ostatecznie wywalę go trochę później. Nowy już stoi na miejscu starego :)
A i tak wiem, że niektórzy w ciszy czekają na efekty pierwszego wypieku w "śmiesznym piekarniku" :bajer
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 18:36   

Przyszedł czas i na nieelektryczny piekarnik. Jak nie elektryczny to jaki? Gazowy.
Wreszcie go zrobiłem i dziś upiekliśmy pierwszą testową zapiekankę. Tak na szybko.

Oto efekty:

pierwsza zapiekanka.JPG
Plik ściągnięto 25 raz(y) 137,28 KB

_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tom-cio 
weteran


Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sty 2014
Piwa: 68/144
Skąd: Bytom
Wysłany: 2015-03-20, 18:39   

:diabelski_usmiech

zamontuj pokretla do regulacji temperatury

:szeroki_usmiech
_________________
moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 132/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2015-03-20, 18:40   

Grzejesz go tą kuchenką pod spodem?
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 18:52   

Tak i "trochę" przerobiłem ten elektryczny piekarnik. Wywaliłem grzałki, pokrętła, kable i wszystko co plastikowe. Spód miał podwójną blachę. Wywaliłem jedną, w tej co została nawierciłem trochę otworów. Na razie mniejszą średnicą. W każdej chwili mogę powiększyć ich średnice czy dowiercić więcej.
Dobiorę ilość eksperymentalnie. Brakuje nam też termometru, ale to kilkanaście złociszy w Polsce, więc niebawem zakupimy i zamontuję na stałe. :)
Na razie będzie to pieczenie loteria.

Wszystko finalnie zależy i tak od dobrania ilości i średnic otworów w spodniej blasze. Najlepszą opcją byłoby dać jakąś formę cegły czy czegoś na spód, ale nie mam pod ręką.

Wzorowałem się płytą grillową, która też nie ma wielu otworów, a jedynie na obrzeżach i łądnie grilluje mięsiwa wszelakie. :P
Spód to teraz taka forma płyty "grillowej". Jutro pieczenie pierwszego placka w kamperowym piekarniku. :bigok
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wojciechu 
Kombatant


Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Wrz 2013
Piwa: 159/151
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2015-03-20, 18:54   

"toscaner" - sprzęt wygląda zdumiewająco - ale skoro piecze to ok. Możesz być pewien, że jest jedyny w swoim rodzaju. :spoko
_________________
prof-os

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 19:08   

tom-cio napisał/a:
:diabelski_usmiech

zamontuj pokretla do regulacji temperatury

:szeroki_usmiech


Tomcio, ależ tam jest pokrętło, tylko ciut niżej, na czarnej kuchence. :bigok
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 132/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2015-03-20, 19:22   

Musisz chyba bardzo lubić te placki.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tom-cio 
weteran


Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sty 2014
Piwa: 68/144
Skąd: Bytom
Wysłany: 2015-03-20, 19:30   

dol mozna by wypelnic cegla szamotowa,taka jak sie w piecykach typu np koza stosuje,fajnie trzyma cieplo.U nas za 3 zlote w markecie budowlanym,u Was pewnie w cenie zlota
_________________
moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 19:34   

Krzlac, placki są dobre, a serniki najlepsze. :)
Można też upiec rybki. Mniam. :-P
Inna sprawa, że moja M. prowadzi bloga kulinarnego i dodatkowo dzieli się przepisami na forum. W kamperze ma wszystko, co ktoś kto lubi gotować mieć powinien. Ma młynek elektryczny, robota kuchennego, blender i nawet maszynkę do mięsa. Brakowało piekarnika. Elektryczny nie miał racji bytu przy kempingowaniu na dziko. Jedyną opcją był gazowy. :)
Te oryginalne to szafy wielkości stodoły. To musiało być coś małego kompaktowego z opcją użycia na zewnątrz, np. do pieczenia rybek. :)
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 19:37   

tom-cio napisał/a:
dol mozna by wypelnic cegla szamotowa,taka jak sie w piecykach typu np koza stosuje,fajnie trzyma cieplo.U nas za 3 zlote w markecie budowlanym,u Was pewnie w cenie zlota


Tomcio o tym właśnie pisałem. Jak będę w Polsce to ... inna bajka. Taką cegłe, to pewnie nawet w kiosku kupię. Tu to pewnie musiałbym robić specjalne zamówienie. W każdym razie ani w Obi, ani Brico i tego typu marketach nie widziałem nic. :(
Na razie do czasu aż ją kupię w Polsce musi być blacha, a od jutro blacha z małą modyfikacją. :-P
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 20:41   

Teraz podzielę się z jeszcze całym etapem budowy piekarnika.

Nie chciało mi się strugać jakiejś blaszanki z pojedynczej blachy. Zdecydowałem się użyć piekarnik, który już jest stabilną konstrukcją i ma podwójne ścianki z każdej strony.
Wybraliśmy mały, jak najmniejszy (do kampera przecież).
Kupiliśmy, ale piekarnik leżał, leżał i leżał. Jak wszystko w tym kraju, przeróbka musiała nabrać mocy urzędowej. :haha:
W moim piekarniku postanowiłem użyć płytę grillową. A raczej jej część. Zaletą jej jest to, że już ma 4 wytłoczenia pod kratkę palników. Gdy testy będą pomyślne, to możliwe, że kupię drugą płytę i jedną zmontuję na stałe do spodu piekarnika. Zobaczymy.

Może koszt piekarnika nie jest oszałamiająco niski, bo pod nóż poszedł całkowicie nowy piekarnik elektryczny, specjalnie wybrany w sklepie, aby miał małe rozmiary. Gdybym miał stary piekarnik, to inaczej.
Do tego jeszcze dojdzie dokupienie drugiej płyty grillowej, z której wykorzystam tylko tą dolną część, ale najważniejsze, że JEST. :szeroki_usmiech

Teraz fotki z budowy i testów. Oczywiście bezpieczeństwo najważniejsze: :bigok

1 bierzemy calkiem dobry piekarnik.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 154,49 KB

2 rozbebeszamy ile sie da.JPG
Plik ściągnięto 34 raz(y) 133,32 KB

3 bierzemy calkiem dobra płyte grillowa.JPG
Plik ściągnięto 32 raz(y) 107,92 KB

4 latawce dziurawce wiatr.JPG
Plik ściągnięto 24 raz(y) 203,15 KB

5 bezpieczne testy.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 214,14 KB

_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
izola 
Kombatant


Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 20 Sty 2015
Piwa: 232/165
Skąd: Westfalia
Wysłany: 2015-03-20, 21:16   

super pomysł!
w tym piecyku możesz nawet ryby wędzić - tylko po rybach by ciasto nie smakowało :-P
podstawę już masz więc potrzebujesz tylko nakładke na gtrila by rybki w dymie leżakowały :mrgreen:
_________________
http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 478/990
Skąd: Ooo
Wysłany: 2015-03-20, 21:57   

No..... Termoobieg? Jest?
:szeroki_usmiech

Damy radę "The Day After" :kwiatki:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 241/267
Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-03-20, 22:07   

Bronek napisał/a:
No..... Termoobieg? Jest?
:szeroki_usmiech

Damy radę "The Day After" :kwiatki:


Nie ma, ale jak był elektryczny to też nie miał, a upiec się dało.
To moje ulepszenie które planuję, to tak w teorii "termoobieg" grawitacyjny. Jak zadziała to spoko, jak nie to i tak nic nie zepsuje. :)
Jutro pierwsze pieczenie, jak tylko dokonam przeróbki.
_________________
Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***