Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KOLO ZAPASOWE W KAMPERZE.
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2015-03-26, 20:34   

kaimar napisał/a:
toscaner napisał/a:
, a wie ktoś może jakim momentem dokręca się śruby kół w Ducato/Jumper?

Moment dokręcania śrub kół w Ducato to 185Nm

Dzięki, jak nie będzie padać, to przekręcę wszystkie śrubki i będzie jak książka pisze. :spoko
Youtube: Toscaner Vanlife
Postaw piwo autorowi tego posta

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2015-03-26, 20:35   

Po wystrzale i zniszczeniu 2 lewarków w 80%zadecydowało o założeniu hydrauliki 20%
wygoda poziomowania

stef 
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-03-26, 20:39   

Co do odkręcania kół to najważniejsze jest by "oponiarz" nie dokręcał kół pneumatykiem. U mnie znajomy wulkanizator zawsze odkręca pneumatykiem ale dokręca ręcznie. Nigdy nie maiłem problemu z odkręceniem śruby czy nakrętki w kole.
Natomiast podnośnik mam stary i sprawdzony - od nysy. Śrubowa konstrukcja - mocny i stabilny do tego nie zajmuje zbyt dużo miejsca.
Co do zapasówki to też myślałem o dojazdówce. Zastanawiam się tylko czy dokazdówka ma odpowiednia nośność.
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com

volvex 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 255P
Nazwa załogi: Volvex
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2015-03-26, 21:08   

Do swojego Fiata dokładałem oryginalną wyciągarkę montowaną z tyłu pod auto. W związku z wadliwą serią wyciągarek Fiat sprzedawał nowe ulepszone w cenie około 200 zł wraz z kompletem śrub. Opuszczanie koła odbywa się za pośrednictwem korby z tylnego nadkola /bez żadnych dziur w podłodze/. temat opisałem wcześniej z numerami części itp.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2015-03-26, 21:12   

http://m.autocentrum.pl/a...wego-375754800/

Dużo tego. Niemal wzzyscy praktycy każą to badziewie wywalić.
Nie wiem czy wierzyć skromnej braci kamperowej, czy armii kierowców dostawczaków

Edward 
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Piwa: 23/7
Wysłany: 2015-03-26, 21:13   

Temat który poruszylem zaciekawil bardzo wielu kolegow i bardzo się z tego cieszę, bo przy okazji dowiedzielismy się jak dokrecac kolo i koniecznie sprawdzmy w jakim stanie mamy podnosniki.po przeczytaniu wszystkich waszych porad naprawde mam dylemat z tym kołem zapasowym,podwieszac pod podlogo a może lepiej z tylu na bagazniku razem z rowerami,ale obojetnie gdzie wpadam w przekroczenie DMC +- o jakies 30 do 50 kg, dokladnie przewazylem mojego kampera.co wybrać? Jeździć bez kola zapasowego,ale z dobrym ADAC niemieckim czy swiadomie przekroczyc DMC.ale z kołem.pytam was koledzy ale tych ktorzy posiadaja ADAC jak to funkcjonuje,czy zetkneliscie się juz z taka sytuacja, kicha dopada mnie na autostradzie a jest wekend,przyjada naprawia czy zawioza do njbliszego serwisu i każą czekać do poniedzialku.

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/51
Wysłany: 2015-03-26, 21:21   

Edward napisał/a:
jest wekend,przyjada naprawia czy zawioza do njbliszego serwisu i każą czekać do poniedzialku

Jeśli masz zapas to wymienią i dalej w drogę , ale najczęściej jak się zorientujesz że masz" kapcia" to jest już opona do wymiany.

Sobota , niedziela i dni wolne , i tu jest problem , zawiozą do serwisu i do poniedziałku masz wolne , co najwyżej zaproponują hotel .

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/42
Wysłany: 2015-03-26, 22:21   

Opony typu CP są wzmocnione, ale ciśnienie pracy to z reguły około 5 atm czyli jak trafimy gwóźdź, śrubę, czy coś drobnego co zostanie w oponie to pianka nas poratuje, niestety jak coś poważniejszego to oponę rozrywa i pozamiatane. Nawet nowa opona przy tak dużych ciśnieniach i obciążeniach może strzelić, zaś gwarancja nam nie załatwi na biegu opony.
Spróbujcie kupić oponę CP u wulkanizatora w PL od ręki -niemożliwe więc ratujemy się i kupujemy każdą jaka jest dostępna w danej chwili. W domu lub na dłuższym postoju z utęsknieniem czekamy na kuriera z oponą CP, wymieniamy a nowa-stara do kosza lub na allegro.
To jednak wolę wozić zapas finalnie jest taniej, szybciej i mniej stresu. Mam za mało wolnego czasu na podróże i zwiedzanie abym spędzał go u wulkanizatora w oczekiwaniu na wymianę.

Pozdrawiam
Andrzej

volvex 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 255P
Nazwa załogi: Volvex
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2015-03-26, 23:37   

W kwestii formalnej podnośniki koła zapasowego były w samochodach Fiat z powodu wady fabrycznej wymieniane gratis. Ja nie miałem zamontowanej wyciągarki fabrycznie więc musiałem ją dokupić. Cena była jak pisałem wyżej obniżona prawie pięciokrotnie gdyż z poprzednim modelem tej wyciągarki były kłopoty głównie polegającymi na jej korozji / urywanie koła,problemy z opuszczaniem itp./ Jaka jest cena obecnie modelu bez wad nie wiem. Moja sprawuje się bez problemu.

Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2015-03-27, 08:01   

Hallo Edward..kolo zapasowe jego zalety i wady byly juz wielokrotnie dyskutowane ,kazdy ma inny punkt widzenia,do tego nasz wspolny problem waga pojazdu kazdy z nas musi sie zdecydowac :-/ .Jednak (Tutaj sie znowu powtarzam) wierzyc ze ADAC szybko nam pomoze moze okazac sie problemem :? Osobiste przezycie camperem bylem w gorach na absolutnym-przepraszam :oops: -zadupiu ,opona rozerwana na boku ,hendy (komorka)bez odbioru ....dzieki Bogu mialem rezerwe :ok sprawny lewarek i dobry klucz :ok

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-03-27, 08:03   

koko, martin B, Bronek, pozakładaliście oddzielne siłowniki czy macie na mysli przenośne klasyczne dźwigniki?

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 222/170
Wysłany: 2015-03-27, 08:24   

stef napisał/a:
....... Nigdy nie maiłem problemu z odkręceniem śruby czy nakrętki w kole.

U mnie oponiarz ; i nie znajomy :-P ; dokręca zawsze pneumatykiem ale finalnie kluczem dynometrycznym :ok

Ale ktoś wyżej napisał o rzeczy o której nie pomyślałem :gwm tylne koła kampera są schowane i zwykły posiadany przeze mnie klucz będzie do d...y :gwm po powrocie muszę zakupić nowy z długimi ramionami :ok

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2015-03-27, 09:25   

Czy wiecie gdzie można kupić wkłady z uszczelniaczem do kompresora Fiata Fix&Go? Na pewno w serwisie Fiata, ale może można gdzieś taniej? Dziwne, bo w internecie nie udało mi się znaleźć.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2015-03-27, 09:27   

Edward napisał/a:
,podwieszac pod podlogo a może lepiej z tylu na bagazniku razem z rowerami

Ja u siebie podwiesiłem pod podłogą przed tylną osią.
Bagażnik rowerowy ma określoną wytrzymałość i może nie wytrzymać.Poza tym kampery z reguły mają duży zwis i dodatkowe obciążenie tylnej osi będzie źle wpływało na prowadzenie samochodu.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 157/150
Wysłany: 2015-03-27, 10:41   

..a tak swoją drogą przeniesienie koła z komory silnika w starym Ducato gdzieś w dziwne miejsca, świadczy o tym, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Tylko się dziwić inżynierom Fiata za takie pomysły. Okazuje się, nie tylko u nas potrafią ulepszyć i sp..... :spoko

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

Odpowiedz do tematu