Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Renowacja 21 letniej deski rodzielczej Ducato
Autor Wiadomość
Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 378/171
Wysłany: 2015-04-03, 15:29   

Cyryl napisał/a:
Skwarek oglądałem wcześniejsze zdjęcia tablicy, to co zrobiłeś ostatnio i mi to kojarzy się z takim działem w Młodym Techniku "na warsztacie" (strona chyba 77) lub z panem Samochodzikiem Nienackiego.

Wybacz ale nie pojmuje :oops: "cienkiej aluzji", nie dysponuję już rocznikami Młodego Technika a zwłaszcza 77 stroną nieznanego numeru. Pamiętam tylko, że symbolem "Na warsztacie" była piła z wpisanym tytułem.
A Pan Samochodzik to prawie jak agent 007. ;)

Nie zrażony drwinami dalej kontynuuję swoją robotę, bo nie lubię trzepać dywanów. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-03, 15:36   

jacik napisał/a:
Skwarek CNC czy ręczna robota?
Sam myślę zrobić podobną wstawkę ale z komputerem pokładowym bo navi mi się nie zmieści
.
Ciekawe jestem jak to pomalowałeś bo wcześniej pokazałeś wersje prawie nie do odróżnienia od reszty deski.

Tak wycinałem to na CNC którą wcześniej ręcznie zrobiłem.

Malowanie kolejno warstwami:

podkład do plastiku
lakier strukturalny (baranek) taki jak do malowania progów w samochodach
lakier metalic kolor grafitowy
tzw. klar , lakier bezbarwny.

właśnie pomalowałem strukturą

struktura.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 231,56 KB

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2015-04-03, 16:04   

Skwarek napisał/a:
...Nie zrażony drwinami dalej kontynuuję swoją robotę, bo nie lubię trzepać dywanów. :spoko

to nie są żadne drwiny, ani cienka aluzja.
Młodego Technika darzę takim sentymentem, że pamiętam do dzisiaj na których stronach jakie działy były.
natomiast czytając Pana Samochodzika Nienackiego wydawało się człowiekowi, że wszystko można zrobić lepiej.
po prostu tak bardzo mi szkoda, że wiele rzeczy człowiek zamiast spróbować sam zrobić, idzie na łatwiznę kupując w sklepie. a co najgorsze że to dotyczy również mnie samego.

więc zazdroszczę ludziom takim jak Ty czy np. Świstak będących dla mnie ucieleśnieniem cienia wczesnej młodości zaklętego w Młodym Techniku, Słodowym (ze swoją wskazówkeczką) i w panu Samochodziku.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-03, 16:31   

Cyryl, Też kiedyś czytałem Młodego Technika, wcześniej Horyzonty Techniki i za młodu coś tam dłubałem. Jakieś samolociki, stateczki, lampowe radyjka w czarnej komunie jakieś telewizory kolorowe , nawet całego fiata 126p i przyszedł czas by wydorośleć więc przestałem cokolwiek robić, tylko firma, dzieci, dom.
Teraz przed emeryturą wróciłem do tej zabawy nie z potrzeby materialnej ale by trochę się usprawnić manualnie - rehabilitacja. A że to lubię to mi bardzo pasuje. ;)

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2015-04-03, 16:38   

także Skwarek z mojej strony to nie żadne negatywne odczucia.

mam jeszcze dziś w pamięci jak wychodziłem na podwórko i zastanawiając się co zrobić z wolnym czasem człowiekowi wpadło do głowy: "a może rozbiorę i złożę silnik z mojej Syrenki (później Malucha)".

jak mi tego brak, jednak nie jestem w ostatecznej stagnacji, dzisiaj idę na salę grać w siatkówkę i tak 3, 4 x w tygodniu.
kiedyś starczało mi czasu i sił i na granie i na różne roboty.
kiedyś pod nieobecność żony odmalowałem i przemeblowałem całe mieszkanie. jak po latach wyrzucałem te meble zastanawiałem się jak mogłem to przenosić sam.

dobrze że sił zostało chociaż na tą siatkówkę.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-03, 16:57   

My tu sobie gadu gadu, wspominki a tu kolejna przymiarka. Nawet stare klawisze od wideodomofonu się przydały. :bigok

Przymiarka XX.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 219,22 KB

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2015-04-03, 17:06   

Wygląda super. Jak to się będzie trzymać deski ?
Zrobiłeś jakieś zaczepy ?
LCD z prawej przydał by się większy. Jakie on ma funkcje ?
Dołożył bym też 2xgniazdo USB do ładowania telefonu, słuchawki BT ;)
Eh też bym podłubał ale czasu nie ma.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-03, 17:49   

jacik napisał/a:
Jak to się będzie trzymać deski ?
Zrobiłeś jakieś zaczepy ?
LCD z prawej przydał by się większy. Jakie on ma funkcje ?
Dołożył bym też 2xgniazdo USB do ładowania telefonu, słuchawki BT ;)

Deski trzymać się będzie na taśmę dwustronnie klejącą, poprzedni panel przejechał od zeszłego roku 9 tysięcy kilometrów i tak mocowany trzyma się świetnie. Nie chciałem robić dziur w istniejącej desce.
LCD jest tekstowy 20x4 i ledwo się mieści, od zaplecza jest bardzo wielki (zdjęcie).
Robiłem też przymiarkę z graficznym ale za ciasno, a poza tym po co, ekran powitalny z widoczkiem kamperka mogę zrobić w odblokowanej nawigacji. ;)

Ekran będzie wyświetlał to co zwykle, jakieś temperatury, napięcie, informację o otwarciu szarego zaworu i sam nie wiem co mi jeszcze przyjdzie do głowy.

Gniazdek celowo nie robiłem bo mam ich pod dostatkiem.

zaplecze.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 243,44 KB

który wyświetlacz wybrać.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 230,82 KB

westa76 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Vw T2 Westfalia, Fiat Ducato L3H3
Nazwa załogi: Miziaki
Piwa: 5/18
Wysłany: 2015-04-04, 16:08   

Witaj
Świetna robota, efekt końcowy powalający, zdradź tajemnicę czym to malowałeś.
Pozdrawiam
Mariusz

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-04, 17:54   

westa76 napisał/a:
zdradź tajemnicę czym to malowałeś.
Pozdrawiam
Mariusz

Dzięki, cieszę się ze się podoba.
Ponieważ są pytania i też na pw odnośnie metody malowania. Postaram się opisać kolejny raz tym razem dokładniej.
Powierzchnię do malowania należy zmatowić, ja pod lakier strukturalny używam papieru 150 ale na mokro (pod strukturę wystarczy), następnie dobrze wysuszyć i ewentualnie odpylić.
Pierwsza warstwa to podkład do plastiku (są szare, czarne i bezbarwne) na zdjęciu ten po prawej, gdy dobrze wyschnie(ważne) to lakier strukturalny (są szare i czarne ) nakładam rozpoczynając od zakamarków i trudno dostępnych miejsc, cienkie warstwy by nie zrobić zacieków.
Co prawda producent nie wymaga stosowania podkładu pod lakier strukturalny do plastiku ale ja mam inne doświadczenia i podkładam. Gdy już dobrze powysycha struktura powierzchni, nakładam lakier nadający jakiś kolor - w tym wypadku był na pierwszym i dopiero będzie na tym fragmencie deski grafitowy metalik przykryty bezbarwnym lakierem tzw. klarem.
Sam strukturalny lakier też daje ciekawy efekt ale nie jest zbyt trwały zwłaszcza na zewnątrz pojazdu. (odłazi)
Ja stosuję takie lakiery ale innych producentów też są dobre a może lepsze, często nie jest dobrze mieszać gatunki lakierów od różnych producentów bo czasem wychodzi jeszcze ciekawsza malowana faktura. ;) i trzeba wszystko zedrzeć.

Zachęcam do eksperymentów :spoko

boll.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 237,66 KB

ccsrally 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Piwa: 3/5
Wysłany: 2015-04-05, 19:39   

Hej
Uznania za kawał fajnej roboty.
Ale z deska to poszedleś nie w tą stronę co potrzeba nie ma nic gorszego jak błyszcząca deska i refleksy w szybie.Ludzie specjalnie natuja deski, flockuja.
Jak ją już miałeś rozmontowaną to trzeba było iść w ta stronę.
pozdrawiam

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-05, 20:20   

Opiekanie deski i innych plastików przywróciło im pierwotny fabryczny kolor i połysk, jak dotąd nie zauważyłem szczególnych odbić i odblasków od szyby które by utrudniały w najmniejszym stopniu widoczność. Jak położę na desce biały bilet autostradowy to rzeczywiście go widzę i przeszkadza.
Nie stosuję preparatów nabłyszczających bo śmierdzą i łapią kurz.
Jasne że flokowanie to fajny zabieg na starego grata by odświeżyć wnętrze zwłaszcza po naprawie deski po wybuchu poduszek ale jakoś do fabrycznego powlekania desek rozdzielczych samochodów nie jest nagminnie stosowany.
Można też wybrać dowolny kolor flokowania, to zaleta ale i wada bo widziałem różowo flokowane wnętrze samochodu, tam to musi być dużo odbić. :oops:

W moim wiekowym autku najbardziej błyszczącym elementem kokpitu jest stara wyświechtana kierownica. :spoko

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-06, 17:03   

Skwarek napisał/a:

Ekran będzie wyświetlał to co zwykle, jakieś temperatury, napięcie, informację o otwarciu szarego zaworu i sam nie wiem co mi jeszcze przyjdzie do głowy.

Korzystając ze świątecznego spokoju zastanawiałem się co konkretnie miałby ten wyświetlacz pokazywać. Moim założeniem jest żeby nie dublować istniejących wskaźników i wskazań zabudowy. Zrobiłem wstępną listę

1 grupa --- parametry łatwo osiągalne ;) i często potrzebne (mniej lub bardziej)

- temperatura zewnętrzna i w kabinie
- temperatura chłodnicy
- praca wentylatorów chłodnicy 1 i 2
- otwarcie zaworu szarej wody
- napięcie ładowania
- % pracy wentylatora nagrzewnicy (lub jego prędkość)
- obrotomierz ( cyfrowy lub linijka - ale złe miejsce wyświetlacza)
- zegar ( ale po co dublować dokładniejszy z nawigacji)

2 grupa --- inne parametry mocno naciągane, niepotrzebne i wymagające kłopotliwych zmian konstrukcji osprzętu silnika.

- temperatura oleju silnika i skrzyni
- poziomy płynów (spryskiwacza,hamulcowego,chłodzącego)
- ciśnienie turbo sprężarki
- straty ciśnienia na filtrze powietrza (zabrudzenie)

czy macie jakieś sensowne pomysły które można by zaliczyć do pierwszej grupy? coś ważnego może mi umknęło. Bo tak właściwie nie jestem pewny po co oprócz termometru jest ten wyświetlacz :gwm

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2015-04-06, 17:14   

Ja bym dodał zliczanie czasu jazdy bez postoju co by nie przesadzać przy dłuższych wyprawach.

A tak z innej beczki co zrobiłeś z włącznikiem awaryjnych ? Przeniosłeś w inne miejsce ( przedłużałeś kable) ?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-06, 17:37   

jacik napisał/a:
J

A tak z innej beczki co zrobiłeś z włącznikiem awaryjnych ? Przeniosłeś w inne miejsce ( przedłużałeś kable) ?

Przeniosłem na lewo od kierownicy, kable przedłużałem nawet za bardzo i musiałem skracać bo wiązka kabli i tak idzie w kierunku lewej przelotki i wystarczy je oddzielić z oplotu grubej wiązki.

Odpowiedz do tematu