|
|
|
Włochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowości. |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-05-17, 18:29
|
|
|
| TEC6600 napisał/a: | No i wsadziłem kij w mrowisko! Zabolało???
Skoro Ty się tak obruszyłeś to chyba jednak masz coś na sumieniu.
Po pierwsze nikogo tu nie miałem zamiaru obrazić ale skoro poczułeś się tak, to się nad tym zastanów.Nie obrażam Polaków ani jednym zdaniem , które napisałem (czytaj ze zrozumieniem). Stwierdzam fakty. Nie zaklinaj rzeczywistości. Poucz się języków obcych, porozmawiaj za granicą z ludźmi na poziomie a wszystkiego się dowiesz. Poczytaj zagraniczne gazety lub centralnie zadzwoń do ambasady Polskiej w Niemczech i zapytaj się jakie problemy mają Niemcy z Polakami.
Tak na marginesie masz się czym chwalić , że biwakujesz na czarno. A może olejem z Lidla też tankujesz Swojego kampera. Można zaoszczędzić i po co dawać frajerom z koncernów naftowych zarabiać?
To że paręnaście lat tyrasz gdzieś za granicą z sobie podobnymi nie jest dla mnie argumentem. Zmień budowę, zmień pracę na legalną (bo z Twojego postu wnioskuję , że płacąc podatki też by Cię ktoś wykorzystał). I dalej snuj w obłokach. Sorry ale Twoje argumenty do mnie nie trafiają.
Dla mnie sprawa jest prosta. Mamy za granicą taki wizerunek jak mamy. Aby go zmienić każdy z nas powinien choć trochę się wysilić. Trochę jednak wody upłynie , ąż to się zmieni.
Także dlatego , że część z nas tego nie widzi.
Post pozostawiam bez odpowiedzi. Nie jestem od tego aby Cię edukować. Każdy ma święte prawo być dyletantem. |
Nie odpisywałem, bo majster cegły kazał nosić i o kabel do rutera zawadziliśmy.
Powyższy post pokazuje jasno, że wiosna i buraki zakwitły. No albo ta presja, żeś jeszcze w robocie, a inni już na wakacjach jak Skwarek pisze.
Nie wiem natomiast skąd ten jad do Polaków. Pewnie cie ktoś nieźle wyru..ał i masz zdanie jakie masz. Twój problem. Nic nie poradzę, że na twój widok krzyczą "Polak złodziej przyjechał"
Z mojego postu widać gówno wnioskujesz, a jedynie obrażasz zgadując na ślepo... języków uczyć, budowa, zmywak, olej z lidla. Obrażasz przy tym budowlańców, jakby to był gorszy zawód. A jest paru na forum i do brudu na podeszwach im kulturą nie dorastasz.
Czy ciebie od hibernowali? Nie odnalazłeś się jeszcze w 2015? Ale jak Polak nadal złodziej, to widać nie.
Dobra wracam do cegieł. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-17, 18:30
|
|
|
| koder napisał/a: | | TEC6600, musisz przyjąć do wiadomości, że z wieloma rzeczami w życiu tak jest, że jedni płacą za usługę, a drudzy wolą za darmo. Na przykład z seksem. Ale jak ktoś lubi płacić, to kim ja jestem, żeby potępiać? |
Jak płaci, to pewnie za wszystko, tylko ta presja i ciśnienie, że w tym wypadku nie za nowe. Musiała w końcu uszczelka puścić i chamstwem zaowocować. |
 |
|
|
|
 |
TEC6600
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Magic Edition
|
Wysłany: 2015-05-17, 18:37
|
|
|
toscaner. Jedno jest pewne i powtórzę to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisałeś opryskliwie - tak samo odpisałem.
Bez odbioru. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-17, 18:40
|
|
|
| TEC6600 napisał/a: | Koder. z tym seksem to przesadziłeś
Nie nie o to mi chodziło. Są kraje np. Skandynawia , że biwakowanie "na dziko" jest prawnie zagwarantowane (było już o tym na forum). We Włoszech " : nocleg na ulicy lub placu oraz na terenie prywatnym - TAK. Uwaga na regionalne zakazy i ograniczenia zwłaszcza w okolicach plaż i miast. Tekst główny artykułu z wydania 29/02 ze strony 37 Auto Świat
czyli niekoniecznie. A skoro tak to trzeba się liczyć , że ktoś zapuka (złodziej albo policja)
Co kto lubi. Nie korzystam z tej formy biwakowania co nie oznacza, że potępiam tych co tak się relaksują. |
Nie no padłem...
Każesz mi języków się uczyć, sam wklejasz coś z polskiego Auto Świat.
Wydanie 29/02, to z 2002? Nie no błagam, napisz, że nie.
Włochów nie obchodzi, co polski Auto świat pisze!!!!
Włosi mają swoje regulacje na ten temat!!!!
Znasz tak języki to poczytaj sobie Ministero degli Interni, circolare 277 del 15 gennaio 2008
Do rozmów o kamperowaniu na dziko we Włoszech możemy wrócić jak zrozumiesz co tam piszą.
Na razie to tylko jadem plujesz, a teraz błaźnisz się zdaniem z polskiej gazety.
Ups. budowę muszę zmienić, bo zamiast te cegły ja na CT. |
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-05-17, 19:05
|
|
|
| TEC6600 napisał/a: | Koder. z tym seksem to przesadziłeś |
Ten zabieg się nazywa dowód sokratejski, lub jak kto woli reductio ad absurdum. Przykładam skrajne warunki do Twojej tezy (tutaj: "X za darmo to X na czarno, w domyślnie - moralnie nagannie", z początkowym X=kamperowanie) żeby pokazać, że teza jest O Kant Dupy Rozbić.
Toscanera czepiają się gdy kamperuje jak najbardziej legalnie. Stoi między kilkunastoma innymi kamperami, co tu kilka razy pisał, i czepiają się tylko na podstawie polskich tablic. O czym wiedzą, bowiem mówią po włosku o ile pamiętam na poziomie "native speaker" i dogadali się z carabinieri, o co chodzi. A że nie stoi się kamprem na okrągło w tym samym miejscu, to i różni karabinierzyści się trafiają. Tak w każdym razie ja to zrozumiałem. |
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-17, 19:07
|
|
|
| TEC6600 napisał/a: | toscaner. Jedno jest pewne i powtórzę to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisałeś opryskliwie - tak samo odpisałem.
Bez odbioru. |
To TY dołączyłeś do rozmowy i UDOWODNIŁEŚ, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Tu już było kilka kart opisujących wszystko jasno i zrozumiale. Rozumiesz słowo "wytyczne"?
Widać nie.
Nie zrozumiałeś nawet, że dotyczy innych narodowości (nie Polaków) ale wepchałeś nas pomimo innych statystyk na 1 miejsce jako złodziei bo ...byłeś na zachodzie i słyszałeś.
I TY twierdzisz, że czytasz ze zrozumieniem a inni nie?
Nawet zacytowanego zdania z AŚ nie rozumiesz, więc rozdzielę:
Nocleg na ulicy ....lub placu .....oraz na terenie prywatnym - TAK
Mało tego, możesz nawet kliny pod koła podłożyć na ...ulicy i to regulują artykuły.
Choćbyś nie wiem jak ubliżał i jak się naginał, my nie łamiemy ani jednego punkciku z włoskich regulacji n/t kamperowania. Reszta była na pierwszych kartach. |
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-17, 19:28
|
|
|
Koder, my się możemy produkować, a i tak to MY nie czytamy ze zrozumieniem.
Nie rozumiesz, że "Polak to złodziej i już"? Jak komuś tak mówią, to coś w tym musi być. Ja przestaję wnikać.
I było jak piszesz, wszystkie kontrole były, każda w innym miejscu, a nawet mieście, a nawet przez różne formacje policji (biali, niebiescy, granatowi).
Ile bym nie pisał - nie dotyczyła złego parkowania/stania. Sprawdzili, życzyli miłego i kolejni już na wieść, że nie pierwsi nas trzepią obiecali, że już nas więcej nie będą. Co niewiele zmienia, bo może za tydz. będziemy np. po drugiej stronie Włoch. O ile nie zmienią wytycznych co do kontroli to pozostaje loteria. Może się ...uda do wyjazdu teraz.
A kolejny kraj to...
a o tym w relacji, bo to nie ten temat.
Jakby nie było "rozumiejący co czytają" i tak będą swoje. Klapki na oczy i Polak złodziej. |
 |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2015-05-18, 21:04
|
|
|
| Po przeczytaniu jestem załamany, od roku planujemy Włochy w lipcu. Napisz na czym polega taka kontrola, czy oni zaglądają do wszystkich szafek, przewracają ciuchy, nawet nie wiem czego nie wolno mieć w kamperze. To jakiś horror mam nie jechać do włoch? Sam już nie wiem czy dobrze, że czytam niektóre posty. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-18, 23:00
|
|
|
Nie, nie, po szafkach nic. Znaczy my po włosku gadamy, włoski dowód się daje i mówimy, że tu mieszkamy. Sprawdzą papiery pogada się i tyle. Fakt, że spisują wszystko z każdego dokumentu.
Jak 5 lat tu mieszkamy to czasem i przez 2 lata ani raz nie zatrzymali, czy to z polską, czy brytyjską blachą. Z włoską prędzej już, bo wszystkie 3 przerobiliśmy tutaj.
A teraz mają wytyczne, bo wiemy od znajomej policjantki i się zmieniło. A że wytyczne dotyczą wybranych, a my Polacy dla nich "też dawny związek radziecki" ... Tak tłumaczą. Pomijam Polskę, ale nawet nie wiedziałem, że Rumunia i Albania należały do dawnego związku radzieckiego. Nie no kabaret.
I dyskryminacja wg mnie. Dlatego temat założyłem.
Ja tylko mówię jak jest.
Kto czyta czasem, co piszę, wie, że piszę o OBU stronach medalu. Ta jest tą mniej przyjemną. Zwłaszcza jak trafiliśmy na "kumulację" 4 kontroli w 5 dni. Można się wku...
Inna mniej przyjemna, to nagminne oszukiwanie, ale tu już nie ma dyskryminacji. Rąbią na kasę wszystkich równo. Swoich, obcych. Warto za każdym razem sprawdzać paragon przy kasie i wszędzie gdzie się płaci. To takie info przy okazji, skoro się wybierasz. |
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-22, 16:52
|
|
|
Powiem tak (napiszę raczej), dawno ich nie było "u nas".
Przed chwilą odjechali tym razem "niebiescy" czyli Polizia. Ale dziś byłem zbyt zajęty, coś tam sobie robiłem. Nieważne. Puk, puk, wyglądam przez okno i... ...fuck myślę, ale pytam "what?".
A co co będę im ułatwiał. Tym razem "no parla". Co widzę? Strach w oczach, ale pyta co robię (po ang.), mówię po ludzku, czyli po ang.: na wakacjach jestem. A skąd? Z Polski. Aaa to ok, Ciao.
Czyli chyba lepiej ...nie znać języków.
A przy najmniej nie ich. Albo udawać, że się nie zna.
Nie wiem czy to jest metoda. Zobaczymy. |
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-05-22, 20:28
|
|
|
Włochy - nigdy więcej - banda oszustów.
Kiedyś zapłaciłem tam kartą przy wjeździe na autostradę, kwit wyszedł jakiś mało czytelny, a czytnik nie chciał PINu, to po zjeździe poszedłem do budki przy autostradzie aby się dowiedzieć, czy zapłaciłem czy nie - debil, którego najwyraźniej wyrwałem z rozmyślań o niebieskich migdałach stwierdził, że nie zapłaciłem i muszę mu zapłacić co też zrobiłem w gotówce (żadnego kwitu oczywiście nie dostałem). Jakież było moje zdziwienie, gdy na wyciągu z karty okazało się, że z karty też pobrało.
I ten ich okropny zwyczaj, żeby dotknąć człowieka z którym rozmawiają - ohyda!
Wypisać ich z Europy i dołączyć do Tunezji czy Maroka tam ich miejsce. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
| Ostatnio zmieniony przez krimar 2015-05-22, 22:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-22, 22:56
|
|
|
Tomcio, jest myśl, jak Kodi mapę Europy od razu walnę i 4 strzałki, gdzie Polska leży. Paru geografii się przy okazji douczy. No jest myśl.
Krimar, o oszukiwaniu nie piszę, bo nie dotyczy dyskryminacji. Oni oszukują każdego, nawet własną matkę by orżnęli na paczkę orzeszków. Jeśli ktoś planuje wyjazd, to rada - sprawdzać każdy paragon i weryfikować z ceną, która miała być. Od razu z reklamacją, niestety dają kupony złodzieje, a nie pieniądze. Będąc na wakacjach od razu trzeba zrealizować, bo na nic takie śmieci później.
Ostatnio chcieli nas orżnąć na 14,89 euro przy kasie (różne promocje niby). Kuponu pozbyłem się idąc znowu na sklep i kupując ....piwa w promocji.
Ale jak piszę, to akurat mają w DNA i rżną każdego. Czyli inny temat. W moje relacji będę o tym pisał i podawał przykłady na co zwracać uwagę. |
 |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-05-22, 23:05
|
|
|
ale żeby tak oficjalny przedstawiciel/urzędnik autostrady kantował i schował kasę sobie do kieszeni z założeniem, że cudzoziemiec nie wróci się awanturować?
dziękuję za odwiedziny w takim kraju - byłem - przez parę lat prowadziłem przedstawicielstwo włoskiego producenta w Polsce (ten akurat okazał się uczciwy) - dziękuję nie chcę więcej |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 72/62 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2015-05-24, 17:05
|
|
|
E, tam, ja na Włochów nie narzekam. Wprawdzie ostatnio byłem tam w latach 90-tych, ale wtedy nikt mnie nie kantował. Była fajnie. Tylko te ceny ? Dlatego od tamtej pory nie jeżdżę do Włoch. Co by nie gadać mnie się czarne Włoszki podobały.
Wrócę tam, kiedy przestaną tak ohydnie kantować.
Panowie, jeżeli chcecie zobaczyć jak można, tak na maxa kantować, to jedźcie do Gruzji.
Uważam, że już bardziej nie można. Byłem, przerobiłem temat.
Może Włosi wzięli przykład z Gruzinów ? |
_________________ Andrzej
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|