|
|
|
przetwornica 1000W -prosba o sprawdzenie |
| Autor |
Wiadomość |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-06-07, 08:32 przetwornica 1000W -prosba o sprawdzenie
|
|
|
Jak w temacie,mam prosbe,czy ktos w okolicy Bytomia(tak do 50km)ma ktos tego np wolta i mialby mozliwosc pozwolic sprobowac,czy na takiej przetwornicy ruszy moj pingwin?pobor wedlug tablicy 980W,wychladza rewelacyjnie,na razie ustawiony na sztuke ale w srodku 22 a na dworze 26stopnie,imtakmse dumam,ze go na tylne drzwimw jakas bakiste wsadze,doloty gora pociagne,tylkomzanim tegomchinczyka kupie,to fajnie by bylo sprawdzic,czy ruszy,Pomozecie? |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2015-06-07, 08:57
|
|
|
| Tomcio nie ruszy na bank bo ta klima przy starcie potrzebuje więcej prądu |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-06-07, 10:22
|
|
|
A nawet jak ruszy to ile pochodzi na aku ? 960W to pobór prądu rzędu 80A |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2015-06-07, 12:14
|
|
|
Zaraz zaraz, pomyślmy nad faktami.
Klimatyzator to nie lodówka domowa. W lodówce jest specjalne uzwojenie rozruchowe, odłącza się ono tuż po każdym starcie agregatu. W chwili rozruchu jest krótkotrwały duży pobór prądu, dlatego z przetwornicy taka konstrukcja nie ruszy.
W klimatyzatorze jest podobnie ale uzwojenia do rozruchu może nie być gdyż są to urządzenia pracujące w trybie ciągłym a nie cyklicznym jak lodówka.
Jest tam silnik indukcyjny (wirnik bez szczotkowy) który pobiera stałą ilość prądu, bez szczotek i uzwojenia na wirniku jest jak jedno stałe uzwojenie transformatora, wirnik można teoretycznie zatrzymać tak jak w domowym zwykłym wentylatorze i nie zwiększa to zużycia prądu.
Zgadza się czy jestem w błędzie?
Też właśnie myślałem nad odpaleniem klimatyzatora w czasie jazdy i zastanawiałem się nad próbą z przetwornicą. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 13:39
|
|
|
| Testowałem na swojej przetwornicy 1500 W klimatyzator, który pobierał 1250 W nie chciał się załączyć. |
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 13:46
|
|
|
no powiem tak,na zewnatrz w cieniu termomete mowi 31 stopni,w autku 25,8 na zabudowie,22,1 na gornym lozku tam wlot klimy stojacej na dworze na paczce styropianu i wdmuchujacej zimne o temp 13 stopni do srodka.Leze se na tym lozku i juz mi reka zmarzla.Wiec monoblok zostaje,trza tylko jakies mocowania zrobic.Jak bedzie 230v na kempingu to bajka.Policzylem ,faktýcznie prad rzedu 80A z aku zeby toto chodzilo.Wiec zostaje aku przezwoic na mocniejszy,albo z beemki zalozyc,mam taki 120A,mocowania sie dorobi i bajka.Tylko zeby niepotrzebnie na przetwornice nie wydawac,mialem wlasnie prosbe,zeby do testow na kilka chwil ktos uzyczyl.aku mam 170Ah kwasowke,ale jak trza to i drugi od kumpla z ladowarki sie znajdzie,wiec....Jak ruszy to Volta kupuje i git.A jak nie ruszy to na budowach kilka agregatow mam,takich po 2000W,z tego ruszy na pewno ,najwyzej na jednych drzwiach monoblok,na drugich agregacik zasilany lpg,a co |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 13:57
|
|
|
no i zdjecia,prosze nie smiac sie,musialem sprawdzic ,czy da rade,dalo,teraz trzeba jakies stojaki porobic
klima na styropianie-tymczsowka.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2635 raz(y) 216,35 KB |
temperatura nawiewu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2635 raz(y) 157,17 KB |
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 14:01
|
|
|
no i temperaturka w srodku,zamarznac mozna
20150607_145835.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2631 raz(y) 166,84 KB |
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 15:28
|
|
|
| Grzesiu,a Ty na dedykowanej teraz?To chodzi z przetwornicy,czy tez ze slupka potrzeba pradu?Bo kurcze 30 stopni w grecji dalo sie wytrrzymac,a u nas przy tej temperaturze to zdechnac mozna |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-06-07, 15:51
|
|
|
Tu jesień średniowiecza i chłodno jak na Grecję, wieje z lekka ok 22 st C. Deszczyk czasem.
Z przetwornicy szansa tylko na taką jaką ja zanabyłem.
Monobloki przerabiaoem, na agregacie chodziły tylko te ok 800w i to całkiem nieźke. Wszystko co bierze piw 600w wymaga dużych akumulatorów, sporego solara, słońca...
Ten split za 415 euro chodził u mie w ogrodzie w południe na solarze 4h przy aku 134Ah
Pierwszy i ostatni raz o tej porze w tych regionach. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 16:36
|
|
|
| Widzisz Bronku,a ja 2 tygodnie temu mialem po 28 stopni,w Atenach to powyzej 30 jak na Akropolu bylismy.Po prostu sie Wam nie zlozylo z pogoda,choc co praeda to prawda,chorwacje np uwielbiamw pazdzierniku-powietrze 25,woda 26 i wtedy jest bajka |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

|
Wysłany: 2015-06-07, 16:52
|
|
|
| tom-cio napisał/a: | | Grzesiu,a Ty na dedykowanej teraz?To chodzi z przetwornicy,czy tez ze slupka potrzeba pradu?Bo kurcze 30 stopni w grecji dalo sie wytrrzymac,a u nas przy tej temperaturze to zdechnac mozna |
Tylko ze słupka z przetwornicy to chodzi sam wentylator, ale już agregatu nie załączy. |
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-06-08, 10:52
|
|
|
| Dopóki nie wyprodukują klimatyzatorów o płynnie regulowanej mocy pobieranej kilkuset W, zasilanych prądem stałym, to nie będę montował klimatyzacji. To jedyny sensowne rozwiązanie. W domowej klimatyzacji inwerterowej już mam sprężarkę na prąd stały więc pozostaje czekać aż rozwiązanie zawędruje pod kamperowe strzechy. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-08, 17:18
|
|
|
No wlasnie Johny,tu masz racje.Ja bylem gotowy pojsc dalej,mam ze trzy fajne agregaty ze spalonymi uzwojeniami i chcialem zapiac sprarke pod silniczek spalinowy.Ale niestety ,do tych z monoblokow dobrac sie nie da ,zabudowane w czarnej bance.No i tak dumam sobie,coby zrobic ,zeby nie kumowac a miec,monoblok mam,nawet dwa,agregatow sprawnych 3.Jak przetwornica nie pojdzie to na drugie drzwi agregacik,podlacze pod lpg(butle mam samochodowa,z ujeciem w fazie lotnej),i bee2 se tak jezdzil.Agregat na 8h pracy zuzywa na budowie przy obciazeniach 2000W(np duza katowka) jakies 4 litry ,wiec na droge do grecji zuzyje mi 15 litrow lpg-30 zlotych.Zabuduje ,wypryskam w srodku skrzynie piana pur i bede mial w nosie.Jak na dziko to w skrzyni agregata prawie slychac nie bedzie,jak kemping to 230 ze slupka |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-06-08, 17:29
|
|
|
| a tak naprawde jakby ktos chcial to by sie dalo.Wystarczy zeby silnik ropedzal male kolo zamachowe a przy pelnej mocy rozpedzonego kola zamachowego sprzegielko jak w samochodzie zalaczalo by sprezarke.I moc szczytowa rowna nominalnej,brak piku napiecia.Ale to by sie musialo producentom chciec,a po co ,jak sie i tak trafia tacy co 8 kola zaplaca,a potem sie zdziwia ,ze i tak z przetwornicy nie rusza |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|