Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przetwornica 1000W -prosba o sprawdzenie
Autor Wiadomość
tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-06-07, 08:32   przetwornica 1000W -prosba o sprawdzenie

Jak w temacie,mam prosbe,czy ktos w okolicy Bytomia(tak do 50km)ma ktos tego np wolta i mialby mozliwosc pozwolic sprobowac,czy na takiej przetwornicy ruszy moj pingwin?pobor wedlug tablicy 980W,wychladza rewelacyjnie,na razie ustawiony na sztuke ale w srodku 22 a na dworze 26stopnie,imtakmse dumam,ze go na tylne drzwimw jakas bakiste wsadze,doloty gora pociagne,tylkomzanim tegomchinczyka kupie,to fajnie by bylo sprawdzic,czy ruszy,Pomozecie? :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta

grzegorzalex 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Piwa: 38/19
Wysłany: 2015-06-07, 08:57   

Tomcio nie ruszy na bank bo ta klima przy starcie potrzebuje więcej prądu

Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-06-07, 10:22   

A nawet jak ruszy to ile pochodzi na aku ? 960W :shock: to pobór prądu rzędu 80A :shock:

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2015-06-07, 12:14   

Zaraz zaraz, pomyślmy nad faktami.
Klimatyzator to nie lodówka domowa. W lodówce jest specjalne uzwojenie rozruchowe, odłącza się ono tuż po każdym starcie agregatu. W chwili rozruchu jest krótkotrwały duży pobór prądu, dlatego z przetwornicy taka konstrukcja nie ruszy.

W klimatyzatorze jest podobnie ale uzwojenia do rozruchu może nie być gdyż są to urządzenia pracujące w trybie ciągłym a nie cyklicznym jak lodówka.
Jest tam silnik indukcyjny (wirnik bez szczotkowy) który pobiera stałą ilość prądu, bez szczotek i uzwojenia na wirniku jest jak jedno stałe uzwojenie transformatora, wirnik można teoretycznie zatrzymać tak jak w domowym zwykłym wentylatorze i nie zwiększa to zużycia prądu.

Zgadza się czy jestem w błędzie?
Też właśnie myślałem nad odpaleniem klimatyzatora w czasie jazdy i zastanawiałem się nad próbą z przetwornicą.

grzegorzalex 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 13:39   

Testowałem na swojej przetwornicy 1500 W klimatyzator, który pobierał 1250 W nie chciał się załączyć.

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 13:46   

no powiem tak,na zewnatrz w cieniu termomete mowi 31 stopni,w autku 25,8 na zabudowie,22,1 na gornym lozku tam wlot klimy stojacej na dworze na paczce styropianu i wdmuchujacej zimne o temp 13 stopni do srodka.Leze se na tym lozku i juz mi reka zmarzla.Wiec monoblok zostaje,trza tylko jakies mocowania zrobic.Jak bedzie 230v na kempingu to bajka.Policzylem ,faktýcznie prad rzedu 80A z aku zeby toto chodzilo.Wiec zostaje aku przezwoic na mocniejszy,albo z beemki zalozyc,mam taki 120A,mocowania sie dorobi i bajka.Tylko zeby niepotrzebnie na przetwornice nie wydawac,mialem wlasnie prosbe,zeby do testow na kilka chwil ktos uzyczyl.aku mam 170Ah kwasowke,ale jak trza to i drugi od kumpla z ladowarki sie znajdzie,wiec....Jak ruszy to Volta kupuje i git.A jak nie ruszy to na budowach kilka agregatow mam,takich po 2000W,z tego ruszy na pewno :szeroki_usmiech ,najwyzej na jednych drzwiach monoblok,na drugich agregacik zasilany lpg,a co :ok

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 13:57   

no i zdjecia,prosze nie smiac sie,musialem sprawdzic ,czy da rade,dalo,teraz trzeba jakies stojaki porobic

klima na styropianie-tymczsowka.jpg
Plik ściągnięto 2632 raz(y) 216,35 KB

temperatura nawiewu.jpg
Plik ściągnięto 2632 raz(y) 157,17 KB

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 14:01   

no i temperaturka w srodku,zamarznac mozna :mrgreen:

20150607_145835.jpg
Plik ściągnięto 2628 raz(y) 166,84 KB

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 15:28   

Grzesiu,a Ty na dedykowanej teraz?To chodzi z przetwornicy,czy tez ze slupka potrzeba pradu?Bo kurcze 30 stopni w grecji dalo sie wytrrzymac,a u nas przy tej temperaturze to zdechnac mozna

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2015-06-07, 15:51   

Tu jesień średniowiecza i chłodno jak na Grecję, wieje z lekka ok 22 st C. Deszczyk czasem.
Z przetwornicy szansa tylko na taką jaką ja zanabyłem.
Monobloki przerabiaoem, na agregacie chodziły tylko te ok 800w i to całkiem nieźke. Wszystko co bierze piw 600w wymaga dużych akumulatorów, sporego solara, słońca...

Ten split za 415 euro chodził u mie w ogrodzie w południe na solarze 4h przy aku 134Ah

Pierwszy i ostatni raz o tej porze w tych regionach.

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 16:36   

Widzisz Bronku,a ja 2 tygodnie temu mialem po 28 stopni,w Atenach to powyzej 30 jak na Akropolu bylismy.Po prostu sie Wam nie zlozylo z pogoda,choc co praeda to prawda,chorwacje np uwielbiamw pazdzierniku-powietrze 25,woda 26 i wtedy jest bajka

grzegorzalex 
weteran

Wysłany: 2015-06-07, 16:52   

tom-cio napisał/a:
Grzesiu,a Ty na dedykowanej teraz?To chodzi z przetwornicy,czy tez ze slupka potrzeba pradu?Bo kurcze 30 stopni w grecji dalo sie wytrrzymac,a u nas przy tej temperaturze to zdechnac mozna

Tylko ze słupka z przetwornicy to chodzi sam wentylator, ale już agregatu nie załączy.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-06-08, 10:52   

Dopóki nie wyprodukują klimatyzatorów o płynnie regulowanej mocy pobieranej kilkuset W, zasilanych prądem stałym, to nie będę montował klimatyzacji. To jedyny sensowne rozwiązanie. W domowej klimatyzacji inwerterowej już mam sprężarkę na prąd stały więc pozostaje czekać aż rozwiązanie zawędruje pod kamperowe strzechy.

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-08, 17:18   

No wlasnie Johny,tu masz racje.Ja bylem gotowy pojsc dalej,mam ze trzy fajne agregaty ze spalonymi uzwojeniami i chcialem zapiac sprarke pod silniczek spalinowy.Ale niestety ,do tych z monoblokow dobrac sie nie da ,zabudowane w czarnej bance.No i tak dumam sobie,coby zrobic ,zeby nie kumowac a miec,monoblok mam,nawet dwa,agregatow sprawnych 3.Jak przetwornica nie pojdzie to na drugie drzwi agregacik,podlacze pod lpg(butle mam samochodowa,z ujeciem w fazie lotnej),i bee2 se tak jezdzil.Agregat na 8h pracy zuzywa na budowie przy obciazeniach 2000W(np duza katowka) jakies 4 litry ,wiec na droge do grecji zuzyje mi 15 litrow lpg-30 zlotych.Zabuduje ,wypryskam w srodku skrzynie piana pur i bede mial w nosie.Jak na dziko to w skrzyni agregata prawie slychac nie bedzie,jak kemping to 230 ze slupka :spoko

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2015-06-08, 17:29   

a tak naprawde jakby ktos chcial to by sie dalo.Wystarczy zeby silnik ropedzal male kolo zamachowe a przy pelnej mocy rozpedzonego kola zamachowego sprzegielko jak w samochodzie zalaczalo by sprezarke.I moc szczytowa rowna nominalnej,brak piku napiecia.Ale to by sie musialo producentom chciec,a po co ,jak sie i tak trafia tacy co 8 kola zaplaca,a potem sie zdziwia ,ze i tak z przetwornicy nie rusza

Odpowiedz do tematu