|
|
kopnął mnie prąd |
Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-08-12, 10:14
|
|
|
Ale wytłumaczcie mi co ma szafka i kabel na dwa przewody , do 230 v na samochodzie ???
Jakim to cudem się prąd tam ma znaleźć z winy instalacji pola kempingowego
Mówimy o dwóch przewodach
Jedynie gdy na bolcu bedzie faza ?? chyba może .
bez złośliwości pro publico bono . Przeanalizujmy . |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 358/145 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-08-12, 10:35
|
|
|
Nie wiem co, ale działa.
Neonówka jest dobrym sprawdzianem.
Jak bolec nie ma uziemienia to gdy może? są jakieś upływy od jednego przewodów w autku to auto szczypie. Nie wiem. Aż tak mi się nie chce na tym znać.
a gdy jest prawidłowa skrzynka auto jest uziemione i problemu nie ma. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-08-12, 10:36
|
|
|
Bronku, najprościej tłumacząc, jeżeli w gniazdku do którego się podlaczasz faza i zero będą podłączone odwrotnie niż u ciebie w kamperze, oraz tam lub u Ciebie będzie zero połączone z ochronnym to faza wyjdzie na obudowę. Jak się teraz złapiesz za jakiś nie izolowany element kamperka stojąc na ziemi to będziesz miał elektro-terapię
Skwarek rozwiązał to robiąc sobie przejściówkę do odwracanie styków, a ja mam przy głównym przylaczu kontrolke która wskazuje mi ze mam fazę na obudowie i przełącznik obrotowy którym mogę odwracać fazę z zerem.
Jak będziesz miał fazę na obudowie to kopać będzie tylko jak będziesz na zewnątrz kamperka stojąc na ziemi dotykał metalowych elementów, w środku nie.
Miałem robić sobie taki automatyczny układ który sam wykrywal by tę anomalie i przelaczal, ale gryzlo mi się to z dwoma automatycznymi przełącznikami źródła zasilania, połączonymi kaskadowo (230v i agregat, oraz na drugim dodatkowo przetwornica), wiec zostawiłem manualnie.Jak się podłączam na kampie i świeci mi kontrolka, to ciach przełącznikiem i po sprawie |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-12, 10:45
|
|
|
joko napisał/a: |
Jak będziesz miał fazę na obudowie to kopać będzie tylko jak będziesz na zewnątrz kamperka stojąc na ziemi dotykał metalowych elementów, w środku nie. |
No chyba sikając z kampera też |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-12, 10:52
|
|
|
No dobra, tak myślałem .
Ale dla dobra publicznego ...
Niemniej ....
Ale w swoim ogródeczku podpinam jak ciemny człowiek do byle jakiego przedłużacza na dwa przewody . No tak mam . Z głupoty i zaniedbania tak kiedyś zrobiłem . ale... jak się zorientowałem że to źle parę miesięcy temu.
To włos mi się zjeżył .
Podpory do ramy rozkładałem , różnicówka nic ! Ok
Nic mnie nie kopało a grzebałem na bosaka pod kamperem , pod maską itp .
Czyż by fart , czy akurat buda ze swa instalacją nie ma kontaktu z reszta auta ??
To zwykły był ogrodowy przedłużacz pomarańczowy , I mój Edzio go często odpinał od kampera i ja , Statystycznie 50% /50% że raz faza tu , a raz tam .
cały czas podpięty a ja grzebała , na pewno wielokrotnie do metalowych cz się dotykałem leżąc gołymi nerkami na ziemi , montują kable kamery , zawory
100% byłem podpięty .
Musze to sprawdzić jak wrócę . Wezmę ten przedłużacz co kiedyś.
Skoro przezyłem , to może i tym razem .
Za dwie godzinki dam znać .
Jak przeżyję .
Jarkowi piwko za wywołanie tematu , obstawiam na elektrostatyczne wyładowania . Oby |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-12, 11:05
|
|
|
Bronek napisał/a: | , obstawiam na elektrostatyczne wyładowania . Oby |
Nie no elektrostatycznie to raz kopnie, potencjały się wyrównają i przestaje, a tu kopie ciągle.
Aż takich tarć o syntetyki to nie ma, by tak bez przerwy. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-12, 11:11
|
|
|
To Jego kopal cały czas ???
Nie, no to o sado/macho Go nie posądzam .
Fakt |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2015-08-12, 11:59
|
|
|
Mam nadzieje ze przyczyną było uszkodzone gniazdko, po dotknięciu bolca probnik zaswiecil. Zmieniłem gniazdko i mam nadzieje ze jest ok. |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2015-08-12, 12:07
|
|
|
Kopnelo dwa razy drugi dla sprawdzenia
dzisiaj probnikiem dotknąłem bolca w gniazdku i zaswiecil, Sprawdziłem drugie gniazdko nie zaswiecil, podpiolem się pod te drugie, dla pewności poprosiłem obsługę campingu żeby mi campera obmacal, przeżył wiec mam nadzieje że będzie ok i był to problem gniazdka.
Tak czy owak jutro stąd spadam |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-12, 12:18
|
|
|
jarek73 napisał/a: | dotknąłem bolca w gniazdku i zaswiecil, |
No ładnie
Ale protokół pomiarów zerowania to pewnie mają aktualny.
I to się nadaje do prasy a nie tylko ......
|
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-08-12, 12:24
|
|
|
joko napisał/a: | Bronku, najprościej tłumacząc, jeżeli w gniazdku do którego się podlaczasz faza i zero będą podłączone odwrotnie niż u ciebie w kamperze, oraz tam lub u Ciebie będzie zero połączone z ochronnym to faza wyjdzie na obudowę |
PE w odbiornikach energii nie ma prawa być połączone z zerem, ale czasem błędnie są. Dlatego może się pojawić faza na częściach metalowych samochodu, bo powinny być połączone z PE.
Ja mam w kamperze połączone zero i PE jeśli jest włączony inwerter i automatycznie rozłącza się, jeśli podłączam zewnętrzne zasilanie. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-12, 13:09
|
|
|
Drodzy mili kamperowcy ,żyję
Metodą twórcy najlepszego atlasu anatomicznego i książki , Profesora Bochenka , który wstrzyknął sobie jad trupi i do końca swej porąbanej, aczkolwiek mądrej świadomości , opisywał jak konał- jaempirycznie sprawdziłem i w przypadku zmiany zasilana (fazy), nie mam przebicia.
Badanie dotyczy przewodu dwóżyłowego.
w gniazdkach kamperowych oczywiście zmienia się
Pytania
1. Gdzie najlepiej szukać takowego. Szukałem pod maską, na ramie, itd...
2. Z tego co pamiętam , woda zimna po prawej w kranie i faza też , w gniazdku ,. Czyli we wtyczce kamperowej niebieskiej po lewej. ???
3. Do bardziej obeznanych i na bieżąco pytanie o to jak.
Jak bez przeóbek najprościej sprawdzić
Czy po podłączeniu kabla do skrzynki . Probierką czyli tym śrubokrętem sprawdzić wtyk kamperowy . tz faza , dioda , ma swiecić w prwej dziurze patrząc na wtyk?
Ale trochę już jeźdze i na ogół czy trzeba, czy nie - jak jest słupek to łączę . Zarówno w czepce i tu nigdy nic nie kopało. Ale nic to nie oznacza . Trza być czujnym ,
Mnie PB lubi , ale za co |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-12, 13:30
|
|
|
Bronek napisał/a: |
2. Z tego co pamiętam , woda zimna po prawej w kranie i faza też , w gniazdku ,. Czyli we wtyczce kamperowej niebieskiej po lewej. ???
3. Do bardziej obeznanych i na bieżąco pytanie o to jak.
Jak bez przeóbek najprościej sprawdzić
Czy po podłączeniu kabla do skrzynki . Probierką czyli tym śrubokrętem sprawdzić wtyk kamperowy . tz faza , dioda , ma swiecić w prwej dziurze patrząc na wtyk?
Ale trochę już jeźdze i na ogół czy trzeba, czy nie - jak jest słupek to łączę . Zarówno w czepce i tu nigdy nic nie kopało. Ale nic to nie oznacza . Trza być czujnym ,
Mnie PB lubi , ale za co |
2. Bez znaczenia, ale przyjęło się że faza po lewej. Albo odwrotnie. To bez znaczenia.
3. Bez znaczenia. Po lewej. Bez znaczenia. Ważne by się bolec nie świecił. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Bronek |
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-08-12, 13:37
|
|
|
czyli chachmęcąc myślowo : Najbezpieczniej uziemić samemu kampera i wywaić/odłączyć, trzeci bolec z wtyczki ?
Piorunochron itd...
Czyli sprawdzam probietką i gitara
Johny
też tak myślę , pod warunkiem że kamperowa instalacja nie jest popiepszona |
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-12, 13:44
|
|
|
Jeżeli nie masz inwertera/jest wyłączony, to PE i 0 nie powinny być ze sobą połączone. I tyle.
Jeżeli używasz inwertera, to różnie. Zostawić niepodłączone jeśli podłączasz urządzenia bezpośrednio do jego gniazdka. Jednak jeśli inwerter ma zasilać gniazdka i masz RCD na wyjściu inwertera, to prawdopodobnie powinieneś połączyć PE i 0. Takie wnioski mam na podstawie tego czego się nauczyłem robiąc instalacje w swoim domu oraz lektury instrukcji Votronica. U mnie sprawę łączenia i rozłączania PE z 0 załatwia inwerter. Jak wykryje 230V na wejściu, to rozłączy PE i 0 oraz poda napięcie zewnętrzne na gniazdka w kamperze. Jeśli nie ma 230 z zewnątrz, to po zbadaniu sytuacji połączy PE i 0, i zasili gniazdka. Mam dwie różnicówki - w skrzynce przyłączeniowej 230 służąca do ochrony przy zasilaniu z zewnątrz i drugą za inwerterem służącą tylko przy zasilaniu z inwertera.
Wszystko działa. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|