Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupię alkowę
Autor Wiadomość
emarko 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-09-09, 17:02   Kupię alkowę

Chciałbym w tym roku dokonać zakupu pierwszego kampera - po lekturze forum i wielu rozmowach mniej więcej mam pomysł czego chcę aczkolwiek jestem otwarty na sugestie i komentarze:

- najlepiej alkowa
- min. 4 osoby (jazda/spanie)
- chętnie podwójne łóżko z tyło (piętrowe też ujdzie)
- wersja zimowa (nie zamierzam dużo jeździć zimą- bardziej późną jesienią i wczesną wiosną)
- klimatyzacja (części mieszkalnej również)
- spory bagażnik
- bagażnik na rowery mile widziany
- podoba mi się opcja z obrotowymi fotelami ale w alkowach to chyba rzadkość?

Oczywiście mały przebieg i jak najmłodszy to standard ;-)

Budżet jaki posiadam to max. 120000 zł brutto (zakup na firmę)
Postaw piwo autorowi tego posta

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/309
Wysłany: 2015-09-09, 17:11   

:diabelski_usmiech

EBRP670 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-09-09, 19:56   

:kawka: szukaj,szukaj,szukaj.

Karas 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-09-09, 20:13   

tak z ciekawości... jak można kupić kampera na firmę? ja uzasadnić jego potrzebę przed us?

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/163
Wysłany: 2015-09-09, 20:59   

Karas napisał/a:
tak z ciekawości... jak można kupić kampera na firmę? ja uzasadnić jego potrzebę przed us?

Jeżeli jest to koszt związany z uzyskaniem przychodu to pewnie się da. Np: kilka razy muszę nocować w terenie, budowa, leśnik, geodeta biuro, poszukiwacz skarbów - geolog, wynajem, pracujesz tam gdzie nie ma hoteli, kwater i tak można wymyślać, ale musi to być prawdą bo inaczej to oszustwo.

Wiem naiwny jestem. ;)

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2015-09-10, 00:15   

Teraz już chyba nie trzeba uzasadniać. Nowe przepisy załatwiły ten temat kompromisowo. Kiedyś był z tym problem bo na firmę można było tylko ciężarowe, teraz się to skonczyło.
Jeżeli chcesz tego kampera choćby czasami używać prywatnie to i tak odpada 100% odliczenia VAT, bo wtedy rejestr przebiegu i inne utrudnienia i jak Cię złapią na prywatniej wycieczce to robi się nieprzyjemnie.
Pozostaje opcja 50/50, czyli odliczasz tylko 50% VAT , ale za to możesz używać pojazdu też prywatnie. Kamper jest jak każdy inny samochód , kto Ci zabroni używać go do innych celów niż tylko wakacyjne wycieczki w firmie też może się przydać. Skoro można normalną osobówkę to kampera jako bardziej wszechstronnego tym bardziej.
Samemu zdarza mi się używać mojego kampera w firmie jak mam jakiś dłuższy wyjazd , albo muszę gdzieś dłużej czekać . W takich przypadkach kamper jest zwyczajnie wygodniejszy od osobówki. Czasami z racji przepadlistego garażu , używam go również jako okazjonalnej bagażówki z kibelkiem , kuchnią i spaniem :wyszczerzony: . A o takich sprawach jak wyjazd z potrzebą noclegu czy jakieś targi, wystawy to nawet nie wspominam bo to jest oczywiste.
Nie wiem jak to jest od strony urzędowej, trzeba chyba taki pojazd jakoś zgłosić jako firmowy i wybrać tę opcję 50/50, ale to Ci w skarbówce powinni powiedzieć.
Zresztą najlepiej zapytać w tej pod którą się podlega i najlepiej na piśmie, aby mieć lokalna interpretację , bo z tym różnie w różnych miejscach może być.

Może ktoś w ten sposób wrzuca kampera w koszty to podpowie jak to wygląda w praktyce przy obecnych przepisach, sam jestem ciekaw (oczywiście nie mam na myśli wypozyczalni tylko jakieś inne działalności)

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2015-09-10, 05:58   

Tylko co skarbówka odpowie jak w niektórych kampera nie widzieli na oczy i nie wiedzą co to jest.U nas kamper przeważnie udaje wypożyczalnie.

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2015-09-10, 07:28   

Wydaje mi się ze można odliczyć 100 % VATu bo to samochód specjalny a nie osobówka.

emarko 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-09-10, 07:29   

Ja właśnie tak zamierzam - używać kampera zarówno prywatnie jak i służbowo - dużo podróżuję - wyjazd do klienta i spanie w kamperze zamiast faktury z hotelu - kto mi zabroni?
VAT 50/50 wg nowych przepisów, a do tego leasing sobie w koszty wrzucę (jeżeli da się wziąć używanego kampera w leasing bo tego jeszcze nie próbowałem).
Do tego jeszcze rodzinę mogę sobie zabrać. Zresztą wszystko wyjdzie przy pierwszej kontroli z US a te miewam co jakiś czas.
Rozważam też opcję wynajmu rodzinie i przyjaciołom "po kosztach" - wówczas wystawię fakturę i wykażę przychód z najmu co powinno dodatkowo "uspokoić" US.

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2015-09-10, 07:42   

emarko napisał/a:

Rozważam też opcję wynajmu rodzinie i przyjaciołom "po kosztach" - wówczas wystawię fakturę i wykażę przychód z najmu co powinno dodatkowo "uspokoić" US.

Trzeba to dopisać do zakresu działalności gospodarczej. A czy to uspokoi US. Tam nie pracują barany ale byki i łatwo je rozjuszyć :kon:

emarko 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-09-10, 07:45   

tak, muszę znaleźć odpowiednie PKD na to ale mam jeszcze czas - sam zakup nie determinuje tych zmian - dopiero pierwszy potencjalny wynajem.

A czy ktoś z Forumowiczów ma może doświadczenia z zakupem i eksploatacją kampera w ramach firmy?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2015-09-10, 08:22   

slawwoj napisał/a:
Wydaje mi się ze można odliczyć 100 % VATu bo to samochód specjalny a nie osobówka.

No można , tylko co Ci z takiego kampera, którego nie będziesz mógł użytkować prywatnie.
Przy 100% trzeba prowadzić rejestr przebiegu i rozliczać każdy kilometr , gdzie po co w jakim celu. A jak Cię złapią na prywatnym użytkowaniu to VAT do zwrotu z odsetkami i kara administracyjna.
Specjalne na firmę to ja rozumiem wywrotki, podnośniki koszowe na podwoziu samochodu, i inne takie twory.
Ja myślę, że 50/50 załatwia temat odliczeń w sposób wystarczający a przede wszystkim bezpieczny, bo nie trzeba nikomu udowadniać że nie jest się wielbłądem :spoko

Zmiana przepisów skończyła te podchody w stylu kratki w ferrari rejestrowanym jako ciężarowy, bankowozów w Smartach i innych podobnych głupot.
Normalne jest że bardzo dużo ludzi prowadzących działalność zwłaszcza w mikrofirmach, używa samochodów zarówno prywatnie jak i firmowo, bo zwyczajnie nie stać ich na to aby kupować dwa a jeżdzić w danym momencie jednym, a poza tym nie wszyscy potrzebują do działalności akurat ciężarowy.
Z drugiej strony jak używa się samochodu do działalności to tak samo ponosi się koszty (bieżace + amortyzacja), więc brak możliwości odliczeń był swego rodzaju dyskryminacją.
Przegiecia w drugą stronę też były nagminne, więc myślę że aktualne przepisy są takim złotym środkiem .

Odpowiedz do tematu