|
|
|
nowy Park Narodowy czy plantacja deski sosnowej |
| Autor |
Wiadomość |
Forest
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
|
Wysłany: 2015-09-20, 17:35
|
|
|
Tak w Karpatach mamy 4 PN. Bieszczadzki, Magurski, Tarzański i Gorczanski PN.
Nie ma potrzeby tworzenia kolejnego, w aspekcie FAKTU, że przyroda (roślinność, zwierzyna) jest taka sama w lasach gospodarczych przylegających do tych parków. Wielu nie zdaje sobie sprawy czy jest w Parku Narodowym, czy w na obszarze zarządzanym przez Lasy Państwowe. Te ostatnie zdecydowanie więcej srodków finansowych przeznaczają na budowę miejsc wypoczynku i edukacji. Proszę się udać w okolice Baligrodu - dla karawaningu raj, a wszystko w zgodzie z naturą i poszanowaniem jej praw. Co najważniejsze dostępne dla Kowalskiego.
Kolejny przykład Żubry, występują na wolności w bieszczadach - ale jakoś nie chcą w PN. To leśnicy realizują program dla Żubrów...
Magurski Park powstał całkiem niedawno z jednego z nadleśnictw (Nadleśnictwo Żmigród). Gdyby gospodarka tam prowadzona była taka jak niektórzy w tym wątku opisują, to nie byłoby czego chronić. Porozmawiajcie z naukowcami, fachowcami a nie nawiedzoną młodzieżą, czy ludźmi dla których człowiek jako część w środowisku jest najmniej wart ochrony.
Podam jeszcze jeden -ostatni przykład.
Połoniny w bieszczadach to zbiorowisko które każdego zachwyca, to symbol bieszczadów. Niewiele osób wie, że powstały na skutek działalności człowieka, dzięki prowadzeniu wypasu zwierząt. Poddane całkowitej ochronie za kilkadziesiąt lat samoistnie przestaną istnieć z uwagi na naturalny proces wkraczania tam roślinności drzewiastej. Chrońmy więc wszystko i wszędzie, jestem przekonany, ze przyczynimy się do wyparcia a może nawet wyginięcia niejednej roślinki czy zwierzątka!.
Miało być tyle, ale ,w mojej ocenie więcej dla środowiska można zrobić zwracając uwagę na bezmyślne zanieczyszczanie naszych rzek, tych najmniejszych do których na wsiach czy małych miasteczkach większość mieszckańców ma podłączone szamba. Niech tym zajmą się ekolodzy. Woda to życie
Nie zapominajmy |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymmer
Nazwa załogi: coffeeinthewood
|
Wysłany: 2015-09-22, 11:36
|
|
|
a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
ale podaj, proszę, źródło wiarygodne, opracowanie jakieś, tytuł książki - chętnie się z tymi danymi zapoznam |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2015-09-22, 15:33
|
|
|
| coffeeinthewood napisał/a: | a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
ale podaj, proszę, źródło wiarygodne, opracowanie jakieś, tytuł książki - chętnie się z tymi danymi zapoznam | nie jest tak samo w parkach robactwo takie że ogonić nie można , drzewa leżą i gniją - jednym słowem wielki rozkład ekosystemu |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2015-09-22, 16:31
|
|
|
| coffeeinthewood napisał/a: | a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
ale podaj, proszę, źródło wiarygodne, opracowanie jakieś, tytuł książki - chętnie się z tymi danymi zapoznam |
to ja poproszę (Ciebie) o to samo tylko w drugą stronę |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-25, 07:45
|
|
|
| bert napisał/a: | | coffeeinthewood napisał/a: | a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
sprytne odwrócenie kota ogonem, ale dobrze - poszukam i podeślę
Z Twojej strony liczę na to samo |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-28, 08:11
|
|
|
| bert napisał/a: | | coffeeinthewood napisał/a: | a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
Proszę bardzo:
http://www.biol.uni.wroc....o-zwierzeta.pdf
To ja teraz poproszę coś do poczytania od Ciebie |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-09-28, 08:27
|
|
|
| eler1 napisał/a: | drzewa leżą i gniją - jednym słowem wielki rozkład ekosystemu | Robercik...drzewa leżą i gniją od milionów lat.....i gdyby nie ludzie....ten ekosystem miałby się z tym bardzo dobrze |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-28, 09:11
|
|
|
| gino napisał/a: | | eler1 napisał/a: | drzewa leżą i gniją - jednym słowem wielki rozkład ekosystemu | Robercik...drzewa leżą i gniją od milionów lat.....i gdyby nie ludzie....ten ekosystem miałby się z tym bardzo dobrze |
też myślę, że jakbyśmy nie narobili takiego bałaganu w przyrodzie, to byłoby znacznie lepiej |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2015-09-28, 15:52
|
|
|
| coffeeinthewood napisał/a: | | bert napisał/a: | | coffeeinthewood napisał/a: | a skąd ten FAKT, że przyroda w lasach gospodarczych i w puszczach jest taka sama?
Proszę bardzo:
http://www.biol.uni.wroc....o-zwierzeta.pdf
To ja teraz poproszę coś do poczytania od Ciebie |
ale co to niby dałeś na potwierdzenie tezy, że w PN jest więcej zwierząt i dzikiej przyrody niż poza PN a od tego wychodziliśmy?
Banały i oczywistości, tyle, że wyrwane z realiów.
Widzisz ja praktyk jestem, szkoda mi czasu na czytanie wynurzeń różnych mniejszych czy większych oszołomów (to nie do Ciebie broń boże, to do tych wszelkich specjalistów od wszystkiegomozliwegoiniemozliwego).
Mało mi na codzienności w terenie to i wakacje spędzam w głuszy tej czy tamtej.
Próbujesz brnąć w dyskusję jak ta przysłowiowa o tym co lepsze, masło czy margaryna, zwolenników, autorytetów, opinii, badań NAUKOWYCH ile chcesz a wszystko to na równo.
Chcesz zobaczyć wilka, rysia, niedźwiedzia, chmary jeleni to zapraszam, orła i resztę ptasiej hałastry (mogę Ci to wszystko pokazać, oczywiście kasując za czas i fatygę) i zobaczysz, że wszystko to spotkasz DOKŁADNIE POZA PN i w ilościach których w PN nie znajdziesz
W PN w Europie przede wszystkim "hodowane" są ambicje organizatorów i inicjatorów a zaraz potem (a może przedtem): kasa misiu kasa + dla zamydlenia; turystyka masowa która licznie jest na tych terenach reprezentowana
a zmieniono automatycznie na - opowiadaj o puszczach i umarłych drzewach piękne są, pod warunkiem, że zlikwidujemy jeden z najliczniejszych z licznych gatunek pasożytów/szkodników czyli:
człowieka
i wtedy puszcza weźmie to co człowiekowi już potrzebne nie będzie
Powtórzę, tej przyrody jaką mamy w Polsce nie podarowali nam kosmici. Mamy ja taką a nie inną dzięki pokoleniom leśników (na wszelki wypadek napiszę: leśnikiem nie jestem, choć w lesie bywam na co dzień i z leśnikami współpracuje przy różnych okazjach).
|
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-29, 07:50
|
|
|
no dobra - to są Twoje opinie ...a mieliśmy przedstawić sobie FAKTY
jakby nie było uniwersyteckie opracowanie jest źródłem zawierającym fakty i liczby. Tam również masz zestawienia danych odnośnie populacji niektórych zwierząt w lesie gospodarskim i puszczy.
To co? będą fakty, czy kończymy dyskusje walkowerem |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2015-09-29, 09:23
|
|
|
| coffeeinthewood napisał/a: | no dobra - to są Twoje opinie ...a mieliśmy przedstawić sobie FAKTY
jakby nie było uniwersyteckie opracowanie jest źródłem zawierającym fakty i liczby. Tam również masz zestawienia danych odnośnie populacji niektórych zwierząt w lesie gospodarskim i puszczy.
To co? będą fakty, czy kończymy dyskusje walkowerem |
wiesz pod margaryna ale i pod masłem podpisały się nie jedne autorytety uniwersyteckie.
Zależy kto płcił za opnie.
Teraz na serio; nie obraź się ale to co tam podlinkowałeś to taki swoisty folder podobny dla ściemy dla kupującego nowe auto. Wszystko cacy opisane, niby wszystko prawda a sedno tkwi w przemilczanych/niedopowiedzianych szczegółach których i tak zresztą większść laików by ne zrozumiała.
Zatem ta "nasza" (promowana wersja) powiada, że nasze auto jest najlepsze, najmniej pali, ma najlepsze... itd. Słowem laik będzie się cieszył jak świnia w deszcz a przeciętny fachowiec, nie powiem nawet, że inżynier z branży ale co zmyślniejszy mechanik wie ile ta "laurka" jest warta.
Przypomnę Ci jeszcze, że nasz "pojedynek" miał dotyczyć tego, że poza parkami (a dokładnie w pobliżu) narodowymi przyroda jest równie dzika jak w parkach. To co podlinkowałeś ani temu nie przeczy ani tego potwierdza.
Zresztą spokojnie "odwróciłem kota ogonem" (jak to byłeś przejmy określić) bo wiedziałem, że takich opracowań po prostu nie ma.
Sumując, Twój link to popularno (no dobra niech będzie) popularno naukowe opracowanie na poziomie tekstów dla dzieci prowadzanych po leśnej ścieżce dydaktycznej i nic więcej.
Niemniej nadal nie jesteś w stanie podważyć (a na pewno nie tym linkiem) tezy która padła powyżej gdzieś, ze przyroda poza parkami jest/bywa równie dzika.
Z liczeniem zwierzyn jest bardzo ale to bardzo śmiesznie. Całkiem niedawno (w celu pozyskania środków na prace "badawcze" twierdzono, że na terenie poligonu drawskiego jest trzydzieści parę stanowisk wilka
w rzeczywistości są obecnie ze trzy może cztery a na pewno to jedno.
Przeliczyli te olbrzymie ilości ludzie z tytułami, specjaliści.
A co tam, kilka dużych baniek - pisze o milionach złotych w skali kilku lat - na prace badawczo/obserwacyjne piechotą nie chodzi. Fajne autka, fajne aparaty, lornetki, do dyspozycji niekoniecznie w czasie prac badawczych, opinie i opracowania po kilkadziesiąt tysięcy za kilka stron - często na zasadzie kopiuj wklej, zmień numer siedliska etc)
Jak doszło do realiów w terenie, to zgodzono się na te trzy czy cztery stanowiska, choć jak wspomniałem pewne to jest jedno.
Daj proszę materiał który stwierdzi jednoznacznie, że poza PN nie ma warunków środowiskowych d zachowania lub rozwoju przyrodniczego.
Wyłącz z tego od razu opracowania robione przez pracowników parków kto podcina gałąź na której siedzi).
I na koniec ponownie spytam, sąd w najjaśniejszej naszej wzięła się ta szata przyrodnicza jakże ciekawsza od tej co na zachód od Odry, gdzie jak to w "cywilizacji" PN, rezerwatów i całej reszty stref ochrony od wielu lat nie brakowało. |
 |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-09-29, 15:45
|
|
|
no dobra - ciekawe rzeczy mówisz.
jestem pewien, że te wałki się dzieją, bo tak to już niestety jest, że gdzie pieniądze tam i ludzie szukający łatwego dochodu. Niestety psują opinie wszystkim, również tym, którzy z zaangażowaniem te ptaki, wilki, łosie itp liczą. Ja wciąż [może naiwnie] wierzę, że uczciwych i zaangażowanych jest więcej. Co nie zmienia, że na 100% masz rację - oszuści są wszędzie
niemniej - skoro nie ma opracować ani na tezę, że różnica jest [choć tam są wyliczenia i ciężko mi uwierzyć, że są sfałszowane, ale niech tam....] ani nie ma opracowań na antytezę ...to jedyne co pozostaje stwierdzić, że cała dyskusja opiera się o przekonania a nie fakty
tak więc - ja pozostaje przy swoim, Ty przy swoim i do zobaczenia gdzieś na trasie i stawiam piwo
a kto jeszcze petycji nie podpisał - w dalszym ciągu namawiam do podpisania |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2015-09-29, 15:50
|
|
|
| coffeeinthewood napisał/a: | no dobra - ciekawe rzeczy mówisz.
jestem pewien, że te wałki się dzieją, bo tak to już niestety jest, że gdzie pieniądze tam i ludzie szukający łatwego dochodu. Niestety psują opinie wszystkim, również tym, którzy z zaangażowaniem te ptaki, wilki, łosie itp liczą. Ja wciąż [może naiwnie] wierzę, że uczciwych i zaangażowanych jest więcej. Co nie zmienia, że na 100% masz rację - oszuści są wszędzie
niemniej - skoro nie ma opracować ani na tezę, że różnica jest [choć tam są wyliczenia i ciężko mi uwierzyć, że są sfałszowane, ale niech tam....] ani nie ma opracowań na antytezę ...to jedyne co pozostaje stwierdzić, że cała dyskusja opiera się o przekonania a nie fakty
tak więc - ja pozostaje przy swoim, Ty przy swoim i do zobaczenia gdzieś na trasie i stawiam piwo
a kto jeszcze petycji nie podpisał - w dalszym ciągu namawiam do podpisania |
może być kawa, alkoholu w zasadzie nie pijam (szczególnie współczesnego"piwa") no chyba, że się trafi jakaś dobra cujka/palinka do tego wysoko w górach
pzdr |
 |
|
|
|
 |
coffeeinthewood
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-10-01, 10:27
|
|
|
jak przystało na tytuł mojego bloga ...robie super kawę ) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|