Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa nowego starego kamperka
Autor Wiadomość
Rafał54 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2.8 Burstner 532-2 Active zimowy
Otrzymał 4 piw(a)
  Wysłany: 2015-10-03, 21:00   Naprawa nowego starego kamperka

Witajcie
Korzystając z okresu sprzedaży uszkodzonych w czasie wakacji kamperów kupiłem prawie w ciemno coś młodszego.
Dzisiaj proszę o dwie rady:
1. Gdzie w Warszawie lub okolicy można oddać do fachowego wyprostowanie aluminiowy błotnik taki jak na zdjęciu poniżej ? Błotnik jest wgnieciony i wygięty ale nigdzie nie rozerwany.
2. Jak zdemontować zagłówki celem zdjęcia pokrycia do prania ?
Szarpanie nic nie pomogło, nie ma też nigdzie żadnych przycisków.
z góry dziękuję za odpowiedź

błotnik.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 190,14 KB

zaglowki.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 193,94 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2015-10-10, 15:01   

Przyjrzyj się dobrze - zagłóki musza mieć jakieś zaczepy. jak nie w oparciu to w samym zagłówku może być blokada. sprawdź pod materiałem.

janek50 
stary wyga

Twój sprzęt: na razie w planach
Piwa: 11/8
Wysłany: 2015-10-11, 23:32   

przy samym fotelu gdzie są plastykowe prowadnice zagłówków będziesz miał zatrzask na jednej prowadnicy zagłówka,szukaj na zewnętrznych stronach ,który musisz wcisnąć, są niepozorne i nie rzucaja się w oczy, wyciągnij zagłówki na maxa do góry.

Rafał54 
początkujący forumowicz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-12, 22:18   

Dziekuję za odpowiedzi, jednak z zagłówkami nie poradziłem sobie jeszcze. Sprawa prania pokrowców zagłówków i tak pewnie poczeka do wiosny, codziennie znajduję nowe poważniejsze problemy.
Blacharza gotowego wyprostować aluminiowy fartuch znalazłem, element zawiozłem ale od tygodnia leży u niego pod płotem i twierdzi, że na razie nie ma czasu.

W sobotę wyłączyłem zasilanie w elektrobloku przełącznikiem na "Batterie Aus ". Usłyszałem pyknięcie stycznika . Ponowne włączenie na " Batterie Ein " nie włączyło stycznika i w zabudowie nie mam prądu. Zdarzyło sie to już drugi raz. Poprzednio prąd włączył się po dwóch dniach od włączenia na Ein. W poprzednim kamperku przy takich objawach pomogła wymiana przełącznika. Ciekaw jestem co tym razem jest przyczyną ? Na dwóch żółtych bezpiecznikach z lewej strony jest napięcie, po prawej stronie od przełącznika nie ma napięcia.

W niedzielę oglądałem dach. Ogólnie wygląda nieźle. Znalazłem fabrycznie przygotowane miejsce na montaż wysuwanego z szafy masztu do anteny TV. Pewnie w przyszłości zamontuję taki maszt bo nie wyobrażam sobie jak inaczej rozwiązać montaż anteny i przewodów antenowych. Zastanawiam sie tylko czy zdemontować taki maszt ze starego kamperka, czy szukać innego na alledrogo. Czy brak masztu telewizyjnego przy sprzedaży kamperka z 1990 roku obniży jego cenę ?

Zaniepokoił mnie wygląd jednej baterii słonecznej. Szkło sprawia wrażenie popękanego w drobne kawałeczki szkła hartowanego. Czy to oznacza konieczność demontażu i ewentualnej wymiany ? Przy okazji zrobię fotki i pokaże jak to wygląda.
c.d.n.

elektroblock.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 183,95 KB

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-10-12, 22:22   

Prawidłowo. U mnie na EBL 29 po włączeniu "ein" na EBL trzeba uruchomić elektroblok wciskając pokrętło na panelu kontrolnym LT95 wewnątrz, nad drzwiami. To normalna procedura opisana w instrukcji. Zapewne u Ciebie jest podobnie. Poczytaj.

Rafał54 
początkujący forumowicz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-12, 22:41   

Włączenie przełącznika nad drzwiami nic nie daje. Nie zapala się zielona dioda przy tym przełączniku. Wcześniej dioda zapalała się i gasła w zalezności czy przełącznik nad drzwiami był włączony czy rozłączony. Przede wszystkim nie słychać pyknięcia stycznika w elektrobloku przy włączanie na Ein

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2015-10-12, 23:02   

Zacznij od sprawdzenia wtyczek przy EB. Jak są ok, to wyjmij bezpieczniki i sprawdź czy któryś nie jest przerwany przy samej nóżce. Czasami się tak urywają, a wyglądają na całe ;) Jeśli nadal nic nie znajdziesz, to trzeba rozebrać sam EB i poszukać czy nie ma zimnych lutów i sprawdzić sam włącznik. Elektronika w EB, raczej nie padła.

Rafał54 
początkujący forumowicz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-19, 19:04   

Witam!
Wystarczyły dwa wilgotne dni aby elektroblok włączył zasilanie części kempingowej w czasie mojej nieobecności ( włącznik ustawiony był na "Ein" ) . Przełącznik bez problemu wyłączył stycznik, ale ponownie nie włączył go. W wolnej chwili będę musiał rozebrać elektroblok.

Niestety deszcze ujawniły inną istotną usterkę ale dotycząca szoferki. Deszczówka przecieka do komry silnikowej z podszybia. Litrowy pojemnik po lodach postawiony na akumulatorze wczoraj napełnił się w połowie. Dzisiaj odkręciłem podszybie, wszystko umyłem ale nie znalazłem braku uszczelki czy śruby. Z miękkiej gumy zrobiłem podkładki po śruby i wkręty, ale jak uszczelnić styk szyby z uszczelką gumową podszybia ?

Jak poradziliście sobie z tym problemem w Waszych Ducato II ?

Jeszcze jedno pytanie. Czy czerwona butla ze zdjęcia przydatna jest w Polsce ?

Obecnie walczę z formalnościami związanymi z rejestracją . Pomimo, że Niemiec był na przeglądzie w marcu, lato spędził w Grecji, nasz diagnosta stwierdził, że samochód nie spełnia wymagań technicznych. Tak szarpał, że doprowadził do pęknięcia tylnego przewodu hamulcowego. Zamówiłem dziś komplet nowych miedzianych przewodów i w niedzielę zamiast pójść na wybory będę wszystkie wymieniać.
c.d.n.

butla.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 174,43 KB

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2015-10-19, 19:11   

Jeśli cieknie szyba czołowa, to niestety trzeba ją wyciąć i wkleić ponownie. Szyba jest wklejana, a uszczelka ma jedynie zadanie ozdobne ;)

WALDZIOR 
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
Piwa: 6/4
Wysłany: 2015-10-19, 20:43   

Mam w moim kamperku taką butlę po NIEMCU tyle, że taką szarą, na stacji z gazem koło firmy gdzie pracuję oddaję chłopakom i za dwa dni wraca nabita. Używam awaryjnie jak "wydoję" 11.

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2015-10-19, 20:49   

Rafał54 napisał/a:
Obecnie walczę z formalnościami związanymi z rejestracją . Pomimo, że Niemiec był na przeglądzie w marcu, lato spędził w Grecji, nasz diagnosta stwierdził, że samochód nie spełnia wymagań technicznych. Tak szarpał, że doprowadził do pęknięcia tylnego przewodu hamulcowego. Zamówiłem dziś komplet nowych miedzianych przewodów i w niedzielę zamiast pójść na wybory będę wszystkie wymieniać.
Zmień diagnostę :gwm
Jak ma ważny przegląd to po co pojechałeś na stację ? Chyba tylko aby uzupełnić brakujące dane dla Pani w okienku :mrgreen:

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2015-10-19, 21:38   

Cytat:
="Rafał54"
...

nie powinno być z tym problemu, butla z wyglądu jest w dobrym stanie i powinna być bezpieczna , na uchwytach jest wybita data do kiedy jets waźna legalizacja.
Daj nalełnić i uźywaj bez obaw :ok

u nas w Niemczech jest tak
--czerwone butle są butle wypoźyczone na kaucję, na butli pisze z jakiej firmy pochodzą i tam się je na ogół wymienia;
--siwe butle są butle kupione na własność , wszędzie moźna wymienić na inna siwą (butla za butlę)
--srebrne /aluminiowe są butle własnosciowe,

w.w butle są do uźytku na gaz propan /butam i mogą byc w kamperze uźywane

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2015-10-19, 22:00   

Rafał54 napisał/a:
Tak szarpał, że doprowadził do pęknięcia tylnego przewodu hamulcowego.

no i powinieneś mu podziękować, bo skoro był na tyle słaby, że pękł na przeglądzie, to nie pęknie w drodze

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2015-10-19, 22:18   

eler1 napisał/a:

...
Zmień diagnostę :gwm
Jak ma ważny przegląd to po co pojechałeś na stację ?
...

Niemiecki TUV jest honorowany pod warunkiem, że ważny będzie co najmniej rok i 1 dzień.
Wówczas do diagnosty nie jedziemy w ogóle a pani w okienku wbija w DR datę następnego przeglądu, już w PL.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2015-10-20, 07:44   

Rafał54 napisał/a:

Podobno czerwony kolor butli zarezerwowany jest tylko dla sprzętu gaśniczego.

Odpowiedz do tematu