|
|
Kodówka termoelektryczna "z głową" |
Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-10-23, 19:55
|
|
|
Donat napisał/a: | Jeśli chcesz mogę Ci jeden taki sprezentować :-) |
9cm to konkretna izolacja, ale obecnym modelem jestem zadowolony. Przenośność i możliwość ładowania z boku ma też swoje zalety. Pojeździ toto z nami jeszcze sezon-dwa, a potem będzie zastąpione domową lodówką sprężarkową w dużym blaszaku. Mimo wszystko dzięki za propozycję!
Fux napisał/a: | Wkład to lipa. Lepiej sprawdza się mineralka 1,5l włożona weń jako wkład. |
Wkłady są mojej produkcji. Obecna iteracja to baniak po wodzie zdeminerilzowanej 5l, wypełniony czystą wodą. Solanką 5-20% można osiągnąć od -1 do -15 stopni w lodówce, kosztem czasu działania wkładu. Nie potrzebne mi jednak w lodówce poniżej 0, więc czysta woda sprawuje się świetnie. |
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-10-23, 21:48
|
|
|
Brawo za decyzję!
Wreszcie będziecie mieć wygodę i luz |
|
|
|
 |
dominico12
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-27, 20:36 Kodówka termoelektryczna "z głową"
|
|
|
Rawic napisał/a: | toscaner napisał/a: | I żeby prąd produkowało przy okazji. | jest to też możliwe ale gdy pojedziemy kamperem na Syberię, wyjmujemy wtedy Peltiera z Kodówki, bo jest nam tam niepotrzebna, mocujemy go nad lampą naftową, z jednej strony gorąco a z drugiej mróz 40 st.C i otrzymujemy prąd elektryczny. |
wystarczy dzióra w kamperku prze nią wystawić ogniwo z jednej strony ciepłe wnętrze z drugiej strony zimny klimat syberii a na kabelkach prąd |
|
|
|
 |
staszko
trochę już popisał

Twój sprzęt: MB 100 zrobiony
|
Wysłany: 2015-11-10, 07:51
|
|
|
Koder, czy zastanawiałeś się nad zrobieniem lodówki tzn. izolacja taka jaką zrobiłeś w tej małej, a "bebechy" z domowej sprężarkowej . Mam Mantę MC519 i powiem że izolacja jest bardzo marna .W czasie działania lodówki wyraźnie wyczuwam ciepło po dotknięciu w środku. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-11-10, 08:20
|
|
|
Myślałem i stwierdziłem, że się nie opłaca. Lepiej po prostu kupić lodówkę z rozsądną izolacją. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|