Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Złomek 2 - całoroczny kamper idealny?
Autor Wiadomość
chemik 
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Piwa: 116/19
Wysłany: 2015-11-11, 20:07   

Tam, gdzie robiliśmy zdjęcie, było baaaaardzo gorąco, dlatego założyliśmy pokrowiec ( wsuwany w szynę, czas założenia dosłownie kilka minut). Różnica była wyczuwalna - dużo chłodniej. Używamy ją już dwa lata i jest OK.
Koszt znikomy ok. 80 zł. + własna robota .( ok. 2 h).

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-11-11, 20:50   

Po tych strachach tymi skrzyniami, no i cenowo też to wychodzi, bo sporo drożej niż nówka sztuka blaszanka z salonu, to przechylam szalę jednak w stronę L3H3, bardzo ostatecznie L3H2, ale gdybym upolował takiego kwadraciaka z w miarę stabilną konstrukcją, to do przemyślenia.

No ale to może się zmienić.

Jako, że powiedzmy na 60%-70% byłaby to blaszanka, to izolację robiłbym tym razem tą polecona już matą wygłuszającą. Z tym, że zastosowałbym 20mm plus coś alufoxopodobnego 5-10mm, czyli razem ok 25-30mm, lub 2x13mm + alufoxopodobne.
http://archiwum.allegro.p...4572908604.html
Nie jest tak, że poleciłem tą matę z dupy, bo mam nią wyklejoną pół kabiny i calutkie drzwi przednie, oczywiście plus alufox. Mata, plus bitumiczna, bo cenię sobie dobry dźwięk przy okazji.

Przez rok kamperowania do dziś nie mamy żadnej kotary oddzielającej kabinę od reszty kampera. Po prostu nieźle przy okazji izoluje. Jedynie na szybach docięty alufox, idealnie do wielkości.
Czyli jakby przetestowałem ją również. Cenowo nie jest to tanie rozwiązanie, ale zalety jakie widzę:
- samoprzylepne - nie muszę się bawić z taśmami
- izoluje akustycznie - dla mnie to na równi ważne z izolacją termiczną. Pół życia przejeździłęm limuzynami, więc jeśli udało mi się wygłuszyć złomka do akceptowalnego poziomu, że przy setce można szeptem rozmawiać, to chyba jakiś wynik mam. No ale poszło trochę tej maty w kabinę. :)
- wygodne w wykładaniu.

wady:
- brakuje warstwy z jakimś ekranem aluminiowym, ale to załatwię j.w.
- dużo droższe niż np. wełna i worki.

Z izolacją, dla odmiany się raczej dużo nie zmieni, chyba, że dopadnę jakąś kwadratową izotermę.

Teraz czas na kolejny krok...
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 21:11   

3. OGRZEWANIE

Ponoć jeśli coś jest dobre, nie trzeba tego ulepszać. Moje rozwiązanie z ogrzewaniem podłogowym w Z1 przebiło niejednego firmowego kampera (pochwalę się, a co, bo to mi wyszło), a są to słowa ich właścicieli po tym jak mieli okazję pomacać i porównać. Żadnego marznięcia stóp, stabilna temperatura w całym kameprze. Czy można coś ulepszyć?
Otóż mam kilka pomysłów i na to. :mrgreen:

Co bym zmienił?
Na pewno nigdy nie zastosowałbym żadnego zawalającego pół metra ściany pieca np. Truma. To nawet nie jest brane pod uwagę. Tylko webasto. Aby ulepszyć to co już mam, tym razem upchałbym piec pod maską i dodatkowo wygłuszył piankami akustycznymi z ekranem alu, coby niechcący czegoś nie stopiło. To powinno wyeliminować słynny problem "nie chcę pakować koło samochodu z webasto". Po prostu nie będzie go już praktycznie słychać.

Wnętrze.
Rozważam (na 20-30%) inny układ z łazienką z tyłu, więc jeśli zostałyby nagrzewnice z nadmuchami, to zamiast 2 dałbym 3cią do łazienki. Łazienkę na końcu kampera dobrze by było czymś dogrzać, wysuszyć. No ale to opcja.
Z ogrzewania podłogowego za Chiny nie zrezygnuję, bo jest to rewelacja, ale żeby to docenić i w ogóle potrzebować, trzeba by używać kampera też poza sezonem letnim.
Ale do rzeczy. Podłoga to już wiecie.

Jest jedna coś co rozważam, alternatywnego, coś opcjonalnego. Pozbył bym się w ten sposób i tak już malutkich grzejniczków z wentylatorami nadmuchowymi. Oszczędność miejsca na dodatkowe 2 garnki i energii elektrycznej.
Te moje są dość wydajne, pomimo, że ciche, ale zjadają 1,8A każdy. Przy 3 szt byłoby to 5,4A. Zakładając, jak teraz, że webasto pracuje średnio 3-5x na dobę po ok 30min. mamy średnio 2h jego pracy na dobę, czyli same wenty to zużycie w Z2 wychodziłyby ok. 11Ah. I mało i dużo.
Paliwa webasto cały czas nie ciągnie, ale nadmuchy, pompa wody pracują. Wodna zjada 1,15A.

Co więc planuję takie nowatorskiego zastosować? Inne grzejniki? Przeszło przez myśl.
Wyobraźcie sobie podłogówkę ale na ścianach. :bigok
Tak choćby do połowy wysokości kampera, albo im wyżej tym rzadziej pętla.
Czyli mamy blachę auta, piankę, alufox, weżownicę, sklejkę (tak upraszczając).

To jeszcze nie wszystko, ale na teraz chwila przerwy, bo ciekawi mnie co o tym "absurdalnym" pomyśle myślicie. :bigok
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-11-11, 22:43, w całości zmieniany 1 raz  

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-11-11, 21:15   

Jak już pisałem, moim zdaniem sensowne. Robisz tak na prawdę zwykły radiator, jaki stosuje się w domach. Tylko jaką chcesz tam temperaturę utrzymywać? Podłogowe 30-40'C, czy więcej?

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 21:25   

4. OCHŁADZANIE

Jak ogrzewanie, to od razu i w drugą stronę. Wyobraźcie sobie, że latem ten sam płyn krążyłby jakoś przez układ klimatyzacji (jakiś wymiennik) i pompka pompowałaby w ścianowe i podłogowe wężownice taki zimny płyn wychładzając ściany.
Co z tego, że za izolacją jest piekło i np +75C ma blacha, od strony wewnętrznej ściany byłyby chłodne. Chłodne ściany to chłodne meble, a od tego i powietrze. W tym wypadku, nawet otwieranie drzwi nie robiłoby wielkiej różnicy na ogólny komfort, bo powietrze najszybciej się wymienia, a więc po ich zamknięciu (przewietrzenie) dość szybko powinno pobrać chłód ze ścian, czy raczej oddać ciepło.

No dobra, a teraz zaszaleję. A gdyby tak puścić taką sporą wężownicę przez styrodurowe pudło? Tak, tak, taka kodówka, ale z ekstra zimną wężownicą. :)

No dobra teraz już na prawdę wystarczy na dziś. :bigok
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-11-11, 21:25   

Żaden absurdalny,ogrzewanie w ścianach od dawna się robi.
Sam będę łazienkę rurkami oplatał,a o ścianach jeszcze pomyślę :-/

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 21:40   

koder napisał/a:
Jak już pisałem, moim zdaniem sensowne. Robisz tak na prawdę zwykły radiator, jaki stosuje się w domach. Tylko jaką chcesz tam temperaturę utrzymywać? Podłogowe 30-40'C, czy więcej?

Myślę, że jak w Z1, tak w Z2 dobrałbym to eksperymentalnie, w praniu. No chyba nikt mi nie poda ile ma być na tacy, bo raczej niewiele takich kamperów z grzanymi przez wodę ścianami jeździ.
Myślę, że prosto załatwiłoby się to czujnikami temperatur i sterowanie tym przez np. Arduino.
Tu mam ręczne sterowanie zaworami kulowymi. Pobawiłem się w ustawienia rok temu i do dziś jest dobrze. W sumie bez Arduino też wykonalne, ale więcej mechanicznej regulacji, tu klikałbym sobie coś na ekraniku.
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 21:42   

wlodo napisał/a:
Żaden absurdalny,ogrzewanie w ścianach od dawna się robi.
Sam będę łazienkę rurkami oplatał,a o ścianach jeszcze pomyślę :-/

O to może zdążysz przetestować jeszcze zanim ja zacznę budowę. :mrgreen:

Widzę tylko jedną wadę tego grzania, ale żeby był jakiś tam porządek...
Budowa domka ze złomka

STACHUS 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato L2H2
Wysłany: 2015-11-11, 21:43   

toscaner napisał/a:
Czyli mamy blachę auta, piankę, alufox, weżownicę, sklejkę (tak upraszczając).

Co masz na myśli pisząc "piankę"? Pytam bo chciałbym już ocieplać mojego ducato, a ciągle nie mam projektu materiałów izolacyjnych.

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-11-11, 21:45   

No przed chwilą pisał...

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-11-11, 22:03   

:haha: :haha: :haha: :haha:

idealny kamper z przednim napędem ????? Jaja sobie robicie ?

co do adaptacji meblowozów czy podobnych to proponuję dryndnąć do WĘDROWCA / Miś Polarny / był na ostatnich solankach /niebieski / .... pewnie sporo by podpowiedział o zagrożeniach w takim aucie a kilka punktów by się znalazło .

:spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 22:03   

3. OGRZEWANIE - cd

Widzę wadę takiego tylko "akumulacyjnego" (?) grzania.
Gdy kamper postoi długo sam ( długo, długo), to dość dużo czasu zejdzie na nagrzanie wszystkiego, aż zaczniemy odczuwać ciepło w powietrzu, ale mam i na to rozwiązanie.

Znalazło się przez przypadek. A może nic nie dzieje się przez przypadek?

Gdy we Francji padło nam webasto (elektronika - inna historia) i nie mieliśmy ogrzewania, mieliśmy trochę dylemat co będzie w UK. Temperatury już nie były upalne, zwłaszcza nocami. Nawet we Francji.
Później w Anglii dobijały w dół i do +0,5C nad ranem. Takie po +2C były kilka razy. A tu webasta niet.

Co robiłem? Przed 22-gą nagrzałem silnikiem całego kampera. I o dziwo albo układ mebli, albo sprawność dmuchawy, nagrzewnicy, nie wiem, ale dawał sobie świetnie radę. Było to wykonalne. Jeśli jechaliśmy, to wcześniej trochę już podczas jazdy podkręcaliśmy grzanie, np. 5km-10km przed celem, później jeszcze z pół godz na wolnych, ale dmuchawa na max i nawet z tyłu potrafiło być +30C. No upał.
Fakt w szafkach zimno, ale nad ranem pomimo braku ogrzewania mieliśmy np +18
W sąsiednich mini kamperach mieli +2C do +5C i Angole spali w arktycznych śpiworach.

To było awaryjnie, ale dało do myślenia.
Czyli po prostu po takim długoterminowym, albo iluś dniowym wychłodzeniu, po prostu włączyłbym grzanie ścian, podłogi + nadmuch z kabiny na max.
Można też zrobić nadal 1-2 nadmuchy poza tym grzaniem wodnym.
No jakoś tak. Trzeba to jeszcze tylko przemyśleć i dopracować. :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-11, 22:33   

BIORCA napisał/a:
:haha: :haha: :haha: :haha:

idealny kamper z przednim napędem ????? Jaja sobie robicie ?

co do adaptacji meblowozów czy podobnych to proponuję dryndnąć do WĘDROWCA / Miś Polarny / był na ostatnich solankach /niebieski / .... pewnie sporo by podpowiedział o zagrożeniach w takim aucie a kilka punktów by się znalazło .

:spoko

Adam, fakt, zapomniałem, a pisałem już kilka razy gdzieś, że 4x4 biorę też pod uwagę. A tu o tym nie wspomniałem. Więc tył przy 4x4 to lipa. :spoko

Chociaż przód też mi nie straszny. Gdyby nie to że mam low ridera (malutkie oponki, brak poduch), to wjadę i wyjadę wszędzie. Na razie tylko kilka razy przedarłem tłumikiem po wertepach i raz urwałem dorobioną drugą rurkę do spustu szarej. :haha:
Ale wyjechałem, a co. Rozkład wagi na etapie projektowania wystarczył. Przód nie wisi w powietrzu jak w większości kamperów. :mrgreen:

Z meblówkami itp wynalazkami to wszystko bardzo cenne uwagi, bo nie jestem w temacie i chłonę jak gąbka.
Tu 3-cia karta i się już coraz bardziej klaruje H3L3 4x4 : :szeroki_usmiech
Budowa domka ze złomka

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2015-11-11, 22:34   

Świstak napisał/a:
Cudne i do tego tuż pod nosem. Ciekawe jakie ceny.....

Panowie Powiem tak interesowałem sie tym tematem w 2012r. i z tego roku mam wycenę z firmy Lamar .
Jak kogoś interesuje to proszę. : TUTAJ
Mnie ie było stać, ale może kogoś. :wyszczerzony:

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-11-11, 22:39   

voice napisał/a:
Świstak napisał/a:
Cudne i do tego tuż pod nosem. Ciekawe jakie ceny.....

Panowie Powiem tak interesowałem sie tym tematem w 2012r. i z tego roku mam wycenę z firmy Lamar .
Jak kogoś interesuje to proszę. : TUTAJ
Mnie ie było stać, ale może kogoś. :wyszczerzony:

wiele napisali ale najważniejszego nie .... ile to waży ? Jaka ładowność tego czegoś ???

Odpowiedz do tematu