|
|
Złomek 2 - całoroczny kamper idealny? |
Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-11-10, 19:55 Złomek 2 - całoroczny kamper idealny?
|
|
|
No prawie i oczywiście idealny dla nas. Bo jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
No i na razie są to tylko przemyślenia, bo na razie jeszcze jesteśmy w trakcie naszego "na dziko po Europie". Ale kto wie?
Pierwszego złomka zaprojektowałem dość dobrze pod nas i muszę przyznać, że w 95% jest idealny. Gdyby było inaczej, już dawno byśmy pier...li podróżowanie.To chyba logiczne.
Wiele rzeczy było przemyślanych podczas budowy i wiele rzeczy zmienionych już w jej trakcie, stojąc czasem np. z garnkami w rękach, czy czymś tam i wczuwając się jak to będzie gdy będzie tak, albo tak. Niektórzy, co śledzili budowę wiedzą, że np. pierwsza szafka kuchenna w całości wyleciała i zrobiłem druga od zera, dużo praktyczniejszą. Było wiele innych zmian.
A teraz mogę napisać już z punktu widzenia praktycznego, długoterminowego użytkowania i zimą i latem. Latem bardzo brakowało klimy, ale to powiedzmy sprawa techniczna, którą można było "naprawić" wydając jednorazowo np. 1,500 euro. lub naprawiając silnikową, za której naprawę w It zawołali sobie około tysiąca euro. W Polsce pewnie bym zapłacił kilka stówek, tyle, że złotych. No ale...
Tańszą opcją niż wydanie 1,5 tysia jurków było spędzić upalny czas w górach. Chłod + spokój + oszczędzona kasa. No same korzyści.
Jest kilka niedociągnięć, których Złomek 2 nie będzie miał. No ale tu mowa o długoterminowym kamperowaniu. Mowa też o kamperze dopasowanym do mojego wzrostu. Złomek 2 też będzie musiał stać się domkiem na miesiące "na dziko" po Europie, bo to jeszcze nie koniec naszej wędrówki. Nawet gdybym zrobił przerwę, to max 2-3 mies na budowę i heja dalej w drogę, ale chciałbym uwinąć się w 1,5-2mies. co jest wykonalne, ale...
Oczywiście tym razem budowałbym pod dachem, najlepiej niedaleko jakiegoś Obi.
No ale jak mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc:
Złomek 2 - kamper idealny
Postaram się podzielić na etapy, od początku budowy, co bym zrobił inaczej.
No to co, zaczynamy? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-11-14, 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Woj-tek
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2012 Piwa: 5/45 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-11-10, 20:00
|
|
|
Powodzenia |
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-11-10, 20:13
|
|
|
1. BAZA
No więc na początek baza.
Tym razem celowałbym w wyższą budę. Przy moim wzroście L3H2 w tym modelu (FL) jest na styk. Brakuje mi po miesiącach kamperowania przestrzeni nad głową. Tu wysokość zaprojektowałem, aby mieć ten 1cm nad ogoloną głową, ale terz chcę więcej.
Praktyka pokazała również, że łóżko idealne musi mieć długość minimum 110% wzrostu. Moje ma 105%, czyli nie śpię ze skulonymi nogami, ale brakuje tej przestrzeni na tzw. wyciągnięcie się. A to ważne, gdy kamper staje się domem na dłużej. Przy 105% wyciągam się w poprzek przepychając M.
Minimum w jakie celuję, to L3H3, czyli 217cm jeśli byłby to trojaczek. L3 to też ok 3,7m długości paki, co z kabiną daje już ok. 4,5m kampera. Teraz mamy ok. 4,1 m z kabiną: 336cm + te ok. 80cm.
Nie jestem pewien, czy potrzebuję aż 407 cm czyli L4. Zewn. wymiar 636 cm + nawet ewen. rowery i nadal mieścimy się w 7 m na promy.
Tu jest sprawa do przemyślenia. 407 cm jest kuszące, bo z kabiną mam już prawie 5 m (4,9m) kampera. To w sumie około 70 cm "dłużej" niż teraz. Do tego 20 cm wyżej sufit. No salony.
Nie ukrywam, że śledzę tematy Kogli itd. Ale wiele razy rzucił mi się w oczy samochód dostawczy mijany na drogach. Obstawiam, że to tzw "meblówka", czyli silnik skrzynia śmiga i nie musiałbym wymieniać 80km na coś mocniejszego.
Czyli wchodziłby w grę też taki wehikuł jak na fotce poniżej. Oczywiście musiałbym zrobić izolację, ale to akurat bułka z masłem.
Plus a zarazem i minus takiej "meblówki", to to, że trochę przypomina już standardowego kampera.
Okna naklejki i mamy prawie jak oryginał.
No ale spotkaliśmy nieraz ograniczenie do 2m szerokości. Złomek się prześliznął. Taki "kwadraciak" już tam nie wjedzie.
Podsumowując idealny złomek 2 musi mieć ok. 20cm na moją głową i łóżko o długości min 110% mojego wzrostu. Jeśli nadal byłby to blaszak, to nie ukrywam, że rozważam inny układ, w którym po prostu największe łóżko opuszczane jest spod sufitu i jest wzdłuż. Przy tej wysokości H3, jest to możliwe i wykonalne.
Czyli wstępnie albo L3H3 w trojaczkach >07, albo takie coś:
Edit: poprawiłem wymiary wg wikipedii, bo pisałem z głowy.
baza.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 256 raz(y) 179,84 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
Rowerek
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Cze 2012 Piwa: 28/4 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2015-11-10, 21:18
|
|
|
zobacz model pod nazwą LAMBOX |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-11-10, 21:20
|
|
|
2. IZOLACJA
O izolacji jest już odrębny temat na forum i jest podanych wiele opcji. Tu rozpatrywałbym dwie alternatywy i byłoby to związane z finansami (jak zawsze).
Bardzo dobrą izolacją jest wełna w workach. Bardzo ładnie izoluje nie tylko termicznie, ale i o dziwo... akustycznie. Jednak w złomku 2 za chiny nie będę się pie...ił z klejeniem worków. Nigdy więcej.
Jako, że lata temu pasjonowałem się sprzętem car-audio, to pozostało mi jakaś wiedza również o wygłuszaniu itd. Możliwe, że nie ma idealnej izolacji, która spełniałaby obie opcje: izolacja akustyczna (na której mi również bardzo zależy) i izolacji termicznej, jednak znalazłem niezły materiał, który jest stosowany do izolacji akustycznej a przy okazji ma niezłe parametry izolacji termicznej. BTW poleciłem ten materiał Grzesiowi i mam nadzieję, że będzie zadowolony, bo ja też planuję go zastosować w Złomku 2.
Z tym, że w zależności od budżetu użyję zamiast 20mm zamiast poleconych 13mm. Do tego przetestowany przeze mnie alufox, lub coś bardzo podobnego z ekranami alu.
Rozważam czy zamiast niego nie użyję czegoś innego tańszego, np. aluminiowej folii kuchennej. Jest to tanie aluminium z rzeczywistą zawartością aluminium a nie jak w alufoxie folia aluminizowana czy jakoś tak. Czyli jakby to powiedzieć "więcej aluminium w aluminium".
Wszystko oczywiście zleży od tego którą bazę wybiorę.
Mam też pomysł na zrobienie kilku eksperymentów z tymi materiałami, ale oczywiście będzie to zależało od zastosowanej bazy i materiału z jakich będzie miała ściany.
Blaszak - wiadomo blacha.
Meblówka - no tego nie wiem. Na pewnie nie wersja plandeka, bo tego nie rozpatruję.
jeśli tworzywo, to będę chciał zastosować 2 ekrany alu.
Jeśli ściany byłyby aluminiowe, to z górki.
Biorę pod uwagę jeszcze izotermę, ale tu grubość ścian zabiera jednak sporo miejsca, czego nie chciałbym tracić przy tej szerokości auta. Jednak izoterma załatwia problem z izolacją raczej całkowicie. Oczywiście i tak bym dowalił ekran alu od środka. Po co? Coś mi mówi, że będzie odbijał część promieniowania cieplnego do wnętrza i mniej ciepła będę tracił zimując w kamperze pomimo już i tak grubej izolacji.
Czemu mi coś tak mówi? Bo izoterma miała docelowo nie wpuszczć ciepła do środka i zapewne ma jeden ekran od zewnątrz, ale nie miała spełniać zadania trzymać ciepła w zimowe dni i nikt nie dał ekranu alu od środka. Dlatego ja bym dał. A co.
Czyli na tą chwilę mamy dwie 3 bazy do wyboru i 3 rodzaje izolacji. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Remistenes
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-11-10, 21:24
|
|
|
Dorzucę tytułem uwagi, że jedne z pierwszych przebudów niemieckiej firmy Possl na bazie blaszaków, miały dla celów znormalizowania łóżka z obu stron wspawywane poszerzenia - potem chyba od tego odeszli, ale to jakiś pomysł umożliwiający wygodne wyciąganie się w łóżku jest do rozwinięcia, niczym konstrukcja biurkowej szuflady może nawet chowanej na czas jazdy:
Wysokość fajna jest w aucie, ale... ostatnio jechałem za wysokim autem z plandeką. Pech chciał, że kierowca podczas mijanki musiał zbliżyć się do krawężnika, gdzie rosło sobie całkiem niepozorne drzewko. Wysoka buda zahaczyła o górną gałąź i cała konstrukcja złożyła się od uderzenia.
Sporo uszkodzonych kamperów przywożonych do Polski ma właśnie za sobą takie bliskie spotkania z gałęziami - a sporo osób zmieniających kamperki, celuje po czasie z wyższego na niższy. Ale to oczywiście, rzecz albo wygody w aucie, albo radaru na gałęzie w oczach. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-11-10, 21:41
|
|
|
wukor napisał/a: | Powodzenia |
No na razie to takie rozważania, chyba z nudów, albo z okazji 2 rocznicy na forum.
Jakoś równo 2 lata temu zarejestrowałem się jako szczypiorek w temacie kamperowania i rozpoczynałem podobne rozważania.
Wtedy nie mając doświadczenia i wiedzy w temacie wymyśliłem kilka patentów nie stosowanych w kamperach, lub stosowanych bardzo rzadko i z uporem maniaka część z nich zastosowałem w Ver.1
Kto śledził moje wypociny 2 lata temu, a później budowę złomka, ten wie o czym mowa.
Były to między innymi:
- podnoszone panele (rzadko)
- wyciąg w kuchni (rzadko)
- osobna kabina prysznicowa (rzadko)
- wodne ogrzewanie podłogowe (niespotykane)
- brak urządzeń z logo Truma (rzadko )
- lodówka domowa + przetwornica (sporadycznie w samoróbkach)
- własna elektrownia, która nigdy nie była doładowywana ze słupka
- ogrzewany i izolowany zbiornik szarej (niektóre wersje zimowe)
- nagłośnienie 8.1 (niewiele osób ma niemal kino domowe w kamperze)
- jest jeszcze kilka, ale te tak na szybko.
Teraz ostatni rok przetestowałem wszystko w praniu i boju. No i czas powoli na zmiany, a więc są plany. Wtedy się udało, to teraz też. Tyle, że teraz nie ma ciśnienia, bo my nadal w podróży, więc nie wiem kiedy to się zacznie.
No i teraz mam już 2 lata do przodu i "ciut" większą wiedzę.
Prawda jest taka, że do dziś zaledwie z 5 osób zna wszystkie tajemnice techniczne kampera Złomka i rozwiązania, które zastosowałem. Część jest związana z bezpieczeństwem, więc możliwe, że wyjawię je dopiero kiedyś w przyszłości. Na pewno 2-3 rzeczy by zaszokowały niejedną osobę.
Ale nie mogę o tym publicznie.
Aż sam się boję co jeszcze wymyślę i zastosuję w złomku 2.
leon napisał/a: | zobacz model pod nazwą LAMBOX |
O dzięki, tego nie wiedziałem. Leci Piwko : |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-11-10, 22:09
|
|
|
Remistenes napisał/a: | sporo osób zmieniających kamperki, celuje po czasie z wyższego na niższy. Ale to oczywiście, rzecz albo wygody w aucie, albo radaru na gałęzie w oczach. |
To rozwiązanie z poszerzeniem znam i w sumie rozważałem 2 lata temu, ale udało mi się wycisnąć długość łóżka 193cm w poprzek w tym moim bez takich przeróbek. Jest to i tak fenomenalny wynik przy tej szerokości auta. Jako, że celuję w nowszy model na bazę Z2, a tam jest szerzej, to z identycznym rozwiązaniem jestem w stanie wycisnąć tam ok 197cm długości łóżka w poprzek. To nadal nie będzie 110% mojego wzrostu, ale akceptowalne i więcej niż teraz.
Wysokośc do rozważenia, bo faktycznie takim niższym się przyjemnie jeździ. Tu też na plus w nowszym modelu, bo jest 5 cm wyższy w wersji H2, a więc z identycznym sprawdzonym rozwiązaniem miałbym 6 cm nad ogoloną głową. Więc H3 nie jest 100% faworytem a jedynie jedną z opcji.
Możliwe, że L3H2 też mógłbym przytulić, a te 5cm wykorzystać na ramę łóżka ukrytego w suficie.
W sumie ramę zmieszczę już w 3cm. Problem tylko z materacami, które trzeba by było zabierać, albo walić się głową w ramę.
To są na razie rozważanie, takie pisane myśli + burza mózgów. No bo przecież Złomek 2 ma być idealny. Po co czekać na 3-go kampera. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-11-11, 11:06
|
|
|
Ja właśnie zabudowuje L3H2,jak potrzebujesz jakiś wymiar do rozważań to wszystko jeszcze odkryte.
Łózko opuszczane z materacami,nie zawalające i nie przeszkadzające w użytkowaniu reszty zabudowy,to chyba tylko nad fotelami przednimi.
Oczywiście po wycięciu gilotyny.
Folia aluminiowa,coś podpowiem.
Kupiłem rolkę foli,aluminium z naklejonym z jednej strony papierem,b.mocna,gr.20.00 mikronów
Stosowana do produkcji (tak myślę) np.wewnętrznych wieczek w kremach np.nivea,może w jogurtach itp.koszt 4 zł/kg.
Chcesz to fotkę zrobię. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-11-11, 11:08
|
|
|
Mam za sobą oglądanie kilku kontenerów i izoterm i jestem do tej koncepcji bardzo pozytywnie nastawiony. Ostatnio znalazłem ciekawe lekko ocieplone kontenery montowane na widelcu. Woziły chipsy i miały pojedyncze drzwi z tyłu. Ciekawostką jest izolacja która ma około 2 - 3 cm i z obu stron tworzywo. Zależnie od egzemplarza - miały też ocieplony sufit. Dla mnie za wąskie (210 - 230 cm) ale pochyl się nad taką możliwością. Koło Łodzi stoi ich na placu chyba ze 20 sztuk na podwoziach Iveco, Mitsu, a nawet jakieś VW... Kilka km dalej u gościa stoi parę na podwórku ale już bez podwozi. Długości od 3 do ponad 6 m.
http://olx.pl/oferta/izot...html#d4d2ab2422 |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
Wysłany: 2015-11-11, 11:12
|
|
|
ja bym celował w następnym aucie jednak coś w okolice Lamboxa, tam naprawdę już można poszaleć z miejscem. Główne elementy zabudowy zrobiłbym w podłodze, tak aby równa była na całości, a później wstawiał już tylko wymiarowe mebelki na czas wakacji... ale ja potrzebuje kampera na 3 tygodnie w roku, a później przydałby się dostawczak
dla porównania wymiary:
 |
_________________ Moja budowa... http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19441 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-11-11, 11:23
|
|
|
Cudne i do tego tuż pod nosem. Ciekawe jakie ceny..... Pewnie astronomiczne. Albo kosmiczne... Ale z drugiej strony - można zamówić z drzwiami w odpowiednim miejscu.. No wszystko kwestią ceny. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2015-11-11, 11:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-11-11, 11:27
|
|
|
Jesteś pewien że folia aluminiowa przepuszcza promieniowanie tylko w jedną stronę? Jakieś badania?
Gdybym ja teraz decydował się na budowę własnoręcznego kampera, to oszczędziłbym kasę na lekkich materiałach i użył drewna, sklejki. Oszczędziłbym także na Trumie i kamperowych instalacjach. Zainstalowałbym pralkę i zmywarkę oraz piekarnik i zamrażarkę.
Zaoszczędzone pieniądze bym włożył w wyższe koszty eksploatacji związane z wyborem innego podwozia. Myślę że najlepiej do DMC 7500. |
|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-11-11, 13:25
|
|
|
Arek cena nówki to ciut ponad 100 tys netto.
Ja celowałbym w coś 3-4 letniego jeśli już. No i tylko i wyłącznie do 3,5T. Może kiedyś przeskoczę tą barierę, ale nie mam teraz czasu i chęci na kursy na C.
Ale blaszanka nadal mocną pozycję zajmuje.
Co do folii aluminiowej, mam tą informację od Kodera, jesli dobrze pamiętam, że stroną błyszczącą odbija lepiej, a matową częściowo przepuszcza. Myślę, że zrobienie eksperymentu potwierdzającego to jest banalnie proste. Potrzeba folii, małego grzejnika halogenowego i termometrów. Może ktoś się pokusi i da znać, bo w kamperze trochę nie mam na to warunków, a już byśmy wiedzieli.
Myślę, że kol. Koder wywołany do tablicy więcej wyjaśni. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-11-11, 13:35
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Jesteś pewien że folia aluminiowa przepuszcza promieniowanie tylko w jedną stronę? Jakieś badania? |
toscaner napisał/a: | Co do folii aluminiowej, mam tą informację od Kodera, jesli dobrze pamiętam, że stroną błyszczącą odbija lepiej, a matową częściowo przepuszcza. |
To jest oczywiście duże uproszczenie. Strona gładka odbija IR jak to lustro, więc punktowo bardziej rozgrzewa warstwę przed nią, przez co więcej ciepła z promieniowania wraca do środka. Strona matowa rozprasza promieniowanie, przez co ciepło po odbiciu rozłoży bardziej równomiernie. Nie jest to duży efekt, ale jak już mamy taki materiał, to można ułożyć odpowiednio, bo to nic dodatkowo nie kosztuje. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|