Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusje o różnych bazach na zabudowę
Autor Wiadomość
yuras 
weteran

Piwa: 46/51
Wysłany: 2015-12-21, 22:23   

A co powiecie o takim

9755cc1f7d.jpg
Plik ściągnięto 4815 raz(y) 18,62 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

kisielak 
zaawansowany

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 12/14
Wysłany: 2015-12-22, 15:20   

BIORCA napisał/a:
...a wiesz , że może i nie będzie okazji za czym obstaję.... lubię ludzi z wyobraźnią a najlepiej żywych do tego .

narka

:ok Prawdziwy Kogut z Ciebie.
Mimo wszystko - serdecznie Cię pozdrawiam i ... do zobaczenia.
:spoko

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2015-12-22, 15:26   

kisielak napisał/a:
Prawdziwy Kogut z Ciebie.

Ja może rozwinę. Na zdjęciu jest do grzania wykorzystywany promiennik gazowy. W kamperze to jest śmiertelnie niebezpieczne urządzenie, ze względu na możliwość zatrucia tlenkiem węgla lub zwykłego uduszenia z braku tlenu. Zaczadzenie w samochodzie jest dość powszechną przyczyną zgonu.

Wyświetl szczegóły
izola
[Usunięty]

Wysłany: 2015-12-22, 16:42   

mój , zawsze prawi,
przyczyna śmierci musi być- czy to z zachlania czy z nieświadomości - albo jak serce stanie... :diabelski_usmiech

Edit : a stanęło mu już- więc wie co prawi :-P

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 563/753
Wysłany: 2015-12-22, 17:02   

Koder ...dziękuje za rozwinięcie mojej myśli , ja juz jakiś leniwy jestem i jak widzę gdzieś :czacha :czacha :czacha to uciekam ale ostrzegam . Przykre jak ktoś też widząc :czacha :czacha :czacha ma to zwyczajnie w poważaniu dorabiając ideologie o naśmiewaniu się z kogoś za coś a tym bardziej za wydumanie kampera z blaszanki co jest mi bardzo bliskim tematem ... :bajer

kisielak 
zaawansowany

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 12/14
Wysłany: 2015-12-22, 17:21   

:mikolaj - mniej zadęcia, więcej luzu. :-P
Wesołych Świąt 🎄
:spoko

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-12-27, 12:52   

BIORCA napisał/a:
Ten vito może byc śmiało pełnowymiarowym dla dwu osób kamperem z kiblem i prysznicem... możecie nie wierzyć ale tak jest :bigok

Siedzę od godziny nad zwymiarowanym modelem Vito, obracam go w każdą stronę, przymierzam elementy to tu to tam i zaczynam wątpić. Jaki układ wnętrza miałeś na myśli?

magicbus142 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter 2.5TD
Nazwa załogi: MagicBus142
Wysłany: 2015-12-27, 14:34   

Mam Vito Long o standardowej wysokości, przerobione na minicampera. Wstawiłem rozkładane łóżko, tretforda i lodówkę. Prysznic, to kotara montowana do tylnej klapy, lub mycie 'na klęczkach ' w minibrodziku z kotarką w środku. Spędziłem w nim 3 wyjazdy po 2 tygodnie. To rozwiązanie ma sporo plusów i minusów.

Plusy, to: prędkość podróżowania, spalanie, parkowanie, wydajność klimy na małej powierzchni.

Minusy: Ciągła logistyka (kolega wspomniał o ''procedurach''), nie da się robić dwóch czynności na raz, bo ciągle trzeba coś: wyjać /schować/ złożyć/rozłożyć itp. Nie ma to znaczenia na campingu, ale jak się chce być codzinnie gdzie indziej to trochę opóźnia. Jak pada, to trochę klimat jak w namiocie. Nie ma takiego komfortu jak w kamperze, ale świetna opcja na szybki weekend gdzie trzeba się szybko przemieścić, lub dla jednej osoby.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-12-27, 15:01   

magicbus142 napisał/a:
Mam Vito Long o standardowej wysokości, przerobione na minicampera.

Wydaje mi się, że wersja niska to kompletnie inna bajka. Zobacz na przykład ten układ na Nissanie Primastar:

Nie wydaje się on mieć dużo więcej miejsca, niż wysoki vito, ale ze względu na wysokość nad "salonem" udało się włożyć dodatkowe łóżko, no i jest z tyłu kabina prysznicowa. Próbowałem podobny układ przymierzyć do Vito, ale wydaje mi się, że jest trochę za niski i za wąski. Stąd pytanie, co tam Adam wykombinował.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 563/753
Wysłany: 2015-12-27, 16:12   

koder napisał/a:
Stąd pytanie, co tam Adam wykombinował.

lecę trochę po bandzie :) krótki multivan t4 dostanie długi wysoki dach , z tyłu kibelek i prysznic na całej szerokości , auto 2+1 , sypialnia spuszczana z góry ale niżej jak w typowych ...ogólnie takiego nigdzie nie widziałem :haha: będzie jazda ale kiedy skończę to tylko panienka z Torunia wie i klienci , którzy mi przeszkadzają :haha: :haha: :haha: :haha: ale lubię ich nad życie :bigok

magicbus142 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter 2.5TD
Nazwa załogi: MagicBus142
Wysłany: 2015-12-27, 16:41   

Ten układ z nissana jest identyczny jak w Ducato I np Cosmos, który swoją drogą chciałem kupić,bo układ wydawał mi się idealny, ale nie znalazłem z prysznicem. Trafiła się integra i mam teraz duużo miejsca:)
Wydaje mi się, że vito z olx nie będzie miał więcej niż 170 cm, w tym gabarycie długości to chyba najszybciej blaszak Trafic L1H2.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2015-12-27, 19:44   

Oświećcie mnie o co chodzi z tą prędkością podróżowania? W czym lepszy jest niski mikrokamper od np. Ducato pod tym względem?
Jak czytam to zawsze śmiać mi się chce. Każdy Ducato (blaszak) nawet 15 letni lata z prędkościami autostradowymi. O co więc chodzi?

No chyba, że porównujecie Vito, czy VW do 30 letnich kamperów?
A może ktoś, kto ma takie np. vito po prostu nastawia się na łamanie prawa i przepisów i z góry planuje zapie... po 180?
Bo tyle przeciętny Ducato nie wyciśnie i stąd te hura prędkości podróżowania?
Youtube: Toscaner Vanlife

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-12-27, 20:35   

Typowemu kamperowi, parafrazując, wolno jechać te 130-140km/h, ale nie może. Blaszaki oczywiście dają radę, ale przecież sam widzisz różnicę między samochodem, dla którego te 140km/h to heroiczne wyzwanie, od takiego, dla którego to jest standardowa prędkość podróżna. Vito czy T4 z takimi sensowniejszymi silnikami lokuje się raczej w tej drugiej kategorii. Nie chodzi tylko o moc silnika, ale o ogólne przystosowanie samochodu do takich prędkości - zawieszenie, hamulce, środek ciężkości, wyciszenie. To jest zresztą powodem zwężenia budy, które nam przy planowaniu przebudowy przeszkadza, ale za to pozwala poruszać się szybciej i zwinniej.

Czy to istotne przy planowaniu danej przeróbki? To już zależy od użytkownika. Jednemu pasuje prędkość podróżna 80km/h i leniwe pokonywanie szosy, drugi woli jechać 100km/h w ciszy, trzeci wpada na autostradę i te 140km/h robi mu różnicę dodatkowych 3-4 dni wakacji "na miejscu". Wszystko zależy od stylu podróżowania. Ja bym spokojnie zaakceptował coś, co jeździ 110-120km/h we względnej ciszy, takiej umożliwiającej słuchanie audiobooka. Zaakceptowałbym też samochód gabarytów "łóżko + kibel". Innymi słowy, takie Vito/T4 wpada mi w obszar akceptowalny, a powiedzmy Ducato mk1 z alkową już nie. Ale to oczywiście tylko mała próbka.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2015-12-27, 20:46   

Wszystko ok, ale chodzi mi o porównanie tego Ducato np. L3h2 z silnikiem 130 koni do vito, gdzie silnik 200 koni to rarytas i z reguły są mniejsze. No nie biorę już pod uwagę 180 konnych Ducato.

Chodzi mi o porównanie baz na których budujemy, bo to wybieramy. Nie biorę pod uwagę gotowych, bo na tym nie budujemy.

Pomijam też inne plusy i minusy jak niski vito wjeżdża pod belki 2m, bo nie to mnie śmieszy. Jedynie gdy ktoś pisze "wybieram vito, a nie np. Ducato ze względu na prędkość przejazdową". O tym mówię.

Polatałem moim załadowanym ponad DMC po autostradach też i z reguły lecę prawym w UK, a lewym na kontynencie o ile gnam autostradą. Czyli 130-140 bez problemu. W UK limit tylko 70mph. Chcesz szybciej? A proszę bardzo. Królowa chętnie przygarnie kesz z mandatów.

Więc nadal pytam:
Większa, czyli jaka?

Koder,
Cytat:
trzeci wpada na autostradę i te 140km/h robi mu różnicę dodatkowych 3-4 dni wakacji "na miejscu"

Vito? Czy myślisz o smoczycy teraz?

A jak ja pojadę 130-140km (bez problemu) to nadal będziesz miał te 3-4 dni dodatkowe?
Youtube: Toscaner Vanlife

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2015-12-27, 21:36   

Ostatnio puściłem się za Ducatem z ciekawości ile jedzie . jechałem za nim 170 a on szybko odchodził :spoko wyluzowałem bo nie miałem zamiaru stracić prawka :spoko

Odpowiedz do tematu