|
|
|
Dyskusje o różnych bazach na zabudowę |
| Autor |
Wiadomość |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
Wysłany: 2015-12-21, 22:23
|
|
|
A co powiecie o takim
9755cc1f7d.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4822 raz(y) 18,62 KB |
|
|
 |
kisielak
zaawansowany
Twój sprzęt: bezdomny :(
|
Wysłany: 2015-12-22, 15:20
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | ...a wiesz , że może i nie będzie okazji za czym obstaję.... lubię ludzi z wyobraźnią a najlepiej żywych do tego .
narka |
Prawdziwy Kogut z Ciebie.
Mimo wszystko - serdecznie Cię pozdrawiam i ... do zobaczenia.
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-12-22, 15:26
|
|
|
| kisielak napisał/a: | | Prawdziwy Kogut z Ciebie. |
Ja może rozwinę. Na zdjęciu jest do grzania wykorzystywany promiennik gazowy. W kamperze to jest śmiertelnie niebezpieczne urządzenie, ze względu na możliwość zatrucia tlenkiem węgla lub zwykłego uduszenia z braku tlenu. Zaczadzenie w samochodzie jest dość powszechną przyczyną zgonu. |
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
izola [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-22, 16:42
|
|
|
mój , zawsze prawi,
przyczyna śmierci musi być- czy to z zachlania czy z nieświadomości - albo jak serce stanie...
Edit : a stanęło mu już- więc wie co prawi |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-22, 17:02
|
|
|
Koder ...dziękuje za rozwinięcie mojej myśli , ja juz jakiś leniwy jestem i jak widzę gdzieś to uciekam ale ostrzegam . Przykre jak ktoś też widząc ma to zwyczajnie w poważaniu dorabiając ideologie o naśmiewaniu się z kogoś za coś a tym bardziej za wydumanie kampera z blaszanki co jest mi bardzo bliskim tematem ... |
|
|
|
 |
kisielak
zaawansowany
Twój sprzęt: bezdomny :(
|
Wysłany: 2015-12-22, 17:21
|
|
|
- mniej zadęcia, więcej luzu.
Wesołych Świąt 🎄
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-12-27, 12:52
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | Ten vito może byc śmiało pełnowymiarowym dla dwu osób kamperem z kiblem i prysznicem... możecie nie wierzyć ale tak jest |
Siedzę od godziny nad zwymiarowanym modelem Vito, obracam go w każdą stronę, przymierzam elementy to tu to tam i zaczynam wątpić. Jaki układ wnętrza miałeś na myśli? |
|
 |
magicbus142
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter 2.5TD
Nazwa załogi: MagicBus142
|
Wysłany: 2015-12-27, 14:34
|
|
|
Mam Vito Long o standardowej wysokości, przerobione na minicampera. Wstawiłem rozkładane łóżko, tretforda i lodówkę. Prysznic, to kotara montowana do tylnej klapy, lub mycie 'na klęczkach ' w minibrodziku z kotarką w środku. Spędziłem w nim 3 wyjazdy po 2 tygodnie. To rozwiązanie ma sporo plusów i minusów.
Plusy, to: prędkość podróżowania, spalanie, parkowanie, wydajność klimy na małej powierzchni.
Minusy: Ciągła logistyka (kolega wspomniał o ''procedurach''), nie da się robić dwóch czynności na raz, bo ciągle trzeba coś: wyjać /schować/ złożyć/rozłożyć itp. Nie ma to znaczenia na campingu, ale jak się chce być codzinnie gdzie indziej to trochę opóźnia. Jak pada, to trochę klimat jak w namiocie. Nie ma takiego komfortu jak w kamperze, ale świetna opcja na szybki weekend gdzie trzeba się szybko przemieścić, lub dla jednej osoby. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-12-27, 15:01
|
|
|
| magicbus142 napisał/a: | | Mam Vito Long o standardowej wysokości, przerobione na minicampera. |
Wydaje mi się, że wersja niska to kompletnie inna bajka. Zobacz na przykład ten układ na Nissanie Primastar:
Nie wydaje się on mieć dużo więcej miejsca, niż wysoki vito, ale ze względu na wysokość nad "salonem" udało się włożyć dodatkowe łóżko, no i jest z tyłu kabina prysznicowa. Próbowałem podobny układ przymierzyć do Vito, ale wydaje mi się, że jest trochę za niski i za wąski. Stąd pytanie, co tam Adam wykombinował. |
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-27, 16:12
|
|
|
| koder napisał/a: | | Stąd pytanie, co tam Adam wykombinował. |
lecę trochę po bandzie krótki multivan t4 dostanie długi wysoki dach , z tyłu kibelek i prysznic na całej szerokości , auto 2+1 , sypialnia spuszczana z góry ale niżej jak w typowych ...ogólnie takiego nigdzie nie widziałem będzie jazda ale kiedy skończę to tylko panienka z Torunia wie i klienci , którzy mi przeszkadzają ale lubię ich nad życie |
|
|
|
 |
magicbus142
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter 2.5TD
Nazwa załogi: MagicBus142
|
Wysłany: 2015-12-27, 16:41
|
|
|
Ten układ z nissana jest identyczny jak w Ducato I np Cosmos, który swoją drogą chciałem kupić,bo układ wydawał mi się idealny, ale nie znalazłem z prysznicem. Trafiła się integra i mam teraz duużo miejsca:)
Wydaje mi się, że vito z olx nie będzie miał więcej niż 170 cm, w tym gabarycie długości to chyba najszybciej blaszak Trafic L1H2. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-27, 19:44
|
|
|
Oświećcie mnie o co chodzi z tą prędkością podróżowania? W czym lepszy jest niski mikrokamper od np. Ducato pod tym względem?
Jak czytam to zawsze śmiać mi się chce. Każdy Ducato (blaszak) nawet 15 letni lata z prędkościami autostradowymi. O co więc chodzi?
No chyba, że porównujecie Vito, czy VW do 30 letnich kamperów?
A może ktoś, kto ma takie np. vito po prostu nastawia się na łamanie prawa i przepisów i z góry planuje zapie... po 180?
Bo tyle przeciętny Ducato nie wyciśnie i stąd te hura prędkości podróżowania? |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-12-27, 20:35
|
|
|
Typowemu kamperowi, parafrazując, wolno jechać te 130-140km/h, ale nie może. Blaszaki oczywiście dają radę, ale przecież sam widzisz różnicę między samochodem, dla którego te 140km/h to heroiczne wyzwanie, od takiego, dla którego to jest standardowa prędkość podróżna. Vito czy T4 z takimi sensowniejszymi silnikami lokuje się raczej w tej drugiej kategorii. Nie chodzi tylko o moc silnika, ale o ogólne przystosowanie samochodu do takich prędkości - zawieszenie, hamulce, środek ciężkości, wyciszenie. To jest zresztą powodem zwężenia budy, które nam przy planowaniu przebudowy przeszkadza, ale za to pozwala poruszać się szybciej i zwinniej.
Czy to istotne przy planowaniu danej przeróbki? To już zależy od użytkownika. Jednemu pasuje prędkość podróżna 80km/h i leniwe pokonywanie szosy, drugi woli jechać 100km/h w ciszy, trzeci wpada na autostradę i te 140km/h robi mu różnicę dodatkowych 3-4 dni wakacji "na miejscu". Wszystko zależy od stylu podróżowania. Ja bym spokojnie zaakceptował coś, co jeździ 110-120km/h we względnej ciszy, takiej umożliwiającej słuchanie audiobooka. Zaakceptowałbym też samochód gabarytów "łóżko + kibel". Innymi słowy, takie Vito/T4 wpada mi w obszar akceptowalny, a powiedzmy Ducato mk1 z alkową już nie. Ale to oczywiście tylko mała próbka. |
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-27, 20:46
|
|
|
Wszystko ok, ale chodzi mi o porównanie tego Ducato np. L3h2 z silnikiem 130 koni do vito, gdzie silnik 200 koni to rarytas i z reguły są mniejsze. No nie biorę już pod uwagę 180 konnych Ducato.
Chodzi mi o porównanie baz na których budujemy, bo to wybieramy. Nie biorę pod uwagę gotowych, bo na tym nie budujemy.
Pomijam też inne plusy i minusy jak niski vito wjeżdża pod belki 2m, bo nie to mnie śmieszy. Jedynie gdy ktoś pisze "wybieram vito, a nie np. Ducato ze względu na prędkość przejazdową". O tym mówię.
Polatałem moim załadowanym ponad DMC po autostradach też i z reguły lecę prawym w UK, a lewym na kontynencie o ile gnam autostradą. Czyli 130-140 bez problemu. W UK limit tylko 70mph. Chcesz szybciej? A proszę bardzo. Królowa chętnie przygarnie kesz z mandatów.
Więc nadal pytam:
Większa, czyli jaka?
Koder, | Cytat: | | trzeci wpada na autostradę i te 140km/h robi mu różnicę dodatkowych 3-4 dni wakacji "na miejscu" |
Vito? Czy myślisz o smoczycy teraz?
A jak ja pojadę 130-140km (bez problemu) to nadal będziesz miał te 3-4 dni dodatkowe? |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2015-12-27, 21:36
|
|
|
Ostatnio puściłem się za Ducatem z ciekawości ile jedzie . jechałem za nim 170 a on szybko odchodził wyluzowałem bo nie miałem zamiaru stracić prawka |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|