Przesunięty przez: koder 2015-11-10, 21:25 |
Ducato robione na izotermie |
| Autor |
Wiadomość |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-12-17, 22:19
|
|
|
A prosiłem 'zadzwoń " . I co zadziałało?
Jak dużo można pomóc wykonując jeden telefon.
A na serio .Cieszę się ,że mogłem Ci pomóc. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2015-12-17, 22:54
|
|
|
Wiesiek masz drugie dzisiaj ode mnie do równej trzydziestki. A w realu wypijemy coś mocniejszego |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 530/110 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-12-23, 23:43
|
|
|
Kampera który do -5 nie wymaga ogrzewania!!! Brawo! Przynajmniej przed usunięciem grodzi...
Gratuluję! |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-24, 00:06
|
|
|
| ...to znaczy , że przy -5 jaka była temp wewnątrz ??? |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-25, 01:16
|
|
|
Ja pisałem że przy minus pieciu stopniach wystarczała mi farelka o mocy 500 W. Dawała temperaturę w wewnątrz około 20 stopni. Co w zupełności wystarczało. Gdy temperatura wzrastała na zewnątrz powyżej zera musiałem ją wyłączać co jakiś czas bo było za ciepło. Przypominam że była to izoterma która chłodziła . O grubości ścian nie będę pisał . |
|
|
|
 |
Piotruś
zaawansowany
Twój sprzęt: ducato L4H2
Nazwa załogi: PiotrAsie
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2012 Piwa: 25/51 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2015-12-26, 12:44
|
|
|
Brawo Jarku ,zrobiłeś to co zaplanowałeś do zobaczenia w Uniejowie.
A masz już maty na szyby. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-26, 13:02
|
|
|
| jarko_66 napisał/a: | Ja pisałem że przy minus pieciu stopniach wystarczała mi farelka o mocy 500 W. Dawała temperaturę w wewnątrz około 20 stopni. Co w zupełności wystarczało. Gdy temperatura wzrastała na zewnątrz powyżej zera musiałem ją wyłączać co jakiś czas bo było za ciepło. Przypominam że była to izoterma która chłodziła . O grubości ścian nie będę pisał . |
Ciekawe jak teraz się odmieni. Jeśli dobrze zaizolujesz kabinę, to czy mógłbyś podać później informacje jak grzaniem?
Mamy fajne porównania do statystyk, Twoja super izoterma, mój z kombinowaną izolacją, inne samoróbki, no i firmowe kamperki z zdaje się 3 cm styropianu. Z tego co widzę, po tym ile ludzie piszą, że zużywają gazu, to firmowe wypadają ...najgorzej. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-26, 19:10
|
|
|
| Piotruś napisał/a: | Brawo Jarku ,zrobiłeś to co zaplanowałeś do zobaczenia w Uniejowie.
A masz już maty na szyby. | Zostało mi trochę alufoxu (potrzebne są 4 metry bieżące ) pokleiłem to taśmą (uszy na boczne szyby) i mam matę na szyby . Do tego gumy do mocowania bagażu i może się sprawdzi. Jest jednak problem nie można tego złożyć w kostkę , trzeba rolować a to zajmuje dużo miejsca. Kabinę od reszty odgrodziłem grubym kocem suwanym na rurce . nie przeszkadza to w niczym schowane jest to w miejscu starej izolacji , i może być używane na noc, oddzielając kabinę .Jest podobnie jak u Ciebie z tą różnicą że moja przegroda nie jest sztywna ,ale tak samo suwana . Izolacji nigdy za wiele. Teraz z tymi zmianami wyszło że nie mam miejsca na krzesełka. Oczywiście mam już pomysł i na to. Mam bagażnik na hak (rowerowy) Zbuduję skrzynię na fotele i na inne graty ,przymocuję ją do bazy rowerowej, a uchwyty na rowery zamontuję na skrzyni . I bedzie skrzynia (box) i bagażnik na rowery. |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-26, 19:21
|
|
|
| toscaner napisał/a: | Ciekawe jak teraz się odmieni. Jeśli dobrze zaizolujesz kabinę, to czy mógłbyś podać później informacje jak grzaniem?
Mamy fajne porównania do statystyk | Jak będę miał coś do powiedzenia na pewno odpowiem Ci na zadane pytanie. Bo teraz nie jest to już super izolacja. Oczywiście prace tapicerskie które trzeba wykonać przeciągną się na cieplejszy okres. |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-26, 19:31
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Jarko chcesz dawać alufox na zewnątrz? | A nie można . Okleiłem brzegi taśmą wilgoci nie złapie . Myślę że ze względu na rozmiary będzie użyty raz może dwa . do momentu jak się nie wzbogacę na coś wygodniejszego |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-26, 20:34
|
|
|
oki przecież z wiekszego zrobić mniejsze to żaden problem . |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-12-26, 21:27
|
|
|
| jarko_66 napisał/a: | | toscaner napisał/a: | | Jarko chcesz dawać alufox na zewnątrz? | A nie można . Okleiłem brzegi taśmą wilgoci nie złapie . Myślę że ze względu na rozmiary będzie użyty raz może dwa . do momentu jak się nie wzbogacę na coś wygodniejszego |
Właśnie o te brzegi mi chodziło i miałem podrzucić patent z taśmą. No ale już zrobiłeś.
Ale przyznam, że przy częstym przemieszczaniu, deszczach, na zewnątrz to nieporozumienie. Ja mam tylko wewnątrz i od roku codziennie zakładane. Nadal całe.
Dodatkowo alufoxy z jednej strony są oklejone czarną folią do szyb, a z drugiej dodatkową warstwą aluminium. Teraz np. w zimie czarnym do zewnątrz i z zewnątrz kamper wgląda jakby miał czarne szyby. |
 |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2015-12-28, 12:48
|
|
|
Nie próbowałem czy mata zewnętrzna się sprawdzi . przerobiłem ją dzisiaj na wewnętrzną. dzięki za rady. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-12-28, 12:55
|
|
|
Moim zdaniem zewnętrzna jest ok, ale raczej gdy stajemy na dłużej, no i nie na dziko.
Gdy tylko latem i kemping, brałbym zewnętrzną.
Jednak przy częstej zmianie miejsca, czasem tego samego dnia, przy deszczach, wiatrach, no ja tego nie widzę. W takiej Szkocji już bym jej na 100% nie miał.
Zawsze wszystko zależy od sposobu kamperowania i stąd wynikają nieraz niezgodności na forum. A bo tak lepiej, a nie bo tak. |
 |
|
|
|
 |
|
|