Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podgrzewacz silnika ? Może nagrzewnica elektryczna ?
Autor Wiadomość
Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2016-01-03, 22:09   

Można tanio trafić i sprawny. Nie na All, tylko na szrotach. Tam zawsze można oddać. Do dogrzewacza potrzeba jedynie pompki paliwa. Nic więcej. Pompkę kupisz z tego samego auta co Eber. Ja radzę tylko unikać ogrzewaczy z Opla i Saaba. Ciężko się diagnozują, nawet oryginalnymi testerami ;) Chyba mają inny soft.
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-01-03, 22:09   

Wiele samochodów ma dogrzewacz, np. Sharan, Alhambra. Jak zimą padnie piecyk, to gorące też lodowate. Wiem bo mi padł i przy -10C zewn. trzeba było jechać w kurtce. :-/

Robiąc jak radzi Gewehr, czyli dołożyć, powinno pomóc, a piecyki tanie. Za 200zł można spokojnie trafić taki dodgrzewacz.
Budowa domka ze złomka

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2016-01-03, 22:54   

Miałem dokładnie ten sam piec w Sharanie MK2. Niestety padła płyta elektroniczna. Próby reanimacji nie pomogły (umoczyłem tylko dodatkową kasę). Używaki jakie znajdowałem w sieci to było min. 250-350 zł za sam piec. Nikt nie był skłonny udzielić gwarancji (większość odpowiadała, że nie sprawdzali sprzętu). Nie chcąc ryzykować kupiłem w Kożuchowie za 600 zł sprzęcik z gwarancją 12 miesięcy (znana firma). Dobrze działał dopiero trzeci - hulał aż do sprzedaży auta! Doszedłem do takiej wprawy, że za ostatnim razem robiłem przekładkę w 10 minut.

Reasumując: nie są to sprzęty bezawaryjne (nie przypadkiem od metra na aukcjach piecyków po regeneracji), do tego część użytkowników kładzie lachę na niesprawność i jeździ ignorując usterkę. Auta demontowane to najczęściej kilkunastolatki, więc ryzyko trafienia wadliwego urządzenia dość spore. Jeśli szukać to tylko na okolicznym szrocie z możliwością weryfikacji.

Rav 
weteran

Wysłany: 2016-01-03, 23:05   

Gewehr napisał/a:
Można tanio trafić i sprawny. Nie na All, tylko na szrotach. Tam zawsze można oddać. Do dogrzewacza potrzeba jedynie pompki paliwa. Nic więcej. Pompkę kupisz z tego samego auta co Eber.

Trzeba jeszcze na pewno dokupić pompkę obiegową do układu chłodzenia (żeby nie usmażyć elektroniki i zachować czasowy obieg pomimo wyłączenia silnika). No i trzeba ją czymś wysterować (jest sterowana z modułu komfortu pojazdu, a nie z pieca).

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2016-01-03, 23:12   

Rav napisał/a:
Gewehr napisał/a:
Można tanio trafić i sprawny. Nie na All, tylko na szrotach. Tam zawsze można oddać. Do dogrzewacza potrzeba jedynie pompki paliwa. Nic więcej. Pompkę kupisz z tego samego auta co Eber.

Trzeba jeszcze na pewno dokupić pompkę obiegową do układu chłodzenia (żeby nie usmażyć elektroniki i zachować czasowy obieg pomimo wyłączenia silnika). No i trzeba ją czymś wysterować (jest sterowana z modułu komfortu pojazdu, a nie z pieca).

Bzdura. Pompka wody jest potrzebna do ogrzewania postojowego. Dogrzewacz jej nie potrzebuję. Obieg płynu daje pompa wody silnika. Co do wysterowania takiej pompy, też jest zbyteczny moduł komfortu. Za sterujesz ją włącznikiem termicznym za 5zł ;)
Jak sam zainteresowany będzie chciał, to znajdę chwilę i opiszę podłączenie elektryczne tego eberka.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-03, 23:16   

Jeśli ma tylko dogrzewać, to obiegowa nie jest konieczna. Dogrzewacze Webasto nawet nie mają wyjścia na pompkę obiegową. Po prostu nie ma sterowania i właśnie trzeba ją dołożyć gdy chcemy przerobić dogrzewacz na ogrzewanie postojowe.
Pytanie czy założyciel tematu chce zrobić już pełne ogrzewanie, czy zależy mu tylko na dogrzaniu podczas jazdy.
Te Hydroniki z Sharanów faktycznie badziewie, ja wolę firmę Webasto.
Budowa domka ze złomka

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-01-03, 23:21   

dołożyć trzeba pompę i załączanie wentylatora nagrzewnicy na I biegu :) no i dodatkowy aku by odpalić rano furę :)

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2016-01-03, 23:26   

toscaner napisał/a:
ja wolę firmę Webasto.

Ja ebera :haha: Ale tylko dla tego, że jest ciut mniejszy :mrgreen:
Typowe usterki w eberach, to świece i zimne luty w sterownikach. Czasem potrafi polecieć wentylator.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-03, 23:27   

BIORCA napisał/a:
dołożyć trzeba pompę i załączanie wentylatora nagrzewnicy na I biegu :) no i dodatkowy aku by odpalić rano furę :)

Adam, w ogrzewaniu postojowym tak. Sam dogrzewacz powinien dogrzewać gdy silnik pracuje, gasisz piec gaśnie, woda nie krąży. Czujnik temp, żeby nie dogrzewał powyżej pewnej temp. np +5C.
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-03, 23:30   

Gewehr napisał/a:
toscaner napisał/a:
ja wolę firmę Webasto.

Ja ebera :haha: Ale tylko dla tego, że jest ciut mniejszy :mrgreen:
Typowe usterki w eberach, to świece i zimne luty w sterownikach. Czasem potrafi polecieć wentylator.

Ebersprachery nie zdążyły do mnie w łapy wpaść, tylko hydroniki i Webasta, no ale ja nie mechanik, grzebię sobie hobbystycznie, więc to bardzo subiektywna ocena. :spoko
Budowa domka ze złomka

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2016-01-03, 23:37   

toscaner napisał/a:
grzebię sobie hobbystycznie, więc to bardzo subiektywna ocena. :spoko

Za to grzejesz nimi cały rok :mrgreen:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-01-03, 23:44   

No fakt, mało kto włącza ogrzewanie postojowe ...latem. :mrgreen:
No chyba, że na Islandii. :bigok
Budowa domka ze złomka

onionskin 
stary wyga

Piwa: 46/144
Wysłany: 2016-01-04, 08:32   

Gewehr napisał/a:
........................
Bzdura. Pompka wody jest potrzebna do ogrzewania postojowego. Dogrzewacz jej nie potrzebuję.
........................

Dodam może: w moim aucie nie ma funkcji ogrzewania postojowego, a jednak zestaw Webasta jest kompletny i zawiera pompkę obiegową.
Czyli mam na myśli to- iż jeśli auto nie posiada postojowego to nie koniecznie z automatu brakuje mu pompki.
Przypuszczam że zestaw przygotowany jest do wariantowego wyposażenia w funkcję postojową.
Dla ciekawych rozwiązania sterowania dla niektórych aut PSA (Phedra, Ulysses, Citroen C8, Peugeot 807) gdyby komu w ręce wpadł taki model:
https://marusmk.spunkwood.eu/Pliki/Webasto_PSA.pdf

I jak piszesz: "pstrykacz" za pare złotych i grzeje silnik bez włączania go.
"Pstrykacz" miał być tylko dla prób- ale jak to z prowizorkami: działa drugą zimę :)

ferguson 
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Piwa: 5/1
Wysłany: 2016-01-04, 09:42   

Pobieranie powietrza do spalania z komory silnika, a dokładnie z nad kolektora wydechowego było już stosowane w dużym fiacie. Nie ma to nic wspólnego z zewnętrznym miejscem pobierania powietrza do kabiny jak niektórzy "znawcy" usiłują to wyjaśniać, że dojdzie do przedostania się spalin do kabiny. Takie rozwiązanie spowoduje szybsze nagrzewanie się silnika, a w efekcie także szybsze dostarczenie ciepła do nagrzewnicy.

Rav 
weteran

Wysłany: 2016-01-04, 12:26   

Gewehr napisał/a:
Rav napisał/a:
Gewehr napisał/a:

Bzdura. Pompka wody jest potrzebna do ogrzewania postojowego. Dogrzewacz jej nie potrzebuję. Obieg płynu daje pompa wody silnika. Co do wysterowania takiej pompy, też jest zbyteczny moduł komfortu. Za sterujesz ją włącznikiem termicznym za 5zł ;)
Jak sam zainteresowany będzie chciał, to znajdę chwilę i opiszę podłączenie elektryczne tego eberka.

Absolutnie nie masz racji. Uszkodzona dodatkowa pompka obiegowa to najczęstsza przyczyna usmażonej elektroniki w D5WZ - zapytaj jakiegokolwiek człowieka od ogrzewań postojowych. Pompa cieczy z silnika nie jest w stanie stale zagwarantować właściwego przepływu przez dogrzewacz (albo nie zawsze jest w stanie - zależy pewnie od miejsca montażu). Uruchamia się najczęściej już po przekręceniu kluczyka. To właśnie zawieszająca się pompka spowodowała uszkodzenie elektroniki w moim D5WZ.

Pompka jest potrzebna nawet w dogrzewaczu. Nie bez potrzeby ładują ją do każdego Sharana, Alhambry, Galaxy, X5 bodajże itp. itd. nawet kiedy nie ma funkcji ogrzewania postojowego. Gdzie jest dogrzewacz, jest i pompka.

Zaś to, że możesz to próbować wysterować inaczej. Owszem, pewnie się jakoś da. Ja nie próbowałem, bo nie miałem takiej potrzeby.

Odpowiedz do tematu