Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana elektrozaworu na manualny
Autor Wiadomość
robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/200
Wysłany: 2015-12-22, 23:14   

Gewehr napisał/a:
Filtr należało by założyć przed reduktorem, na wysokim ciśnieniu. Są filtry niskiego i wysokiego ciśnienia i trzeba je odpowiednio zakładać. Tylko nie liczmy na to, że wyłapie nam sporo syfu.

to byłby na wysokim cisnieniu, bo prosto z reduktora do filtra.
Wyłapie zapewne więcej niż bez filtra, a miałem okazję u sibie zmieniać filterek
(co prawda fazy ciekłej) po 50 tys km to naprawdę było sporo sadzy lub czegoś
podobnego i drobnego co strasznie brudziło...
Ale generalnie ten filterek fazy ciekłej zakładany na rurkę 8mm (jak w kamperach)
bardziej miałby być do ewentualnego zabezpieczenia przed dostaniem się gazu płynnego do reduktora.
A konstrukcja mocna i przeznaczona do gazu i nic nie trzeba toczyć...

jeszcze zastanawialem się nad takim wykończeniem rurki zasysającej gaz w stanie lotnym... jak myślicie? oczywiście można by jeszcze to otoczyć jedną rurką otwartą u góry i u dołu, ale wydaje mi się że tu też istotna jest niewielka waga, i małe wymiary, żeby ewentualne uderzenie gazu w postaci cieklej nie powodowało dużych sił na rurce zasysającej wielozaworu. oczywiście to tylko takie dywagacje...

kapturek.JPG
Plik ściągnięto 1130 raz(y) 16,71 KB

plus-rurka.JPG
Plik ściągnięto 1124 raz(y) 9,6 KB

Ostatnio zmieniony przez robba 2015-12-22, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2015-12-22, 23:24   

Nie wiesz co może być w butli, tam to dopiero syf :mrgreen:
Czy macie zamiar korzystać z gazu podczas jazdy? Jak nie, to nie ma się co obawiać że zaciągnie płynną. Twoja konstrukcja wygląda obiecująco i myślę że się sprawdzi lepiej niż sama rurka :ok Do tego można uwzględnić 50% napełnienie butli i ryzyko zaciągnięcia zminimalizowane.

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2016-01-06, 23:13   

Socale napisał/a:
Dobra, nie ma co trwonić zwykłej pomyłki.
:spoko
Na Sławka czekam z pytaniem tutaj:
http://www.camperteam.pl/...p=544849#544849

Przepraszam, że dopiero teraz ale nie dostałem powiadomienia :shock:
Tak droga jest swobodna od butli do zaworu, niczym nie zabezpieczony jest reduktor ale rurkę pobierającą fazę lotną wygiąłem tak, że jest do samej góry i praktycznie prawie dotyka ścianki zbiornika. Gazu nie używam podczas jazdy a tylko na postoju więc nie ma groźby pobrania ciekłego gazu a ponadto należy dobrze wyskalować pływak do 80% ew. dla bezpieczeństwa 75% pojemności. Element, który zaznaczyłeś to redukcja gwintu zaworu na gwint reduktora - duży i masywny ale jednocześnie robi za sztywny element montażowy. Zrobiłem tak ponieważ po zakręceniu zaworu mogę odkręcić reduktor i przełożyć go na butlę z samym propanem na zimowe eskapady - zostawiam sobie miejsce na taką ewentualność. Rurki przyłączeniowe idące po ścianie zostaną częściowo zabudowane i zostanie wydzielona część od stelaża do tylnych drzwi na dwie butle.

Odpowiedz do tematu