|
|
|
Wymiana elektrozaworu na manualny |
| Autor |
Wiadomość |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/200 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2015-12-22, 23:14
|
|
|
| Gewehr napisał/a: | | Filtr należało by założyć przed reduktorem, na wysokim ciśnieniu. Są filtry niskiego i wysokiego ciśnienia i trzeba je odpowiednio zakładać. Tylko nie liczmy na to, że wyłapie nam sporo syfu. |
to byłby na wysokim cisnieniu, bo prosto z reduktora do filtra.
Wyłapie zapewne więcej niż bez filtra, a miałem okazję u sibie zmieniać filterek
(co prawda fazy ciekłej) po 50 tys km to naprawdę było sporo sadzy lub czegoś
podobnego i drobnego co strasznie brudziło...
Ale generalnie ten filterek fazy ciekłej zakładany na rurkę 8mm (jak w kamperach)
bardziej miałby być do ewentualnego zabezpieczenia przed dostaniem się gazu płynnego do reduktora.
A konstrukcja mocna i przeznaczona do gazu i nic nie trzeba toczyć...
jeszcze zastanawialem się nad takim wykończeniem rurki zasysającej gaz w stanie lotnym... jak myślicie? oczywiście można by jeszcze to otoczyć jedną rurką otwartą u góry i u dołu, ale wydaje mi się że tu też istotna jest niewielka waga, i małe wymiary, żeby ewentualne uderzenie gazu w postaci cieklej nie powodowało dużych sił na rurce zasysającej wielozaworu. oczywiście to tylko takie dywagacje...
kapturek.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1130 raz(y) 16,71 KB |
plus-rurka.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1124 raz(y) 9,6 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez robba 2015-12-22, 23:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-12-22, 23:24
|
|
|
Nie wiesz co może być w butli, tam to dopiero syf
Czy macie zamiar korzystać z gazu podczas jazdy? Jak nie, to nie ma się co obawiać że zaciągnie płynną. Twoja konstrukcja wygląda obiecująco i myślę że się sprawdzi lepiej niż sama rurka Do tego można uwzględnić 50% napełnienie butli i ryzyko zaciągnięcia zminimalizowane. |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2016-01-06, 23:13
|
|
|
Przepraszam, że dopiero teraz ale nie dostałem powiadomienia
Tak droga jest swobodna od butli do zaworu, niczym nie zabezpieczony jest reduktor ale rurkę pobierającą fazę lotną wygiąłem tak, że jest do samej góry i praktycznie prawie dotyka ścianki zbiornika. Gazu nie używam podczas jazdy a tylko na postoju więc nie ma groźby pobrania ciekłego gazu a ponadto należy dobrze wyskalować pływak do 80% ew. dla bezpieczeństwa 75% pojemności. Element, który zaznaczyłeś to redukcja gwintu zaworu na gwint reduktora - duży i masywny ale jednocześnie robi za sztywny element montażowy. Zrobiłem tak ponieważ po zakręceniu zaworu mogę odkręcić reduktor i przełożyć go na butlę z samym propanem na zimowe eskapady - zostawiam sobie miejsce na taką ewentualność. Rurki przyłączeniowe idące po ścianie zostaną częściowo zabudowane i zostanie wydzielona część od stelaża do tylnych drzwi na dwie butle. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|