|
|
|
Polska Wschodnia i Północna, czyli ostatnia wyprawa weterana |
| Autor |
Wiadomość |
ojdany
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: niestety jeszcze wypożyczam...
Nazwa załogi: Przemo
|
Wysłany: 2016-01-24, 21:42
|
|
|
Dzień 13
Nasz wyjazd powoli dobiegał końca, dużo już widzieliśmy, a mieliśmy jeszcze w planach zwiedzanie zamków (m.in. w Lidzbarku Warmińskim). Doszliśmy jednak do wniosku, że nareszcie poprawiła się pogoda i na koniec urlopu, skoro już jesteśmy na północy kraju, warto by położyć się przynajmniej na dzień na plaży. Po śniadaniu szybko obliczyliśmy, że choć z Mazur nad morze jest kawałek drogi, to spokojnie damy radę dojechać przed wieczorem. Odpuściliśmy sobie zatem zamki i ruszyliśmy nad Bałtyk.
Pierwotnie myśleliśmy, że zatrzymamy się w Krynicy Morskiej, jednak wszędobylski dźwięk "cymbergajów", połączony z niezliczonym tłumem wczasowiczów nieco nas przeraził (po wizycie na wschodnich, cichych rubieżach kraju taki hałas był niemiły dla naszych uszu). Jechaliśmy zatem dalej do Piasek.
Ta mała, cicha wioska, najbardziej wysunięty na wschód skrawek Polski na Mierzei Wiślanej odpowiadał nam dużo bardziej. Niestety jedyne wolne miejsce było na Kempingu nr 182, o którym już wcześniej czytałem na forum, że nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Nie mieliśmy jednak wyboru i zatrzymaliśmy się na nim.
Był to chyba najdroższy postój podczas całego wyjazdu, a na dodatek - z dosyć spartańskimi warunkami. Toalety i prysznic były czyste, ale np. wieczorem w ogóle nie paliły się latarnie (mimo, iż były), a teren był raczej błotnisty. Do tego wieczorem po kempingu grasowały sobie w najlepsze dziki i lis...
Dzień 14
Poranek przywitał nas pięknym słońcem, dlatego szybko zjedliśmy śniadanie i wyruszyliśmy na plażę. W Piaskach generalnie nad morze jest dosyć daleko, ale warto. Plaża jest szeroka, piękna i co najważniejsze - pusta. W miejscu, gdzie się rozłożyliśmy, nie było nikogo w promieniu 100 metrów. W wyobraźni tylko widzieliśmy te dzikie tłumy w Krynicy Morskiej walczące o skrawek wolnego miejsca. Zaliczyliśmy obowiązkową kąpiel w Bałtyku, wygrzaliśmy się na słońcu. Wieczorna przygoda z poprzedniego dnia z dzikami, które podeszły dosłownie pod naszego grilla, sprawiła, że postanowiliśmy się jednak ruszyć do bardziej cywilizowanego miejsca. Wróciliśmy więc z niemałym oporem do Krynicy (kemping w samym środku miasta, przy głównej trasie - niestety nie pamiętam już nazwy). Naprawdę ciężko nam było uwierzyć, że w takim tłumie i dobiegającej z każdej knajpy muzyki można odpoczywać. Po szybkim spacerze i pięknym zachodzie słońca wróciliśmy do naszego weterana i poszliśmy spać. W planach mieliśmy bowiem poranny wyjazd, bo to już był ostatni dzień naszej wyprawy...
Dzień 15
Kilka minut po 7:00 wyruszyliśmy w ostatnią podróż weterana...
Polska Wschodnia to przepiękna, ciągle nieodkryta kraina. Gorąco polecam spędzenie tam urlopu i zobaczenie, jak bardzo różni się ona od reszty naszego pięknego kraju...
14_Piaski_kemping.JPG Największą zaletą Kempingu nr 182 w Piaskach było to, że był dosyć pusty. |
 |
| Plik ściągnięto 3328 raz(y) 80,83 KB |
14_Piaski_plaża.jpg Pusta i cicha plaża w Piaskach, mimo że to jeszcze nie był koniec sezonu |
 |
| Plik ściągnięto 3328 raz(y) 56,63 KB |
14_Piaski_plaża_Buka.jpg Buka po raz pierwszy widziała morze i taką wielką piaskownicę :) |
 |
| Plik ściągnięto 3328 raz(y) 48,28 KB |
14_Krynica_zachód słońca.JPG Piękny zachód słońca na zakończenie naszego urlopu... |
 |
| Plik ściągnięto 3328 raz(y) 35,57 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
|
|
|
 |
AndrzejSzymczykiewicz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot 290
|
Wysłany: 2016-01-27, 14:35
|
|
|
| ŁAŁ. FANTASTYCZNA WYPRAWA. JADĘ W WASZE ŚLADY... |
|
|
|
 |
ojdany
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-01-27, 14:43
|
|
|
Gorąco polecam |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2016-01-27, 20:34
|
|
|
Zazdroszczę. Miałem bardzo podobny plan w zeszłym roku ale remont łazienki skutecznie go zmienił. W tym roku ruszam w Wasze ślady. Oczywiście leci |
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 53/38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-01-27, 22:33
|
|
|
Piwko za relację |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
ojdany
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-01-28, 11:16
|
|
|
Dzięki za miłe słowa! W tym roku wybieram się na objazd po Bałkanach (dawne kraje Jugosławii) i mam nadzieję, że napisanie relacji zajmie mi mniej czasu
Pozdrawiam jeszcze raz czytających! |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 805/1226 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-01-28, 20:18
|
|
|
Ciekawe opisy i ładne fotki. Pisz dalej, czekamy a tym czasem leci. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
Bazylek21
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby Toscana 615
Nazwa załogi: Bazylki
|
Wysłany: 2016-02-21, 18:32
|
|
|
| Bardzo fajna relacja konkretnie i zwięźle, miło się czytało. |
_________________ Pozdrawiam Mateusz |
|
|
|
 |
Dzidek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen Jumper Rapido 2004 r.
|
Wysłany: 2016-02-21, 21:34
|
|
|
Z przyjemnością i uwagą przeczytałem super relację i przesyłam Przyznam, że od pewnego czasu chodziło mi po głowie zwiedzanie wschodniej Polski bo nigdy tam nie byłem. Na pewno wykorzystam tę relację w planowaniu mojego wyjazdu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|