Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Meble ze sklejki
Autor Wiadomość
jubi-tom 
trochę już popisał

Twój sprzęt: ducato blaszak
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2016-02-04, 14:55   

Musze pokazać żonie :) ,akurat jestem przed wymiana wyrka, a to jest ładne
Postaw piwo autorowi tego posta

jubi-tom 
trochę już popisał

Twój sprzęt: ducato blaszak
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2016-02-07, 09:29   

Podrzucić ktoś namiar do sklepu ze sklejka fornirowana ?

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-02-07, 10:38   

w Polsce ciężki temat chyba ze względu na cenę ... Polska wiórówką stoi :)

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2016-02-08, 18:38   

BIORCA napisał/a:
w Polsce ciężki temat chyba ze względu na cenę ... Polska wiórówką stoi :)

Nie do końca ja robię ze sklejki fornirowanej w okleinie dębowej i bejcowanej na ciemny dąb. Wcale tak drogo nie wychodzi fakt na pewno o 100% droższe od wiórówki ale....

elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2016-02-09, 00:03   

Ja wykonujęzabudowy do kamperów z płyty stolarskiej Ceiba (bardzo lekka). Płyta stolarska (szczebelki złączone razem i pokryte obłogiem) jest mniej wytrzymała na wygięcie niż sklejka (nie jest sprężysta) ale przy grubości 18mm i tak trzebaby po niej skakać, żeby uszkodzić. Płyta stolarska jest odrobinę lżejsza od sklejki i tańsza...

Surowa płyta Ceiba 18mm (ok.2,5mx1,2m) kosztuje 150zł, więc nie jest aż taka droga. Jak komuś odpowiada kolor obłogu (taki zwykły, żółty, podobny do sosny) to może na upartego i surową płytę wykorzystać.

Jednak jak ktoś chce mieć fornir to jeden arkusz będzie kosztował około 300zł (płyta + dwustronny fornir). Ceny się wahają bo są forniry po 5zł/m2 a są też egzotyczne forniry za 150zł/m2 i wtedy taka płyta kosztuje powyżej 1000zł, ale większość fornirów oscyluje w cenach około 10-40zł/m2. Dane na początek 2016.

Wycięcie formatek według projektu nie jest drogie bo każde cięcie to koszt około 3zł. A cięć ile będzie na płycie? Zależnie od tego co się robi to 5-10 cięć, więc koszt sumaryczny niewielki. Mam piłę formatową, ale mimo to zamawiam płyty z cięciem bo drożej wychodzi postawić pracownika do cięcia niż zapłacić pieniądze i mieć wycięte przez automat.

Wszelkie sklejki mają powierzchnię dość surową więc bez szlifierki oscylacyjnej się nie obejdzie. Ja mam szlifierkę Festool, więc powierzchnia wychodzi prześliczna. Te marketowe za parę stówek też dają radę, choć różnica w jakości jest zauważalna momentalnie.

Do lakierowania polecam lakiery profesjonalne dwuskładnikowe, bo dają piękne wykończenie powierzchni, mega gładkie ale nie chamski połysk i kosztują za litr tyle samo co Domalux, który jest zwykłym marketowym gniotem schnącym przez pół doby.

Jak ktoś nie umie rozpisać sobie poszczególnych elementów składowych np szafki to polecam darmowy program stolkal na androida. Wpisuje się parametry szafki a program podaje wszystkie formatki.

Obrzeża można kleić klejem kontaktowym i używać okleiny PCV ale w tej samej cenie kupi się paski tego samego forniru co płyta, lecz wtedy trzeba kleić na klej stolarski, zabrać żelazko żonie i prasować żelazkiem. Stara technika stolarska, ale nadal aktualna i skuteczna.

Aha, można wycinać elementy wyrzynarką, ale polecam kupić jakąś profesjonalną, firmową, bo nie wiem dlaczego ale te firmowe tną bardziej proste linie. Mam wyrzynarkę Makita i jakimś cudem patrzę na linię a wyrzynarka dokładnie po niej podąża. Robię cięcia tak proste na długich odcinkach, że wyglądają jak spod piły. Przysięgam. Mam też marketową wyrzynarkę za parę stówek i choćbym zagryzał zęby, wywalał język na wierzch ze skupienia, to zawsze KAŻDE cięcie wygląda jak skradający się wąż... No krzywe jak w mordę strzelił. Zygzak.

Do użytku domowego polecam (bo sam kupiłem wiele lat temu) zestaw Makity. Dwie wkrętarki, latarka, piła, wyrzynarka. Ten komplet był przeze mnie katowany przez wiele lat (i nadal katuję) i ma się dobrze. Inwestycja, która się na serio opłaca.
Oooo... znalazłem nawet link:
Narzędzia Makita

No i to tyle na dzisiaj. Dotknąłem zaledwie wierzchołka góry lodowej jeśli chodzi o stolarstwo, ale może komuś się informacja przyda.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Bronek, toscaner
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 336/85
Wysłany: 2016-02-09, 08:59   

elmo78 napisał/a:
Obrzeża można kleić klejem kontaktowym i używać okleiny PCV ale w tej samej cenie kupi się paski tego samego forniru co płyta, lecz wtedy trzeba kleić na klej stolarski, zabrać żelazko żonie i prasować żelazkiem. Stara technika stolarska, ale nadal aktualna i skuteczna.

Przykleić można , ale co dalej? Ręczna obróbka to porażka jeśli ma wyjść ładnie. Obrzeże PCV tylko na okleiniarce.
Jeśli kogoś zadowala obrzeże papierowe , to ta metoda jest dużo prostrza.
Żelazko , delikatny papier ścierny , nożyk do tapet i kawałek filcu na deseczce w ramach polerki.
Aby życie było prostrze ludzie wymyślają zabawki np. nożyk do obcinania okleiny papierowej.
http://www.okazje.info.pl...-wf4300000.html

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-02-09, 09:30   

Makita to Makita. Ile remontów i napraw + całą budowę kampera przeżyła wiertarko-wkrętarka Makity. I nie zdycha. Baterie tylko się zużyły po latach.
Z wyrzynarką męczyłem się z Boschem, rozleciał się dosłownie, kupiłem Black&Decker. Jeszcze jest, ale gdybym budował następnego kampera, to część narzędzi wymienię na lepsze. Zapewne na Makitę.
Ciekawe czy nie mają oscylacyjnej, bo 3 inne marketowe zajeździłem podczas budowy w tym Black&Deckera.

A rady przydadzą się wszystkie, czytam jakbym miał budować już jutro. :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2016-02-09, 09:52   

Cytat:
zabrać żelazko żonie i prasować żelazkiem

Dodam,ze przez papier,bo jak żelazko z płyta aluminiową,to okleina się pobrudzi.
I później problem ze zeszlifowaniem tego brudu.

Odpowiedz do tematu