|
|
wykończenie okolicy dzrwi przesuwnych w blaszaku |
Autor |
Wiadomość |
Kuras
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FFB Toskana Ford Transit 2.5D
|
Wysłany: 2015-08-05, 09:19 wykończenie okolicy dzrwi przesuwnych w blaszaku
|
|
|
Witajcie, gorąca prośba o pomoc:)! Otóż kupiłem niedawno kampera na bazie Transita Jumbo 2002, ogólnie rzecz biorąc wszystko jest tak jak powinno być, poza kilkoma niedoróbkami, które mi spać nie pozwalają. Zanim jednak przystąpię do prac, proszę o porady - na pierwszy ogień idzie wykończenie okolicy drzwi przesuwnych (łącznie ze słupkiem środkowym), która - jak wiadomo w blaszaku - ma liczne krągłości. Pewnie z tego powodu poprzedni właściciel pozostawił temat jak widać na załączonych zdjęciach.
Wstępny plan jest taki:
1) demontaż karnisza (*już go nie ma)
2) na słupku grodziowym tapicerka (nawiązująca do szarości kokpitu) do granicy listwy
3) dopasowanie pasków sklejki na odcinkach bez krzywizn
4) na krzywiznach (łukach) paski z elastycznego tworzywa (np. PVC) z okleiną dopasowaną do barwy sklejki
5) wykończenie styku sklejek kedrą.
Proszę o porady, być może ktoś zmierzył się z podobnym tematem. Mile widziane fotki...
Pozdrawiam!
1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 42 raz(y) 152,07 KB |
2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 46 raz(y) 145,55 KB |
3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 38 raz(y) 190,16 KB |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-08-05, 21:43
|
|
|
Te obróbki takich otworów są trudne. W każdym samochodzie dokoła drzwi jest lekki bałagan, jakieś zawiasy, zamki, wiąchy kabli, naklejki i mnóstwo dziwacznych zagłębień i przetłoczeń a i często wieloletni brud.
Głowiłem się jak to zrobić w starym LT.
Postanowiłem nic nie robić tylko doprowadzić do porządku. Powierzchnie lakierowane oczyściłem z nadmiaru jakichś kitów i tak przygotowane starannie pomalowałem, do tego ładna uszczelka i wyglądało schludnie, czysto.
Od wewnątrz przy zamkniętych drzwiach widać dokładnie jakie elementy trzeba uzupełnić wewnętrzną tapicerką. Ponieważ już zostało to częściowo wykonane, poprawić, starannie docinając lakierowaną pilśnię.
Twój pomysł jest w zasadzie OK ale krawędziową kedrę zastąpiłbym dopasowanym profilem U jak do krawędzi blach w kolorze uszczelek drzwi. U doskonale maskuje nieudolności cięcia krzywizn.
Tak w ogóle to unikałbym jakichś plastykowych elementów bo po latach gdy zaczną się kurczyć paskudnie wyglądają i obnażają niedoskonałości wykonania.
Dobre dopasowanie i wykończenie szczegółów jest w takiej robocie najważniejsze, wymaga czasu, cierpliwości i spojrzenia z dystansu.
Wiadomo gdzie diabeł tkwi. |
|
|
|
 |
Kuras
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-08-06, 14:14
|
|
|
Dzięki Skwarek! Ten "dopasowany profil U" ma jakąś fachową nazwę? Szukam po internecie z mizernym skutkiem:). Zrobię test na próbkach i jak fajnie wyjdzie nie omieszkam pochwalić się na CT. A masz może foto z LT-ka? Czy same drzwi przesuwne miałeś "gołe", czy może z elementami tapicerki lub sklejki, by optycznie zbliżyć ich wygląd do reszty zabudowy?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-08-06, 17:52
|
|
|
A ja zaproponuje cos innego- dobierz dobrze okleine do koloru szafek i pomagając sobie suszarka po prostu wszystko to ładnie oklej
a dołaczenia sklejek w castoramie lub obi kupisz listewkę wciskana między łaczenie,jst w rolce i po wcisnięciu ma rozmiar trójkacika 4mmx4mm(szukaj przy stolarni przy listwach kuchennych do blatów) |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-08-06, 18:00
|
|
|
Kuras napisał/a: | Dzięki Skwarek! Ten "dopasowany profil U" ma jakąś fachową nazwę? Szukam po internecie z mizernym skutkiem:). Zrobię test na próbkach i jak fajnie wyjdzie nie omieszkam pochwalić się na CT. A masz może foto z LT-ka? Czy same drzwi przesuwne miałeś "gołe", czy może z elementami tapicerki lub sklejki, by optycznie zbliżyć ich wygląd do reszty zabudowy?
Pozdrawiam! |
To U to na przykład tu http://allegro.pl/uszczel...5570419697.html
zdjęć nie mam, auto sprzedane, pokrycie drzwi i ścian skay na pilśni.
Pomysł tom-cio fajny.
|
|
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
Wysłany: 2015-08-06, 20:21
|
|
|
w tym tygodniu pracowałem późnymi wieczorami w tym temacie. wykończyłem schodek i słupki wokół drzwi. postaram się w weekend zrobić fotki,jak nigdzie nie wybyję... |
_________________ Moja budowa... http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19441 |
|
|
|
 |
Kuras
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-08-07, 10:27
|
|
|
oto słupek - już jakiś postęp. Użyłem tapicerki samochodowej (sufitowej, bez efektu zmiany odcienia w przypadku przetarcia ręką) oraz kleju dedykowanego do tapicerki. Przy najtrudniejszych kątach sprzedawca radził zdjąć siatkę ze spodu materiału w newralgicznym miejscu - rzeczywiście działa i pięknie oraz łatwo się układa.
4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 52 raz(y) 125,01 KB |
|
|
|
|
 |
Kuras
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-02-21, 12:49
|
|
|
Zamykam temat. Wygrała koncepcja uszczelki U + tapicerka. Dzięki za dyskusję. Oto efekt:
20160220_232819m.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3440 raz(y) 59,35 KB |
20160220_232811m.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3440 raz(y) 51,93 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|