|
|
Klima nocna |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-02-22, 23:34
|
|
|
A idź Bronek ...... narobiłeś mi smaka tylko ..... post jest . miałem mocne postanowienie ......... nie grzeszyć |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-02-22, 23:50
|
|
|
joko napisał/a: | No fajnie ....... azjatki mnie kręcą
... |
E tam... kudłate są, zaplątać się w krzaczorach można.
.
Kiedyś wymontowałem fotel z auta ukochanej bo najukochańszych pośladków świata podgrzewać nie chciał. Przy tej naprawie poznałem jak działa w nich nawiew.
Skóry są dziurkowane z nawiewem a nawiew robią maciupkie wentylatorki, podobne do komputerowych ale mniejsze.
W siedzisku i oparciu i to latem zbawia faktycznie.
Powietrze rozprowadzone po całej powierzchni za pomocą maty dystansowej. Proste rozwiązanie w sumie, matę na materac zarzucić i przykryć prześcieradłem...
Może? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2016-02-23, 14:02
|
|
|
joko napisał/a: | Wydaje mi się również, że gdyby powietrze wtłaczać nie za pomocą jakichś wentylatorków, cały czas na bieżąco nadmuchujących , tylko z jakiegoś kompresorka ze zbiornikiem ciśnieniowym i reduktorem ciśnienia na wyjściu, to działało by to lepiej .
Nie wiem czy mam rację ale powietrze chyba schładza się przy rozprężaniu, a jeśli tak to może wystarczyło by pobierać jest spod kampera, sprężać w zbiorniku i poprzez reduktor wtłaczać do materaca, bez konieczności jego dodatkowego chłodzenia . |
Wszystko się schładza przy rozprężaniu. Tak zresztą działają lodówki i klimy, przy czym sprężają i rozprężają na tyle mocno, żeby gaz przeszedł do stanu ciekłego.
Problem w tym, że przy kompresowaniu się za to powietrze grzeje. I to bardziej, bo dochodzi do tego jeszcze ciepło z kompresora. Żeby zatem uzyskać ujemny bilans energetyczny netto trzeba by zastosować coś w rodzaju intercoolera, schładzającego sprężone powietrze do temperatury pokojowej. Mało praktyczne. |
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-02-24, 14:30
|
|
|
koder napisał/a: | joko napisał/a: | Wydaje mi się również, że gdyby powietrze wtłaczać nie za pomocą jakichś wentylatorków, cały czas na bieżąco nadmuchujących , tylko z jakiegoś kompresorka ze zbiornikiem ciśnieniowym i reduktorem ciśnienia na wyjściu, to działało by to lepiej .
Nie wiem czy mam rację ale powietrze chyba schładza się przy rozprężaniu, a jeśli tak to może wystarczyło by pobierać jest spod kampera, sprężać w zbiorniku i poprzez reduktor wtłaczać do materaca, bez konieczności jego dodatkowego chłodzenia . |
Wszystko się schładza przy rozprężaniu. Tak zresztą działają lodówki i klimy, przy czym sprężają i rozprężają na tyle mocno, żeby gaz przeszedł do stanu ciekłego.
Problem w tym, że przy kompresowaniu się za to powietrze grzeje. I to bardziej, bo dochodzi do tego jeszcze ciepło z kompresora. Żeby zatem uzyskać ujemny bilans energetyczny netto trzeba by zastosować coś w rodzaju intercoolera, schładzającego sprężone powietrze do temperatury pokojowej. Mało praktyczne. |
Rozumiem. Czyli wytworzenie lekkiego nadciśnienia wewnątrz materaca , poprzez jakieś wentylatorki nadmuchowe,działające cały czas, będzie z punktu ekonomicznego bardziej odpowiednie niż cykliczne sprężanie powietrza w jakimś zbiorniku i wpuszczanie go do materaca przez reduktor ciśnienia ?
Taki kompresorek , nawet mały trzeba by pewnie jakoś dodatkowo wygłuszyć, a z wentylatorkami nie ma tego problemu .
Kompresorek pobierał by więcej mocy ale cyklicznie, natomiast wentylatorki mniej ale stale.
Odrębna kwestia to chłodzenie tego powietrza , ale to trzeba by sprawdzić już praktycznie, bo może się okazać , że nie ma potrzeby obniżać jego temperatury jakoś znacznie, albo nawet wcale.
Ponieważ przepływ będzie nie duży, zastanawiam się czy jakiś radiator z podłączonym peltierem (lub kilkoma) nie rozwiązał by sprawy.
Z wentylacji foteli w samochodzie , też nie leci powietrze aż tak chłodne jak to z nawiewów przy działającej klimie, a funkcję swoją realizuje. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-02-24, 15:35
|
|
|
Joko, możliwe, że nie trzeba schładzać.
Już wyjaśniam. W mojej blaszance po lifcie oryginalnie w tylnych słupkach przy drzwiach są kratki wentylacyjne. Ja przy projektowaniu kampera wykorzystałem je, a nie zaślepiłem. Otwory są znaczne i zmieściły się tam wentylatorki AAB 14cm 100m3/h. Niby niewiele, ale zrobiłem tak, że przy nogach wentylator nadmuchiwał pompowane z zewnątrz powietrze, a przy głowie wypompowywał na zewnątrz. Czyli taka cicha wymuszona cyrkulacja. Spanie oczywiście bez kołder latem i różnica była ogromna. Nawet gdy na zewnątrz było w nocy i +30C, to jednak czuło się ten ruch powietrza i lekki chłodek. Teraz podnoszę łóżko o ok. 2 cm, aby wymusić cyrkulację powietrza pod materacami. Mam przy podkowie jeden nadmuch, który idzie pod łózko jak się śpi. Dorobiłem otwory, wentylatorki AAB i listewkami będą zrobione drogi dla cieplejszego powietrza zaraz pod materacami. Nie robiłem fotek, ale może zrobię gdy już skończę.
Kolejna korzyść, że materace będą miały lepszy oddech i od spodu. Od góry jest mata kokosowa.
Czyli mam rozwiązanie na gorące noce latem i na zimniejsze zimą. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|