|
Karta pojazdu sprowadzonego z UE za 500 zł. |
| Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2016-03-07, 19:56
|
|
|
Z pomocą (połowiczną ) przychodzi mi mój ubezpieczyciel jednak historię jaką otrzymałem jest powiedzmy delikatnie niepełna ... tylko numer rejestracyjny i okres ubezpieczenia. Jednak nie wszystkich pojazdów.
Na razie mam wiedzę o 4 autach jakie sprowadziłem i zarejestrowałem w tamtym okresie ale nie znam nr kart pojazdów. A był to okres w którym wymieniałem pojazd co pół roku więc pamiętam o jeszcze dwóch
PS. utworzyłem konto w epuap ale muszę jutro potwierdzić poza tym mają aż 30 dni na załatwienie sprawy... |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-03-07, 20:38
|
|
|
Przestań kombinować , piszesz , że żądasz zwrotu 500 za auto o numerze rej XY i wysyłasz dając im 7 dni . Niech oni grzebią w piwnicach ... logicznym jest , że jeśli w tamtym okresie zarejestrowali to musiałeś zapłacić haracz bo inaczej by nie dali tablic . Teraz czas już się liczy a nie przepychanki pisemne Poczytaj na forum prawnym , sa gotowe pisma procesowe , wzory i porady praktyków a nie teoretyków . |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2016-03-08, 14:59
|
|
|
Pytanie do znawców. Czy przedawnienie 10 lat upływa z moją datą wpłaty za Kartę Pojazdu czy też 10 lat upływa od końca daty działania wadliwego przepisu?
Jakieś podparcie prawne bo na forum prawnym tego nie mogłem znaleźć albo przeoczyłem...
Właśnie miałem pierwsze spięcie w urzędzie...
Pilne. |
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-03-08, 15:09
|
|
|
Z tego co wiem. Czas na złożenie takiego wniosku mija w połowie kwietnia (14.04.. 24.00) tego roku, bo po tej dacie roszczenia się przedawnią.
Czyli data złożenia wniosku. Licząc od daty zarejestrowania takiego auta 14.04.2006 do której to daty chamsko pobierali.. |
| |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2016-03-08, 18:59
|
|
|
Dzięki.
Właśnie rozmawiałem nieoficjalnie z prawnikiem który stwierdził, że jest duże prawdopodobieństwo iż w tej konkretnej sytuacji przedawnienie roszczeń nie wchodzi lub też nie powinno wchodzić w grę.
Nawet są w tym temacie jakieś orzeczenia sądów...
Jutro kolejne starcie |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2016-03-08, 19:48
|
|
|
Rozwinięcie powyższej myśli : " jeżeli w momencie wpłaty za Kartę Pojazdu , pobieranie tej wpłaty było niezgodne z nadrzędnym prawem -( tu UE )- to roszczenie takie nie przedawnia się nigdy i należy je zwrócić "
Generalnie jest tak że mija okres 10 lat od wpłaty, jednak podobno nie w przypadku "PATRZ WYŻEJ" |
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-03-08, 21:37
|
|
|
Masz 10 lat od momentu zapłaty by zażądać zwrotu ... w momencie Twojego wniosku czas przedawnienia staje i zaczyna się procedura , która może trochę trwać . Jeśli 10 lat mija na dniach to złóż pismo osobiście w urzędzie z poświadczeniem odbioru / data wpływu na kopii /zamiast wysyłać poleconym i zabawa się zaczyna |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2016-03-08, 22:16
|
|
|
U mnie niestety minęło.. natomiast jutro mam otrzymać uzasadnienie które mówi, że w sytuacji gdy jakaś opłata zostaje pobierana przez organy publiczne a jest już BEZPRAWNA wtedy się nie przedawnia.
Co innego w sytuacji gdy np. jakaś opłata jest naliczana błędnie w myśl istniejącej interpretacji nadrzędnego przepisu... wtedy mamy 10 lat.
I o ile możemy mieć jakieś wątpliwości co do prawa i interpretacji przed 1.05.2004 roku to już po tej dacie rozporządzenie na mocy, którego została pobierana opłata było na 100% bezprawne...
...zastanawia mnie również fakt pozwu zbiorowego jakie wytoczyły starostwa skarbowi państwa odnośnie rekompensaty za wypłacane należności... czyżby wiedzieli, że takie roszczenie się nie przedawnia?
Chyba trochę popiszę w tej sprawie ze starostwem |
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-03-08, 22:25
|