|
|
Kilka problemów z Ducato 1993r. 8144.67 |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz1985
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5d 1993
|
Wysłany: 2016-08-28, 16:50 Kilka problemów z Ducato 1993r. 8144.67
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Fiata Ducato 18, 1993r 8144.67 skrzyniowy z plandeką. Powoli go przywracając do stanu użyteczności pozostały mi się takie defekty do usunięcia:
1. Wokół wtryskiwaczy bąbluje paliwo tak jak by nie były szczelne z głowicą a pytając się mechanika powiedział, że tam nie ma żadnych podkładek i niby tak musi być ale przecież kompresja ucieka .
2. Wymieniając i sprawdzając już 3cią skrzynię biegów wsadziłem w miarę dobrą jak na te lata ale zalana jest jakimś zwykłym olejem do skrzyń i czasami słychać jak by rzęziła. Czy ten olej Tutela faktycznie jest lepszy do tych skrzyń?
3. Redukując biegi z 2 na 1 nie można włączyć owej jedynki. W czasie jazdy przy ok 2-3km/h już się da a wcześniej słychać jak by było to bez synchronizacji (tak jak np w Fiacie 126p) ,wcześniej jeździłem tym autem z rozwalonym synchronizatorem i wiem jak to wygląda a teraz to jest inna bajka. Ogólnie skrzynia nie cieknie, reszta biegów chodzi płynnie i bez zastrzeżeń. Czy to normalne?
4. Poleciłby ktoś jakiegoś mechanika od wtryskiwaczy w rejonie Oleśnicy lub Ostrowa Wlkp?
5. Na koniec głupia sprawa, potrzebowałbym jedną śrubkę od przelewu przy wtryskiwaczu. Kochana żonką ją ukręciła jak żeśmy ,,grzebali'' przy aucie...Może ktoś by miał?
p.s
Czy jak jest założony wydech z 1.9d/2.4d (taki jest założony i jest wyraźnie węższy od oryginalnego 2.5d) do 2.5d może być odczuwalne tzw hamowanie silnikiem? |
|
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2016-08-30, 03:06
|
|
|
Tomasz1985 napisał/a: | Witam szanownych forumowiczów. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Fiata Ducato 18, 1993r 8144.67 skrzyniowy z plandeką. Powoli go przywracając do stanu użyteczności pozostały mi się takie defekty do usunięcia:
1. Wokół wtryskiwaczy bąbluje paliwo tak jak by nie były szczelne z głowicą a pytając się mechanika powiedział, że tam nie ma żadnych podkładek i niby tak musi być ale przecież kompresja ucieka .
2. Wymieniając i sprawdzając już 3cią skrzynię biegów wsadziłem w miarę dobrą jak na te lata ale zalana jest jakimś zwykłym olejem do skrzyń i czasami słychać jak by rzęziła. Czy ten olej Tutela faktycznie jest lepszy do tych skrzyń?
3. Redukując biegi z 2 na 1 nie można włączyć owej jedynki. W czasie jazdy przy ok 2-3km/h już się da a wcześniej słychać jak by było to bez synchronizacji (tak jak np w Fiacie 126p) ,wcześniej jeździłem tym autem z rozwalonym synchronizatorem i wiem jak to wygląda a teraz to jest inna bajka. Ogólnie skrzynia nie cieknie, reszta biegów chodzi płynnie i bez zastrzeżeń. Czy to normalne?
4. Poleciłby ktoś jakiegoś mechanika od wtryskiwaczy w rejonie Oleśnicy lub Ostrowa Wlkp?
5. Na koniec głupia sprawa, potrzebowałbym jedną śrubkę od przelewu przy wtryskiwaczu. Kochana żonką ją ukręciła jak żeśmy ,,grzebali'' przy aucie...Może ktoś by miał?
p.s
Czy jak jest założony wydech z 1.9d/2.4d (taki jest założony i jest wyraźnie węższy od oryginalnego 2.5d) do 2.5d może być odczuwalne tzw hamowanie silnikiem? |
Oj Tomasz tyle pytań
1) - jest źle
2) i 3) - nie martw się o olej ale o skrzynie bo jest "wyjechana" - łatwo możesz na rynku dostać "umownie" dobrą skrzynię która ma zrobiony ... milion km? ... musisz szukać po remoncie albo zrobić remont samemu.
Moja rada ( z autopsji) - po prostu ją wyremontuj u fachowca a będzie cicho i dobrze.
4) - nie wiem
5) - nie mam
PS.) - mniejsza średnica to ... hymm... spróbuj oddychać przez buzie a potem przez rurkę od długopisu. Zasapiesz się i osłabniesz - tak samo jak Twój silnik. Ktoś wyliczył kiedyś jaki musi być wydech żeby było dobrze więc szukaj do 2,5d. |
|
|
 |
roldis
trochę już popisał
Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
|
Wysłany: 2016-08-30, 09:54
|
|
|
najprościej z wtryskiwaczami na początek spróbuj je dokrecić - teraz nie powiem ci jaki moment ale dość duży poszukaj w necie - ok 30 -50 Nm - nie ma prawa nic bomblowac. Co do skrzyni to podstawowy problem jest z zakupem nowych częscii zamiennych - nawet we włoszech. Mechanik ich takze nie wyczaruje , wiec musisz sam szukac głównie lozysk , na ebayu czy gdzies- mozna pozbierac - jak masz tyle gratów to rozbierz jedną i zacznij remont , problem moze byc także z koniecznościa naprawy otworów pod łożyska - trzeba regenerować. Mam też lekki problem ze sk b mam juz tez ze 3 szt ale głośno chodzą - myslę o radukalnych zmianach - wymianie z nowszego auta - bo te nasze to pieta Ahillesowa tego samochodu.Wydech do 2,5 td musi mieć ok 65 mm srednicy minimum , 1,9 ma chyba nieco wiecej niz 45mm |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Tomasz1985
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-30, 10:16
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi Matro i Roldis.
Jeśli chodzi o naprawę skrzyni to byłem wcześniej z jedną u prawdziwego speca w tej dziedzinie w mojej okolicy i chciał naprawdę pomóc bo dla niego taka prosta w budowie skrzynia to pikuś ale szukał kilka dni części i potwierdził to co pisałeś Roldis, nie ma już części do tych skrzyń nawet w Italii. Zatem sprowadził od znajomych z UK taką skrzynię bo nie ma zaufania do rodzimych szrotów i okazało się, że ta z zagranicy to też był szrot i rozłożył ręce...
Matro: dzięki za lekcję fizyki , taka prawda z tym wydechem, a zmierzę tę średnicę jak pisał Roldis i dokręcę te jarzma na wtryskach tym momentem jak wrócę z trasy w czwartek. |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2016-08-30, 14:34
|
|
|
Tomasz, pod wtryskiwaczami powinny być miedziane podkładki! Jeżeli nie masz to wykręć jeden wtrysk i jedź do sklepu.. Jeżeli chodzi o naprawę skrzyni biegów to mogę ci z czystym sumieniem polecić sprawdzony warsztat samochodowy, sam osobiście w swoim Ducato (2.5D 93r) robiłem u nich dwa razy(pierwszy raz po zakupie wyskakiwał wsteczny i chyba po 3 latach uszczelnienie od razu całej skrzyni) i jestem mega zadowolony!:
Perfect Service Mechanika Pojazdowa Warszawa
Ulica: Króla Kazimierza 16A
04-854, Warszawa, Polska
województwo mazowieckie
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2016-08-30, 14:39
|
|
|
Gościu ma pojęcie o tych skrzyniach, zjadł na nich zęby.. nigdy nie było żadnego problemu u niego z częściami, naprawa trwała 1 dzień, tel/ 22 615 75 70 |
|
|
|
 |
Tomasz1985
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-30, 15:06
|
|
|
Dzięki Kuba, ten adres myślę, że wielu osobom się przyda i raczej z niego skorzystam mimo odległości (340km, tyle ostatnio jechałem po tą ostatnią skrzynię} . Te wtryskiwacze w 8144.67 są wkręcane? Myślałem, że tylko wkładane i przytrzymywane tym jarzmem |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2016-08-30, 15:19
|
|
|
mojej skrzyni pomógł (po jednym "fachowcu" ) ten warsztat ...
Mechanik rozbierał i składał skrzynię przy mnie - z suwmiarką - części również miał choć mówił, że niektóre podzespoły są już bardzo drogie ...
Okolice Piły
http://www.zabel.com.pl/ |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Tomasz1985 |
 |
Tomasz1985
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-30, 15:28
|
|
|
dzięki również Matro . W jednej mojej ,,fachowiec'' zapomniał o wielu kulkach, zatrzaskach i sprężynkach a całość była uszczelniona czerwonym silikonem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|