Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka problemów z Ducato 1993r. 8144.67
Autor Wiadomość
Tomasz1985 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5d 1993
Piwa: 5/6
Wysłany: 2016-08-28, 16:50   Kilka problemów z Ducato 1993r. 8144.67

Witam szanownych forumowiczów. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Fiata Ducato 18, 1993r 8144.67 skrzyniowy z plandeką. Powoli go przywracając do stanu użyteczności pozostały mi się takie defekty do usunięcia:
1. Wokół wtryskiwaczy bąbluje paliwo tak jak by nie były szczelne z głowicą a pytając się mechanika powiedział, że tam nie ma żadnych podkładek i niby tak musi być ale przecież kompresja ucieka :( .
2. Wymieniając i sprawdzając już 3cią skrzynię biegów wsadziłem w miarę dobrą jak na te lata ale zalana jest jakimś zwykłym olejem do skrzyń i czasami słychać jak by rzęziła. Czy ten olej Tutela faktycznie jest lepszy do tych skrzyń?
3. Redukując biegi z 2 na 1 nie można włączyć owej jedynki. W czasie jazdy przy ok 2-3km/h już się da a wcześniej słychać jak by było to bez synchronizacji (tak jak np w Fiacie 126p) ,wcześniej jeździłem tym autem z rozwalonym synchronizatorem i wiem jak to wygląda a teraz to jest inna bajka. Ogólnie skrzynia nie cieknie, reszta biegów chodzi płynnie i bez zastrzeżeń. Czy to normalne?
4. Poleciłby ktoś jakiegoś mechanika od wtryskiwaczy w rejonie Oleśnicy lub Ostrowa Wlkp?
5. Na koniec głupia sprawa, potrzebowałbym jedną śrubkę od przelewu przy wtryskiwaczu. Kochana żonką ją ukręciła jak żeśmy ,,grzebali'' przy aucie...Może ktoś by miał? :)

p.s
Czy jak jest założony wydech z 1.9d/2.4d (taki jest założony i jest wyraźnie węższy od oryginalnego 2.5d) do 2.5d może być odczuwalne tzw hamowanie silnikiem?

Postaw piwo autorowi tego posta

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2016-08-30, 03:06   

Tomasz1985 napisał/a:
Witam szanownych forumowiczów. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Fiata Ducato 18, 1993r 8144.67 skrzyniowy z plandeką. Powoli go przywracając do stanu użyteczności pozostały mi się takie defekty do usunięcia:
1. Wokół wtryskiwaczy bąbluje paliwo tak jak by nie były szczelne z głowicą a pytając się mechanika powiedział, że tam nie ma żadnych podkładek i niby tak musi być ale przecież kompresja ucieka :( .
2. Wymieniając i sprawdzając już 3cią skrzynię biegów wsadziłem w miarę dobrą jak na te lata ale zalana jest jakimś zwykłym olejem do skrzyń i czasami słychać jak by rzęziła. Czy ten olej Tutela faktycznie jest lepszy do tych skrzyń?
3. Redukując biegi z 2 na 1 nie można włączyć owej jedynki. W czasie jazdy przy ok 2-3km/h już się da a wcześniej słychać jak by było to bez synchronizacji (tak jak np w Fiacie 126p) ,wcześniej jeździłem tym autem z rozwalonym synchronizatorem i wiem jak to wygląda a teraz to jest inna bajka. Ogólnie skrzynia nie cieknie, reszta biegów chodzi płynnie i bez zastrzeżeń. Czy to normalne?
4. Poleciłby ktoś jakiegoś mechanika od wtryskiwaczy w rejonie Oleśnicy lub Ostrowa Wlkp?
5. Na koniec głupia sprawa, potrzebowałbym jedną śrubkę od przelewu przy wtryskiwaczu. Kochana żonką ją ukręciła jak żeśmy ,,grzebali'' przy aucie...Może ktoś by miał? :)

p.s
Czy jak jest założony wydech z 1.9d/2.4d (taki jest założony i jest wyraźnie węższy od oryginalnego 2.5d) do 2.5d może być odczuwalne tzw hamowanie silnikiem?

Oj Tomasz :spoko tyle pytań ;)
1) - jest źle
2) i 3) - nie martw się o olej ale o skrzynie bo jest "wyjechana" - łatwo możesz na rynku dostać "umownie" dobrą skrzynię która ma zrobiony ... milion km? ... musisz szukać po remoncie albo zrobić remont samemu.
Moja rada ( z autopsji) - po prostu ją wyremontuj u fachowca a będzie cicho i dobrze.
4) - nie wiem
5) - nie mam
PS.) - mniejsza średnica to ... hymm... spróbuj oddychać przez buzie a potem przez rurkę od długopisu. Zasapiesz się i osłabniesz - tak samo jak Twój silnik. Ktoś wyliczył kiedyś jaki musi być wydech żeby było dobrze więc szukaj do 2,5d.

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

roldis 
trochę już popisał

Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-08-30, 09:54   

najprościej z wtryskiwaczami na początek spróbuj je dokrecić - teraz nie powiem ci jaki moment ale dość duży poszukaj w necie - ok 30 -50 Nm - nie ma prawa nic bomblowac. Co do skrzyni to podstawowy problem jest z zakupem nowych częscii zamiennych - nawet we włoszech. Mechanik ich takze nie wyczaruje , wiec musisz sam szukac głównie lozysk , na ebayu czy gdzies- mozna pozbierac - jak masz tyle gratów to rozbierz jedną i zacznij remont , problem moze byc także z koniecznościa naprawy otworów pod łożyska - trzeba regenerować. Mam też lekki problem ze sk b mam juz tez ze 3 szt ale głośno chodzą - myslę o radukalnych zmianach - wymianie z nowszego auta - bo te nasze to pieta Ahillesowa tego samochodu.Wydech do 2,5 td musi mieć ok 65 mm srednicy minimum , 1,9 ma chyba nieco wiecej niz 45mm

Wyświetl szczegóły
Tomasz1985 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-08-30, 10:16   

Dzięki za odpowiedzi Matro i Roldis.
Jeśli chodzi o naprawę skrzyni to byłem wcześniej z jedną u prawdziwego speca w tej dziedzinie w mojej okolicy i chciał naprawdę pomóc bo dla niego taka prosta w budowie skrzynia to pikuś ale szukał kilka dni części i potwierdził to co pisałeś Roldis, nie ma już części do tych skrzyń nawet w Italii. Zatem sprowadził od znajomych z UK taką skrzynię bo nie ma zaufania do rodzimych szrotów i okazało się, że ta z zagranicy to też był szrot i rozłożył ręce...
Matro: dzięki za lekcję fizyki :-P , taka prawda z tym wydechem, a zmierzę tę średnicę jak pisał Roldis i dokręcę te jarzma na wtryskach tym momentem jak wrócę z trasy w czwartek.

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/47
Wysłany: 2016-08-30, 14:34   

Tomasz, pod wtryskiwaczami powinny być miedziane podkładki! Jeżeli nie masz to wykręć jeden wtrysk i jedź do sklepu.. Jeżeli chodzi o naprawę skrzyni biegów to mogę ci z czystym sumieniem polecić sprawdzony warsztat samochodowy, sam osobiście w swoim Ducato (2.5D 93r) robiłem u nich dwa razy(pierwszy raz po zakupie wyskakiwał wsteczny i chyba po 3 latach uszczelnienie od razu całej skrzyni) i jestem mega zadowolony!:

Perfect Service Mechanika Pojazdowa Warszawa

Ulica: Króla Kazimierza 16A
04-854, Warszawa, Polska
województwo mazowieckie

:spoko

Wyświetl szczegóły
Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/47
Wysłany: 2016-08-30, 14:39   

Gościu ma pojęcie o tych skrzyniach, zjadł na nich zęby.. nigdy nie było żadnego problemu u niego z częściami, naprawa trwała 1 dzień, tel/ 22 615 75 70

Tomasz1985 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-08-30, 15:06   

Dzięki Kuba, ten adres myślę, że wielu osobom się przyda :) i raczej z niego skorzystam mimo odległości (340km, tyle ostatnio jechałem po tą ostatnią skrzynię} :-P . Te wtryskiwacze w 8144.67 są wkręcane? Myślałem, że tylko wkładane i przytrzymywane tym jarzmem :?:

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2016-08-30, 15:19   

:spoko mojej skrzyni pomógł (po jednym "fachowcu" ) ten warsztat ...
Mechanik rozbierał i składał skrzynię przy mnie - z suwmiarką ;) - części również miał choć mówił, że niektóre podzespoły są już bardzo drogie ...
Okolice Piły
http://www.zabel.com.pl/

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

Wyświetl szczegóły
Tomasz1985 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-08-30, 15:28   

dzięki również Matro :) . W jednej mojej ,,fachowiec'' zapomniał o wielu kulkach, zatrzaskach i sprężynkach a całość była uszczelniona czerwonym silikonem :shock:

Odpowiedz do tematu