Jak rozdzielic podwojne lozko dla dwojga dzieci? |
Autor |
Wiadomość |
wsnj
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
|
Wysłany: 2016-09-09, 10:48 Jak rozdzielic podwojne lozko dla dwojga dzieci?
|
|
|
Witam wszystkich kolegow i kolezanki!
Konczy sie pierwszy sezon kamperowy i powoli przygotowywuje liste usprawnien na sezon zimowy.
Mamy dwoje dzieci (w przyszlym roku beda 7 i 3) a w kamperze sa dwa podwojne lozka 140x210cm: w sumie cztery materace 70x210cm.
W tym roku spalismy w systemie: ja z mlodszym synem na tylnim lozku a zona ze starszym synem w alkowie. W przyszlym roku chcemy polozyc dzieci razem i musze ich jedno podwojne lozka jakos rozdzielic bo mlodszy syn vel Kleszczu (bo w czasie snu wierci sie i lazi po mnie tam i spowrotem) raczej nie da pospac starszemu.
Na razie lata mi po glowie kilka opcji: rozdzielenie sklejka wsadzona miedzy materace? Rozdzielenie siatka umocowana w podstawie miedzy materacami a haczykami w suficie – mowie o siatce np takiej jak do mocowania zakupow w aucie tylko oczywiscie w ksztalcie zeby pasowala.
Poradzcie cos, szukalem w szukajce i w google ale jak na razie nic nie znalazlem.
Wojtek |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-09-09, 11:09
|
|
|
Skleja to by musiała mieć stopę,czyli takie odwrotne T i oklejona pianką,ale to dzieciaki szybko połamią.
Siatkę możesz użyć z jakiegoś kombi,tą pionową co jest zabezpieczeniem między tylnymi fotelami a sufitem.Ma na dole drut a u gór dwa regulowane pasy z zapinkami.
Szybko do mocowania i wysokość łatwo dopasować |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-09-09, 12:30
|
|
|
wlodo napisał/a: | Skleja to by musiała mieć stopę,czyli takie odwrotne T i oklejona pianką,ale to dzieciaki szybko połamią. |
No to odwrotne T jest super pomyslem, dodatkowo wzmocni konstrukcje - warto sie zastanowic,a co do kantow to nie ma problemu - mozna oszlifowac i poprosic tapicera o obrobienie gabka/materialem aby bylo jak najmilej...
wlodo napisał/a: | Siatkę możesz użyć z jakiegoś kombi,tą pionową co jest zabezpieczeniem między tylnymi fotelami a sufitem.Ma na dole drut a u gór dwa regulowane pasy z zapinkami.
Szybko do mocowania i wysokość łatwo dopasować |
To rozwiazanie jest rowniez super... ale nie mam pojecia gdzie w suficie moge umocowac wystarczajaco mocne 'kotwice' do zaczepow siatki. Takie aby jak bedzie napor ciala dziecka na siatke nie urwaly sie. Sufit to mata szklana oklejona miekkim materialem.
Dzieki wielkie za pomysly... |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-09-09, 12:41
|
|
|
Cytat: | nie mam pojecia gdzie w suficie moge umocowac wystarczajaco mocne 'kotwice' do zaczepow siatki |
Przecież to nie musi być sufit,tylko np narożnik lub inne mocne miejsce.
W ostateczności możesz dać przez całą szerokość jakiś profil alu.lub rurę,będzie do czego się przypinać a i zasłonkę możesz powiesić coby małego światło nie raziło jak będziesz dłużej biesiadował |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2016-09-09, 12:53
|
|
|
u nas miedzy dziećmi leży zwinięty koc i puki co się sprawdza...
ale i tak szukam czegoś z piętrowym łóżkiem, lubię zmieniać zabawki |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-09-10, 21:54
|
|
|
Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to siatka.Wiem,że są do dokupienia,żeby np.dziecko nie wypadło z alkowy.Normalnie jest to do sufitu mocowane na ..klipsy..żeby było łatwo wypiąć/zapiąć.Pewnie w tym miejscu jest ..drewno..
Pewnie jakiś sposób na montaż jest.Raz musiałem do ściany dla klienta zamontować aluminiowy profil z 5 kułeczkami do mocowania ładunku w ..garażu..
Ponieważ tylna ściana to sklejka/styropian i normalnie wkręty są za słabe,to po przyklejeniu specjalną taśmą dwustronną po całym profilu plus śruby efekt był imponujący i bardzo solidnie to wyszło.Może i Ty coś pokombinujesz... |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-09-12, 10:16
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Jak wysokie są dzieciaki , może można je ułożyć w poprzek? |
Teraz jeszcze mozna (6 i 2) ale za rok juz tez mozliwosci nie bedzie bo starszy bedzie 'za dlugi'...
wlodo napisał/a: | Cytat: | nie mam pojecia gdzie w suficie moge umocowac wystarczajaco mocne 'kotwice' do zaczepow siatki |
Przecież to nie musi być sufit,tylko np narożnik lub inne mocne miejsce.
W ostateczności możesz dać przez całą szerokość jakiś profil alu.lub rurę,będzie do czego się przypinać a i zasłonkę możesz powiesić coby małego światło nie raziło jak będziesz dłużej biesiadował |
Jesli mozliwe to wolalbym aby ten rozdzielnik byl nie na cala dlugosc ale np na 2/3 (otwarta czesc gdzie sa nogi) - co by dziecko mialo rano szanse przejsc na druga strone.
mischka napisał/a: | u nas miedzy dziećmi leży zwinięty koc i puki co się sprawdza... |
u nas tez - przez 15minut, dla mojego kleszcza to nie jest bariera...
Wlasnie wpadla mi na mysl koncepcja dwóch rozpórek pomiedzy podloga a sufitem i siatka rozpieta miedzy rozpórkami: latwe do zalozenia, zdjecia, mozna ustawic gdzie sie chce i bez wkrecania sie w sciany alkowy. Co myslicie?
w.s. |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 25/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2016-09-12, 20:45
|
|
|
Zależy czy przedziałka ma być przezroczysta, nieprzezroczysta, sztywna czy nie. Wydaje mi się, że ścianka że sklejki jest dobrym rozwiązaniem, bo:
1. Jest sztywna więc Kleszczu brata nie skopie
2. Może być w razie potrzeby łatwo demontowalna i chowane np. pod materac
3. Może mieć dodatkowe gadżety typu okienko do wieczornych pogaduch, kieszonkę na zabawki
4. Może mieć ciekawy kształt aby z łóżka zrobić namiastkę "pokoju dla dzieci" np. Zamek, samochód czy inne Minionki.
5. Aby uzyskać podobne zalety z materiału trzeba stosować rozpórki, usztywnienia itp. |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
wsnj
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-09-14, 13:12
|
|
|
TomekM napisał/a: | Zależy czy przedziałka ma być przezroczysta, nieprzezroczysta, sztywna czy nie. Wydaje mi się, że ścianka że sklejki jest dobrym rozwiązaniem, bo:
1. Jest sztywna więc Kleszczu brata nie skopie
2. Może być w razie potrzeby łatwo demontowalna i chowane np. pod materac
3. Może mieć dodatkowe gadżety typu okienko do wieczornych pogaduch, kieszonkę na zabawki
4. Może mieć ciekawy kształt aby z łóżka zrobić namiastkę "pokoju dla dzieci" np. Zamek, samochód czy inne Minionki.
5. Aby uzyskać podobne zalety z materiału trzeba stosować rozpórki, usztywnienia itp. |
Dzieki za rade - tez wydaje mi sie dobrym projektem bo z pewnoscia mozna przedzialek zrobic z lekkiej sklejki i tak jak piszesz: gdy nie bedzie potrzebna to mozna schowac.
Teraz pomyslec nad fajnym projektem i wyciac cos naprawde ladnego... |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-09-18, 12:08
|