|
|
|
Kamper Modułowy |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-11-07, 00:17
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | Pomysły z blaszakami są dla nas ciekawe. Szkoda ze nasze żony mają w tym względzie inne zdanie. |
Wasze też |
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato H2L3 jeszcze blaszak
|
Wysłany: 2016-11-07, 09:52
|
|
|
Joko, taka funkcjonalność auta była podstawą powstania projektu, a później zabudowy mojego
Ducato, natomiast ja nie miałem, ani takiej wyobraźni, ani zdolności, ani narzędzi, ani kasy, ani ...., ani .... itd. jak w Twoim projekcie
Dlatego też ograniczyłem się jedynie do tego, że lewa strona auta to stała zabudowa, gdzie
zgrupowane są wszystkie instalacje, woda, prąd i gaz, czyli tam jest kuchnia i łazienka oraz
cała część wyposażenia elektrycznego.
A prawa strona zabudowy to w moim wypadku dwa oddzielne moduły, które mogą funkcjonować
niezależnie od siebie i być montowane lub wymontowane z auta w miarę potrzeb, ilości osób
podróżujących autem, czy konieczności uzyskania dodatkowej przestrzeni ładunkowej np. dla zapakowania do środka rowerów, czy też przewiezienia jakiś większych elementów na budowę
100_5675.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 93,44 KB |
100_5638.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 25 raz(y) 114,58 KB |
100_5598.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 35 raz(y) 127,38 KB |
100_5676.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 1,17 MB |
100_5632.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 25 raz(y) 1010,54 KB |
100_5661.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 38 raz(y) 1,64 MB |
100_5694.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 35 raz(y) 1,67 MB |
100_5706.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 35 raz(y) 1,36 MB |
100_5717.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 32 raz(y) 1,9 MB |
|
|
|
|
 |
sad_madman
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-11-07, 10:09
|
|
|
| Projekt niby fajny... niby każdemu się podoba... tylko, interesuje mnie czy orientowałeś się w kwestii dopuszczenia do ruchu tego pojazdu - wtedy zrozumiesz, że Polska to nie USA. |
|
|
|
 |
Istvan
zaawansowany Istvan
Twój sprzęt: Łódzki Sześciopak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2014 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-11-07, 10:29
|
|
|
| W Łodzi allcamp oferuje taką zabudowę do szybkiego demontażu. |
|
|
|
 |
sad_madman
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-11-07, 10:50
|
|
|
| Wszedłem na ich stronę i faktycznie jest taka zabudowa - tylko, że ona posiada przegrodę, która jest zamocowana na stałe i jest zarejestrowana zapewne jako auto dostawcze. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-07, 11:59
|
|
|
| sad_madman napisał/a: | | Projekt niby fajny... niby każdemu się podoba... tylko, interesuje mnie czy orientowałeś się w kwestii dopuszczenia do ruchu tego pojazdu - wtedy zrozumiesz, że Polska to nie USA. |
A Ty się z choinki urwałeś ?
Niezły czad, gość się zarejestrował na forum dzisiaj 9.49 i na przepisy o rejestracji kamperów zwraca uwagę ...... czyżby nowe wcielenie FUX'a
Albo jakiś przedstawiciel firmy zajmującej się przebudową blaszaków komercyjnie , który poczuł się nie pewnie |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 349/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2016-11-07, 15:02
|
|
|
A propos Fux-a , czyżbym o czymś nie wiedział?
Wygnaliście chłopaka z forum?
Oj nie ładnie , nie ładnie... |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-07, 15:15
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | A propos Fux-a , czyżbym o czymś nie wiedział?
Wygnaliście chłopaka z forum?
Oj nie ładnie , nie ładnie... |
Zarejestrował się pewnie jeszcze na kilku nowych i się nie wyrabia
Zasadniczo ciężko chyba znaleźć forum tematyczne w tym kraju , które FUX'a było by pozbawione
Cierpliwy bądź, popisze u innych i wróci |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-07, 15:33
|
|
|
| greg_31 napisał/a: | Joko, taka funkcjonalność auta była podstawą powstania projektu, a później zabudowy mojego
Ducato, natomiast ja nie miałem, ani takiej wyobraźni, ani zdolności, ani narzędzi, ani kasy, ani ...., ani .... itd. jak w Twoim projekcie
Dlatego też ograniczyłem się jedynie do tego, że lewa strona auta to stała zabudowa, gdzie
zgrupowane są wszystkie instalacje, woda, prąd i gaz, czyli tam jest kuchnia i łazienka oraz
cała część wyposażenia elektrycznego.
A prawa strona zabudowy to w moim wypadku dwa oddzielne moduły, które mogą funkcjonować
niezależnie od siebie i być montowane lub wymontowane z auta w miarę potrzeb, ilości osób
podróżujących autem, czy konieczności uzyskania dodatkowej przestrzeni ładunkowej np. dla zapakowania do środka rowerów, czy też przewiezienia jakiś większych elementów na budowę |
Greg, a jak masz rozwiązane mocowanie tych wymiennych modułów ?
Widzę profile na podłodze i ścianie ale nie widać dokładnie czy to jest przykręcane, zaczepiane, zaciskane ?
Czyli tam gdzie masz instalacje to zrobiłeś na stałe , aby nie było problemu z przyłączami. Też się zastanawiam, czy nie zrobić w jednym miejscu, ale tak aby przesuwając moduły w jakimś sensownym zakresie mieć je w zasięgu.
A jak Ci się sprawdza to modułowa wersja w praktyce, często z tego korzystasz ?
Ja tego kampera którego mam teraz , często używam jak potrzebuję coś załatwić , co wymaga albo długiej jazdy, albo gdzieś dłuższego czekania, bo czuję się swobodniej niż jak jestem osobówką . Tak się nauczyłem i jak mi się taki wyjazd przytrafi jednak osobowym, to czuję się jak bezdomny
Taki blaszak , którego można szybko przekonfigurować i dostosować do aktualnej sytuacji, na pewno sprawdzi mi się bardziej niż typowy kamper.
W wyjazdach turystycznych też będzie praktyczniej, bo ja podróżuję często, ale krótko (szybkie wypady) i nie zagrzewam długo miejsca, więc mobilność jest ważnym atutem.
Obawiam się tylko czy będę potrafił się przyzwyczaić do mniejszej kubatury.
Teraz mam kampera 7,65 na dwie osoby, więc różnica musi być odczuwalna. Wszystkie moje kombinacje z tymi modułami mają głównie na celu znalezienie możliwie najwięcej miejsca ile tylko się da i takie zaaranżowanie wnętrza aby zlikwidować to co zbędne. |
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato H2L3 jeszcze blaszak
|
Wysłany: 2016-11-07, 16:38
|
|
|
Jako podłogę mam jeden element sklejki dociętej na CNC z wypustkami antypoślizgowymi
(stosowana jako zabudowa podłogi w busach) i tak jak w busach jest ona zamontowana do podłogi Ducato z wykorzystaniem śrub i miseczek, w których dodatkowo przewidziano miejsce na umieszczenie uchwytów do mocowania ładunku.
W miejscach gdzie rozplanowałem elementy zabudowy nawierciłem sklejkę i zamontowałem nakrętki z kolcami zapobiegającymi ich obracaniu (takie jak do drewna), nakrętki włożone są od spodu i dociągnięte od góry śrubami, które dodatkowo posłużyły do zamontowani dolnych profili aluminiowych od konstrukcji szafek i ścian łazienki.
Natomiast profile pionowe od szafek i ścian łazienek montowane są do do nitonakrętek, które osadzone są w profilach tworzący szkielet konstrukcyjny paki Ducato.
Tak samo dokręcone są profile poziome mocowane do elementów konstrukcyjnych dachu auta.
Niestety nie jestem w stanie obecnie ocenić do końca jak sprawuje się taka konstrukcja w eksploatacji, bo projekt jest jeszcze nadal na ukończeniu, a z tag wykonaną zabudową zrobiłem obecnie jedynie ok 100 km |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-11-07, 16:51
|
|
|
| Cytat: | | Wszystkie moje kombinacje z tymi modułami mają głównie na celu znalezienie możliwie najwięcej miejsca ile tylko się da i takie zaaranżowanie wnętrza aby zlikwidować to co zbędne. |
To jeśli można...
Piszesz,że wypady częste i krótkie,więc na wyposażenie można spojrzeć inaczej.
Moduł z lodówką i WC.
Lodówkę na krótki wyjazd możemy mieć mniejszą,a szafki nad nią są zbędne,na ciuchy jest miejsce w tej małej alkowie nad kabiną.
Lodówka do sufitu,pod lodówką wyciągana umywalka,pod umywalką na podłodze ubikacja na szynach.
Tam gdzie stała ubikacja odpowiedniej wielkości brodzik na którego te sprzęty wyjeżdżają.
Zysk-odpada jeden moduł,z którego korzystamy tylko raz dzienne przez parę minut.
Wentylacja...
Moduły,żeby je wkładać bez wkurzania się i darcia sufitu muszą być krótsze.
A w ogóle żeby je włożyć,to ich wysokość musi mieć wymiar najwyższych drzwi,no może trochę wyższe bo lekko pod kątem można.
Mając jedno czy dwa okna/wywietrzniki mamy załatwioną wentylacje bez prowadzenia jej w dedykowanych kanałach. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-11-07, 17:12
|
|
|
Joko a ja powiem tak.Moj poczatkowo tez byl taki budowlano kamperowy,czyli zeby lozka rozebrac,cos przewiezc itp.I efekt taki,ze tu obite ,tam urwane,ttego co wyciagnalem to,zapomnialem zaladowac i na szybkim wyjezdzie brakowalo.Widzisz,ja mam teraz zamiar zbudowac wlasnie troche wiekszego,ten ktory mam teraz tez juz przerobiony,lozko na stale,staram sie nie wykorzystywac go do przewozenia czegokolwiek budowlanego,bo szkody poczynione przy takim czyms wieksze niz zyski.Piszesz,ze teraz tez jak masz gdzies dluzej stac ,to bierzesz kampera.Ja tez moim jezdze codziennie,jak mi przyjdzie pojechac osobowka,to taki jakis goly sie czuje .I pomysl ,czy to przesuwanie modulow do czegos Ci potrzebne.Wymontowanie ok,ale zamienianie miejscami modulow bedzie Ci do czegos potrzebne?A moze starczy po prostu lózko dac podwieszane tak zeby dojechalo do samej gory,jak bedziesz przestrzen potrzebowal do zaladunku?
Mobilnosc blaszanki to rzecz super,ja tez w weekend potrafie walnac 1000km,ale mi juz zaczyna brakowac miejsca.Moj trzylatek zaczyna dawac w palnik,brakuje mi miejsca,dlatego bede drugiego na kontenerze budowac,te 20 cm na szerokosc to sporo.A Ty sie chcesz przesiasc z 7 metrow dlugosci na 4?
I jeszcze jedno,z doswiadczenia.To,demontowanie czesci zabudowy wcale nie jest fajne.Jest w uzytkowaniu upierdliwe Bez zlosliwosci,z autopsji pisze |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
sad_madman
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-11-07, 20:07
|
|
|
| joko napisał/a: |
A Ty się z choinki urwałeś ?
Niezły czad, gość się zarejestrował na forum dzisiaj 9.49 i na przepisy o rejestracji kamperów zwraca uwagę ...... czyżby nowe wcielenie FUX'a
Albo jakiś przedstawiciel firmy zajmującej się przebudową blaszaków komercyjnie , który poczuł się nie pewnie |
Szukałem akurat forum pewnego czasopisma i akurat tutaj wszedłem. Jak dla mnie to możesz robić co chcesz ale po prostu ostrzegam, żebyś nie płakał za kilka miesięcy jak zrobisz tego kampera, że nie można nim jeździć po drogach.
Edit:
Zresztą przeglądając artykuły po prostu widzę jakie cuda się dzieją... |
| |
|
|
|
 |
frólik
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Wrz 2014 Piwa: 28/30 Skąd: Jędrzejów
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-07, 23:13
|
|
|
Dzięki Panowie za Wasze uwagi. każda wnosi coś do tematu.
Greg, dzięki za wyjaśnienia
Wlodo , zgadzam się co do tego, że można kilka rzeczy lekko okroić i zyskać dodatkową przestrzeń Pisałem zresztą juk kilka razy w różnych tematach o tym, że jak dla mnie to standardowy kamper jest z zasady nadmiernie zagracony elementami, które albo są zbędne , albo potrzebne sporadycznie. Uwaga co do lodówki trafna, bo faktycznie mojego Dometic'a jeszcze nigdy nie dobiłem na full. Nie gotujemy w kamperze, jedynie przygotowujemy śniadania, ani nie zapuszczamy się tam gdzie przynajmniej raz na dwa dni nie idzie znaleźć sklepów. Podniesienie lodówki do góry rozpatruję pod kątem omijania nadkoli w opcji przesuwanych modułów. Kibelek musi pozostać standardowy , bo w tych kwestiach jestem tradycjonalistą i jakoś nie widzę walenia do szuflady
Kabina prysznicowa do przemyślenia, bo jest to jak na ten moment jedyny element, z którym mam problem przy omijaniu nadkoli i nie mam na chwilę obecną sensownej na to koncepcji.
Tomcio, obawa przed brakiem miejsca jest największą z tych jakie mam co do tego projektu.
Wprawdzie różnica nie jest jak 7/4 bo te ponad siedem metrów mojego kampera to razem z kabiną i zderzakami, a ponad 4 metry blaszanki to sama paka, ale realnie będzie niecały metr krócej i jakieś 30cm węziej. Pomimo tego że użytkuję w dwie osoby , praktycznie najdłuższą wersję w przedziale do 3,5t, to nadal obstaję przy twierdzeniu, że kamper to ciasne badziewie i żyć się w tym normalnie nie da .... ale cała moja nadzieja w odpowiedniej aranżacji.
Jakby tak wnikliwie popatrzeć , to w tak niby dużym wnętrzu jakie mam w kamperku, realna powierzchnia podłogi po której można się swobodnie poruszać (czyli tych miejsc gdzie można stanąć wyprostowanym) nie ma za dużo , bo pełno tu szafek , szafeczek, wnęk, nikomu nie potrzebnych miejsc siedzących , itp. Jakby nie to że konstrukcja temu nie pozwala, to wywalił bym połowę tego badziewia i zapalił sobie z tego ognisko. Uważam, że dobrze przemyślane wnętrze blaszanki nie musi być mniejsze od tego co mam teraz, jeśli nie w cyfrach to przynajmniej w bezpośrednim odczuciu (a to jest ważniejsze)
Z drugiej strony chciałbym w tym minimalizmie zachować zdrowy rozsądek i jakąś równowagę. Poza kwestią funkcjonalności i miejsca, musi to jakoś wyglądać i trzymać jakiś standard. Ponieważ budowa będzie na nowej bazie, więc zwyczajnie musi to jedno do drugiego pasować i być z jednej bajki.
Jak już pisałem, kamper to jak dla mnie jednak mimo wszystko nadal bardziej samochód niż dom i tak też chciałbym aby wyglądał. Ja w kamperach najbardziej nie lubię tych pseudo drewnianych mebli i chciałbym do minimum ograniczyć ten materiał, na rzecz tworzyw sztucznych, elementów lakierowanych, oraz obić tapicerskich. Wszystkie sprzęty i wyposażenie muszą być wyglądem i wykończeniem zbliżone bardziej do wyposażenia luksusowego vana niż domowego salonu.
Ponieważ opcji jest wiele, a potencjalnych problemów wciąż coraz więcej, dlatego uważam, że przyjęta przeze mnie metoda , czyli pierwsze dokładny i przemyślany projekt, a dopiero jak będę pewny tego co chcę , dopiero budowa , jest chyba najbardziej optymalna.
Wolę trzy razy projektować niż raz zbudować i później co rusz odkrywać , że mogłem to zrobić lepiej.
Nic mnie nie goni, więc rygoru czasowego sobie nie narzucam . Jak dojdę do wniosku, że blaszak nie będzie w stanie zastąpić mi kampera, to tego co mam zostawię sobie do zadań specjalnych, a przerobiony blaszak zastąpi mi dostawczaka . nadal pozostaną dwa pojazdy, ale zwiększy się funkcjonalność. Jak okaże się że nowy jest ok, i starcza na wszystko to wtedy będzie w/g założeń , czyli jeden pojazd do wszystkiego.
U mnie dostawczak jest używany sporadycznie i do przewozu takich towarów , które na pewno nic mi nie poniszczą, więc takie rozwiązanie nie było by jakimkolwiek kompromisem, a jedynie lepszym wykorzystaniem posiadanego sprzętu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|