Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 198/351 Skąd: Kolumna
Wysłany: 2016-11-16, 12:50
krzlac napisał/a:
jaki ta różnica mocy ma wpływ na zużycie paliwa i jakość ładowania akumulatora zabudowy?
U mnie ma - po zamontowaniu światełek dziennych spalanie spadło o około 1,2 l / 100 km (sprawdzone po 6 tyś. km jazdy głównie w dzień) W baku zostaje mi 12 l paliwa po każdym tysiaku przejechanych kilometrów. Inwestycja w lampki już dawno zamortyzowała się, zwłaszcza przy włoskich cenach paliw oscylujących w granicach 1,30 € za litr. Alternator na pewno ma się lepiej - u mnie musi ładować dwa akumulatory pod maską.
Nazwa załogi: Spax Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 198/351 Skąd: Kolumna
Wysłany: 2016-11-16, 15:20
Darek Szczecin napisał/a:
jakościowo wyglądają ok
Darek. Lepiej idź do sklepu motoryzacyjnego i na miejscu pomacaj i daj je sobie odpalić. Tak ja zrobiłem i jestem zadowolony. Cenowo wyszło podobnie jak z neta.
zewnętrzny kontroler ma wbudowaną przetwornicę, która stabilizuje pracę diod LED w lampach. W efekcie lampy świeca cały czas z taką samą mocą, niezależnie od napięcia zasilającego,
-zewnętrzny kontroler pełniący funkcję automatu - wszystkie tanie lampy mają automat wbudowany w lampę co zwiększa temperaturę pracy całej lampy,
-zewnętrzny kontroler posiada również wbudowany filtr przeciwzakłóceniowy, który skuteczenie eliminuje zakłócenia radiowe,
Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-16, 18:16
Przy wyborze świateł dziennych do kamperów trzeba pamiętać iż nie mogą one być wyposażone w moduł który je uruchamia po wykryciu ładowania (podwyższone napięcie) tylko takie które fizycznie podłącza się pod kontrolkę ładowania. Dlaczego? Ano dla tego że jak podłączymy kampera do słupka lub zaświeci słonko w solar to takie światła się zapalą i kicha.
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
Uszkodzenia ledów są przewaznie od niechlujnego wykonania. Jak sa nieszczelne to dostaje się woda i po kolei padają.
Teraz najnowszy bajer to te malutkie pojedyńcze.(nie umiem tak szybko wkleić z allegro- SKS)Montuje się po 6 szt, z kazdej strony.
Wysłany: 2016-11-16, 19:12
krzlac napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:
spalanie spadło o około 1,2 l / 100 km
Aż tyle? To raczej wiadomość z kategorii cudów. Może jeździsz w lżejszych butach?
Serio. Może te 0,2 l dołożyć lub ująć jakości paliwa, ale cały literek to jednak zasługa mniejszego obciążenia alternatora. Sam się dziwiłem i nie raz miałem wątpliwości co do prawdziwości twierdzeń apropos niższego spalania przy jeździe bez świateł. Jeżdżę bardzo często przez Niemcy i Francję, gdzie jak wiemy światła dzienne nie obowiązują i zawsze tam właśnie około litra mniej samochód spalał. Cudów nie ma. Założyłem dzienne i się sprawdziło. Ale to może tylko ja tam mam. Niech każdy sobie sam sprawdzi i już.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum