|
|
|
grzanie w czasie jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-12-29, 20:34
|
|
|
No to teraz ciekawe czy dla niemieckiego policmajstra kapa = kołnierz. Trzeba chyba taki jeden czepek kupić.
Jeździełem do tej pory z węzem przykręconym do jednej ( zakręconej) butli
W sumie bo wychodzi, że jak są butle" niepracujące" bo bez zaworów odcinających to powinno się odkręcić na czas podróży wąż od zakręconej butli i nałożyć tą kape.
Może to i nie głupie. |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-12-29, 21:23
|
|
|
A co z butlami na szybkozłączki?
Jakieś dzielenie włosa...
Jest kołnierz, jest przypięta i ok.
Nawet z wężem, ale gdy nie ma SM, to ma być zamknięta /zakręcona i tyle.
Czyli w moim przypadku bez secumotion SM, mam podłączone wężem na szybkozłączkę, ale zapadka szybkozłączki w pozycji "zamkniętej" i już. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-12-30, 00:07 Re: GRZANIE W CZASIE JAZDY
|
|
|
| jujec napisał/a: | | wITAM KOLEGO wIELUNIAK. pROSZĘ PODAJ MI INFO JAKIEJ MOCY MASZ TO SUCHE wEBASTO? |
to ebersprecher 1.2 kw, zamontowane w kufrze, za siedzeniem kierowcy. Alternator mam fabryczny, ogrzewanie pobiera 28 czy 34 waty . |
|
|
|
 |
vitecc
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: HYMER STARLINE 630,MERCEDES SPRINTER 2,7 2004
Nazwa załogi: KALITKI
|
Wysłany: 2017-03-14, 21:49
|
|
|
| Witam.Oto moje 3 grosze w temacie.Jestem bardzo ciepłolubny,moja druga połowa zresztą też.Kampera używamy również zimą-co roku sylwester,narty i inne wypady.Zawodowo jestem związany od wielu lat z transportem-busy 3,5 tony,czyli bardzo podobnie jaj zdecydowana większość kamperów,o których tu mowa.Moje wnioski:ogrzewanie gazowe sprawdza się(choć nie w 100%) na postoju.Podczas jazdy przy temperaturze zewnętrznej -10 nie ma możliwości,by standartowe ogrzewanie z silnika plus gazowe uchroniło nas przed zmarzniętymi stopami.Jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań,więc zrobiłem tak:założyłem tzw suche webasto o mocy 4kw.W odróżnieniu od ogrzewania gazowego daje ciepło już chwilę od uruchomienia,strumień gorącego powietrza bardzo konkretny,więc nawet jeśli kamper nie jest szczelny(a nigdy nie jest w 100%) to w środku mam zawsze powyżej 20 stopni(podczas jazdy).Do tego dmucha mi tuż nad podłogą,wiec w stopy też ciepło.Zużycie ON przez ten piec to podobno max 0,45 litra na godzinę przy pełnej mocy,a na cały regulator chodzi tylko kilka minut a potem zwalnia.Używając go przez wiele godzin,nigdy nie byłem w stanie stwierdzić ile spaliło-tak mały ubytek w zbiorniku.Koszty?Nowe z montażem to chyba coś ok 5 tys,więc za drogo.Sposób?Tańsze od Pieców na 12 volt są te na 24 volty,a szczególnie używane.Znajomy,który serwisuje nam ogrzewania w autach służbowych założył mi takie używane 24 voltowe plus przetwornica z 12 na 24 volty plus montaż plus roczna gwarancja i serwis za połowę ceny nowego.Jestem bardzo zadowolony,bo teraz mam kampera może nie zimowego,ale do zimy przygotowanego.Będąc na zimowym wypadzie ogrzewanie gazowe zostawiam włączone non stop gdy wychodzimy na wycieczki,a gdy wracam to Webasto i krótki rękaw......Polecam. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 573/307 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2017-03-15, 09:51
|
|
|
| vitecc napisał/a: | | Podczas jazdy przy temperaturze zewnętrznej -10 nie ma możliwości,by standartowe ogrzewanie z silnika plus gazowe uchroniło nas przed zmarzniętymi stopami. |
Sorry, może masz coś zepsute bo w moich 2 kamperach zawsze było ok. W campervanie starczała sama kabina a w półintegrze kabina plus gaz starczają aż nadto. Też jesteśmy ciepłolubni i temperaturę zarówno w domu jaki i kamperze utrzymujemy 22 stopnie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|