|
Elektryczny zawór toalety Thetford C3 C200 |
| Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 484/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2017-04-23, 20:51 Elektryczny zawór toalety Thetford C3 C200
|
|
|
Rzecz zupełnie typowa - wiosenny przegląd, zalanie zbiornika wodą, uruchomienie pompki wody i powódź w kamperze. W moim przypadku sprawcą okazał kibel. Kupiony w zeszłym roku fabrycznie nowy (za jakąś bajońską sumę) w wersji z elektrozaworem i przyłączem do instalacji ciśnieniowej. Nie psioczę na producenta, bo prawdopodobnie podczas jesiennego przedmuchiwania instalacji sprężonym powietrzem zapomniałem nacisnąć guziczek spłuczki i tym samym nie przedmuchałem przedmiotowego zaworu. Trzeba wymienić bo lód go rozerwał...
Poszukiwania części zamiennej mogą przyprawić o zawał. Pierwszy strzał to jedyne 899 złotych za sztukę, ale pewnie dlatego że jest ze złota http://allegro.pl/thetfor...074901008.html.
Drugi strzał to już tylko 229 złotych, co dla mnie jest wciąż ceną wyssaną z palca. http://allegro.pl/thetfor...6605842448.html
Szukamy dalej. Używkę można trafić za stówkę, ale ja mam budżet na poziomie dychy. I za tyle kupujemy elektrozawór prosty pojedynczy z pralki automatycznej. Nie ma na nim co prawda światowego loga, ale konstrukcja jest praktycznie identyczna. http://allegro.pl/elektro...5275607479.html
Oczywiście są różnice, ale dla nas istotna jest tylko jedna - napięcie znamionowe cewki elektromagnesu. Dla pralki jest to 230VAC, a dla naszej wygódki - 12VDC. Można naturalnie napisać doktorat na temat twardości magnetycznej rdzenia cewki zasilanej prądem przemiennym i stałym, ale przy takim użytkowaniu jakie planujemy - jest to bez znaczenia. Zatem kupujemy elektrozawór za dychę, przekładamy cewkę 12V ze zniszczonego elektrozaworu na nasz fabrycznie nowy i w zasadzie gotowe.
Pozdrawiam!
zawor230.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8556 raz(y) 28,1 KB |
zawór thetford.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8556 raz(y) 15,46 KB |
zawór ze złota.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8556 raz(y) 8,9 KB |
|
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-04-23, 20:58
|
|
|
| załóż opaskę po stronie kibelka za zaworem. Mi spadł wężyk, bo nie dają tam opasek (brak ciśnienia) i lało się po za miskę w chwili spłukuwania |
| |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 25/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2017-04-24, 08:56
|
|
|
No to ja jestem szczęściarz - u mnie tylko nakrętkę/kryzę rozerwało. Kilka złotych w znanym markecie budowlanym i było po sprawie
Ale tak na na przyszłość to bardzo "cenna" informacja pozwalająca zostawić kilka stówek w kieszeni |
|
|
|
 |
hrys
zaawansowany w camperze jestem wolny

Twój sprzęt: VW T4
Nazwa załogi: marys
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: lublin
|
Wysłany: 2017-04-24, 10:30
|
|
|
| mam to samo w tym roku naderwało gwint od tej nakretki /gwint plastikowy/ .proboje cos z tym zrobic zanim kupię nowy . pozdrawiam i powodzenia w tym temacie |
_________________ z turystycznym pozdrowieniem
hrys
 |
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2017-04-24, 11:07
|
|
|
| można też kombinować z zaworem gazowym lpg 12V...., czyli zastosować takowy po dobraniu odpowiednich złączek i sitka przed zaworem.... koszt podobny do "świstakoweg" ok 25 zł. |
| |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2017-04-26, 18:49
|
|
|
To częsta usterka,tego zaworu.Teraz po zimie jest lawina wymian,bo ..nakrętki..rozerwane.Wymienia się zawory w komplecie,a że tylko nakrętka pęknięta to zawór do kosza...nowy |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-26, 18:58
|
|
|
| nikita55 napisał/a: | To częsta usterka,tego zaworu.Teraz po zimie jest lawina wymian,bo ..nakrętki..rozerwane.Wymienia się zawory w komplecie,a że tylko nakrętka pęknięta to zawór do kosza...nowy |
Zbieraj z kilka na wszelki wypadek |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2017-09-06, 21:37
|
|
|
| No i dopadło mnie zalewanie kibelka, tzn. cieknie cały czas kropelkowo i to dość mocno. Czy aby wyjąć zawór należy rozmontować kibelek (c200) ? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-09-06, 23:53
|
|
|
Ja to zrobiłem od spodu. Ale jestem przyzwyczajony do takich prac po omacku.
krótkie węże i trzeba dedukować. To lepsze od rozkręcania, ale to moje zdanie. Powodzenia
Z jednej ciśnieniowej strony jest opaska z drugiej nie. Po wymianie warto założyć z obu stron. U mnie spadł wężyk i lało się po za kibelek tylko przy spuszczaniu wody.
 |
| |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-09-07, 05:10
|
|
|
| Elektrozawór kup od pralki cena okolo 10pln i wystarczy zamienić cewkę (jest na wcisk). Tak zrobiłem i działa jak oryginał za pierdylion. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
| |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-09-07, 19:38
|
|
|
| vIrek napisał/a: | | Jest też od razu z cewką 12V za 20 zł tylko trzeba dokręcić króćce |
A ten w wersji z "zamianą cewki" jest identyczny. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-09-07, 20:30
|
|
|
Wracając do techniki wymiany/naprawy
Wyłącz pompę i otwórz krany by nie było ciśnienia.
Ręka wchodzi w widoczną przestrzeń. Zdjęcia
Możesz posłużyć się lusterkiem, by zorientować się przestrzeni.
Obracając deską (o ile pamiętam? w lewo.)
Trzeba palać do kampera lub poprosić kogoś wew. kampera. A zluzujesz trochę węże.
Wydobądź ile się da.
Reszta to trochę gimnastyki. Załóż dwa cybanty na węże.! Na wszelki wypadek
Zawsze gdy coś pójdzie nie tak, będziesz mógł rozbrać kibelek.
Ale mi to nie pasowało. |
| |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2017-09-07, 21:49
|
|
|
Dziękuję za instrukcje, okazały się bardzo pomocne w dostaniu się do pompy..
Kupiłem zawór za 20 PLN - identyczny jak ten za 220 w sklepach karawaningowych. Pogoda trochę odpuściła i wziąłem się za mój kibelek. Wyciągnąłem zawór do środka aby popatrzeć skąd cieknie, włączyłem zasilanie i pompę, odpowietrzyłem układ i ciśnienie poszło. Ku mojemu zdziwieniu nic nie cieknie - nie mam pojęcia skąd przedtem ciekło, w ciągu kilkunastu minut dobry litr wody. Na noc wyłączyłem pompę i jutro będę obserwował dalej, może podszedł jakiś brud pod membranę i pompa przepuszczała? Założę obejmę na drugą stronę pompy na wszelki wypadek.
Swoją drogą jest to chyba najbardziej drastyczny przykład jeżeli taka sama rzecz może kosztować 11 razy więcej bo jest dedykowana do kampera. |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-09-07, 21:53
|
|