Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria lodówki na gaz
Autor Wiadomość
jaco 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2008-07-07, 12:59   

Licho wie. Kupiłem kampera niedawno i nie zdąrzyłem wszystkiego ogarnąć. Nie wiem gdzie można sprawdzić jaki jest producent. Producent ma tu jakieś znaczenie? Ogólnie cała instalacja przeprowadzona jest mało profesjonalnie. Nie ma nawet diody rozdzielającej 2 akumulatory, a według sprzedającego powinna być. Robiła to chyba jedna z firm "kamperowych".

Skoro prąd nie wychodzi z przetwornicy, to znaczy, że będzie ona do wymiany. Chyba że jest jakaś inna przyczyna.
Postaw piwo autorowi tego posta

Kamperfan 
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Piwa: 8/3
Wysłany: 2008-08-03, 21:21   

Jerzy napisał/a:
Przedstawiam opis mojej dzisiejszej naprawy lodówki: przy zasilaniu 230 V oraz 12 V chłodziła doskonale, natomiast na gazie - totalna nędza...

1. zdejmuję zewnętrzne plastikowe kratki wentylacyjne - dolną i górną.
2. odkręcam i zdejmuję kominek wylotu spalin z rury wymiennika ciepła.
3. odkręcam i wyjmuję dolną, metalową osłonę zespołu palnika.
4. odkręcam, oddzielam od rury wymiennika i lekko odciągam w bok palnik.
5. uruchamiam pracę palnika aby sprawdzić wielkość płomienia - sięga w górę max. 2 cm.
6. wyłączam pracę palnika, odkręcam od niego przewód gazowy, luzuję nakładkę dociskową i wysuwając oddzielam iskrownik oraz czujnik temperatury.
7. mając palnik "w garści" czyszczę go wydmuchując zanieczyszczenia z wnętrza korpusu - z tej części z napisem JUNKERS (foto).
8. po oczyszczeniu, przykręcam do palnika przewód gazowy oraz iskrownik z czujnikiem temperatury.
9. z palnikien odsuniętym od wymiennika ciepła uruchamiam pracę palnika i ponownie sprawdzam wielkość płomienia - sięga w górę powyżej 5 cm.
10. wyłączam pracę palnika i sprawdzam drożność rury wymiennika ciepła.
11. od góry wyciągam z rury wymiennika blaszany "korkociąg" do zawirowywania spalin.
12. lusterkiem "prześwietlam" rurę wymiennika - okazuje się czysta ...więc cały problem był w ograniczeniu wielkości płomienia.
13. od góry wkładam na powrót w rurę wymiennika "korkociąg" i zakładam kominek.
14. od dołu montuję zespół palnika i zakładam metalową osłonę.
15. zakładam zewnętrzne kratki wentylacyjne - górną i dolną.

Cała naprawa przeprowadzona była z zewnątrz auta. Jedyną końcową czynnością od wewnątrz wymagającą otwarcia lodówki było ...zamrożenie wody w kostki lodu na bankiet z okazji naprawy. Czas zamrażania na gazie - błyskawiczny - jak przy 230 V.

dodałem:
Podczas jazdy lodówka pracuje tak samo dobrze na zasilaniu elektrycznym jak i na gazie.

Do przedstawionego przez Jerzego opisu dodam takie oto spostrzeżenie: przy montażu Junkersa (przykręcaniu śruby mocującej do wymiennika) należy zwrócić uwagę na ustawienie zespołu palnika tak, by płomyk był dokładnie pionowy i nie "omywał" ścianki rury wlotowej wymiennika. Sytuacja taka może być przyczyną źle działającej lodówki przy zasilaniu gazem (niekoniecznie po naprawie) - warto to sprawdzić, jeśli spoziomowanie kampera, instalacja zasilająca i inne elementy są prawidłowe, a lodówka "nędznie" chłodzi na gazie :idea: .

kiszon 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: niestety mam cycepke :) a moze stety :)
Wysłany: 2009-02-14, 22:28   pomocy

moj problem z lodowka jest taki ze w trakcie czyszczenia uszkodzilem dysze ktora na zdjeciu widoczna jest w koleczku 3.. a znajduje sie na laczeniu elementu 1 i 2..
moja prosba gdyby ktos sie z tym elementem spotkal czy mial .. to ja bardzo prosze.......... musze miec te(ta) dysze.. ewentualnie odkupie caly zespol palnikowy.. oczywiscie z dysza.....

zesp_palnika_2_100.jpg
zdjęcie wykonane przez Jerzy
Plik ściągnięto 14026 raz(y) 38,67 KB

fuma 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia Custom w nadwoziu LLE Hanover
Wysłany: 2009-02-16, 21:19   ¤ Lodówka 220V/12V/GAZ

Kupiłem lodówkę do mojej westy no i problem , po pierwsze to gdy włączyłem na 220V to po chwili zaczęło mocno czuć amoniakiem , po drugie to nie bardzo wiem jak uruchomić to na gazie , czy ktoś może mi pomóc?

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2009-02-16, 21:22   ARCADARKA

jak poczułeś amoniak :shock: to na złom :evil: , nie kombinuj bo wylecisz w powietrze :haha: :haha: :haha:

a jak się nie przedstawisz :-P to możesz się zatruć amoniakiem :evil:

fuma 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-02-16, 21:34   

No cześć jestem Volkswageniarzem , miałem kiedyś ogóra weste ale mi ją skroili , później jeździłem VW T3 automatem ale padła kasta teraz składam VW T3 westfalię ale tak trochę custom czyli z wszystkich modeli campera T3 po trochę . To wszystko pakuję w nadwozie z 1992r. Do szczęścia brakuje mi szafki Westfalia z kuchenką , umywalką i lodówką , ale ratuję się szafką wymontowaną z N126 do której chciałem wsadzić elektroluksa z którym właśnie zrobił się problem.

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2009-02-16, 22:22   ARCADARKA

a z skąd jesteś :-P

fuma 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-02-17, 07:39   

Mieszkam w małym miasteczku pod Poznaniem

wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
Wysłany: 2009-02-18, 10:22   Re: pomocy

kiszon napisał/a:
moj problem z lodowka jest taki ze w trakcie czyszczenia uszkodzilem dysze ktora na zdjeciu widoczna jest w koleczku 3.. a znajduje sie na laczeniu elementu 1 i 2..
moja prosba gdyby ktos sie z tym elementem spotkal czy mial .. to ja bardzo prosze.......... musze miec te(ta) dysze.. ewentualnie odkupie caly zespol palnikowy.. oczywiscie z dysza.....

U handlarza przyczep do 100zł za używane rurkę+dyszę+iskrownik. wg mnie to nie tanio jak jesteś zainteresowany to służę pomocą. Spytaj jeszcze u MirekMat`a ---> kontakt może byc przez firmę ARCADARCA. :spoko

wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
Wysłany: 2009-02-18, 10:28   Re: ARCADARKA

ARCADARKA napisał/a:
jak poczułeś amoniak :shock: to na złom :evil: , nie kombinuj bo wylecisz w powietrze :haha: :haha: :haha:

a jak się nie przedstawisz :-P to możesz się zatruć amoniakiem :evil:

ARCADARCA ma rację, niestety jak poczułeś amoniak to dupa, jak ją delikatnie wymontujesz to w miejscu wycieku zobaczysz taki mały żółty kwiatek z kryształków. Tego się nie naprawia. Dla bardzo zdesperowanych majsterkowiczów możliwy jest przeszczep całej wężownicy (całego tyłu z wymiennikiem) od egzemplarza z bardzo zniszczoną komorą (takiego ze złomu). Powodzenia. :spoko :ok

fuma 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-02-19, 18:07   

Trudno muszę poszukać innej, dzięki

pioterwar 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Tabbert Princess 5.0 TN
Wysłany: 2009-06-05, 19:55   Lodówka na gaz nie działa

witam, jestem tu nowy, a mam nastepujacy problem z lodówką. Nagle przestała działać na gaz. Nie pamiętam czy stało się to po wymianie butli na nową, czy też kiedy indziej. Na 220v działa bezproblemowo. Płomyk w lodówce udaje sie zapalić i nawet swieci przez dłuższy czas ale absolutnie nic a nic nie chłodzi. Czy sądzicie ze przeczyszczenie może "naprawić" ten problem czy też uległo awarii tudzież "wycieknięciu" coś i czego nie da sie juz naprawić?

Aaaa_psik
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-06-19, 08:36   

Nigdy nie używałem lodówki na gaz (kampera mam od niedawna). Nie mam pewności czy działa. Próbowałem odpalić, zapalił się płomień i po chwil zgasł. Nie wiem czy tak ma być, czy też ja coś źle robię? Dlatego wolę już te 12 lub 220 V. Za tydzień jadę w dłuższą podróż i dobrze by było odpalić ten gaz. Może mi ktoś spokojnie jak łopatą wyłoży po kolei, kiedy mam wcisnąć, w jakim położeniu ma być pokrętło i jak długo mam trzymać iskrownik? Może w końcu uda mi się użyć lodówki i na gaz. 8-) :gwm

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2009-06-19, 09:12   

Tydzień temu miałem ten sam problem z lodówką. Udało mi się zapalić lodówkę, przez oczko było widać palący się płomyk, a lodówka nie mroziła. Pokrętło miałem odkręcone maksymalnie w lewą stronę, przekręciłem pokrętło troszkę w prawą stronę i lodówka zaczęła działać prawidłowo. Pozdrawiam

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2009-06-19, 19:49   

Musisz trochę trzymać wciśnięte pokrętło po zapłonie, by rozgrzała się termopara inaczej zgaśnie.

Odpowiedz do tematu